Apps Reviews

Luister je eigen affirmaties terug – ThinkUp

Luister je eigen affirmaties terug - ThinkUp

Affirmaties zijn krachtige uitspraken die je helpen positiever te denken. Normaal gesproken schrijf ik dit soort spreuken op of maak ik er een foto van, maar hoe zou het zijn als ik mijn eigen affirmatie inspreek en terugluister? Werkt dat nog beter? Ik probeerde het.

Een paar jaar geleden kocht ik als vakantiesouvenir een mooi notitieboekje. Daar moest natuurlijk iets mee gebeuren, dus besloot ik er inspirerende quotes in te schrijven. Als ik nu kijk naar wat ik toen heb opgeschreven, dan vind ik sommige quotes een stuk minder interessant dan toen. Toch doe ik het boekje niet weg. Ze gaven me tijdens bepaalde periodes in mijn leven houvast. Zijn het dan ook meteen affirmaties? Niet per se.

Susan Smit schreef ooit over de definitie van affirmaties. Zonder het heel ingewikkeld te maken, zegt zij dat een affirmatie een vaststelling is die nog niet bewaarheid is. Datgene wat je uitspreekt is nog niet werkelijkheid, maar kan het wel worden. Een voorbeeld: ‘Ik heb genoeg energie om alles te doen wat ik wil.’ Door jezelf vaak genoeg aan de affirmatie te herinneren en ermee aan de slag te gaan, kan het zijn dat het niet alleen bij een zin blijft, maar werkelijkheid wordt.

The Secret

“All we are is the result of all we have thought.” Dat is wat ik lees als ik de app voor het eerst open. ThinkUp gelooft dat je door je denken te veranderen, meer geluk ervaart. De app is daarom speciaal ontwikkeld om je positievere gedachten te geven met behulp van affirmaties. Eén van de quotes die ik in mijn notitieblok had opgeschreven was ‘a negative mind will never give you a positive life’. Deze tekst kan ik nog steeds dromen, omdat ik zelf ook geloof dat hoe je denkt veel invloed heeft op je leven. Ik wil niet zeggen dat het allesbepalend is zoals bij The Secret, maar het zorgt er wel voor dat je openstaat voor mogelijkheden en meer uit je leven haalt dan wanneer je alleen kijkt naar wat er verkeerd gaat.

Achtergrondmuziek

In ThinkUp staan al een hoop affirmaties voor je klaar. De app heeft een bibliotheek, waarin je kunt filteren op het soort affirmatie waar je naar op zoek bent. Wil je bijvoorbeeld beter slapen, dan ga je naar ‘Better sleep’. En als je het moeilijk vindt om jezelf te accepteren, klik je op ‘Body image’. Aan inspiratie in elk geval geen gebrek. Dit zijn de affirmaties die ik heb gebruikt:

  • ‘I believe in my potential, not in my past’.
  • ‘Today is filled with opportunity. Everywhere I look I see it, and I trust my intuition to follow where it leads.’
  • ‘I am grateful for the good in my life.’

  
Nadat je affirmaties hebt toegevoegd, neem je ze met ‘Record’ op. De app speelt tijdens het terugluisteren van je ingesproken affirmaties een achtergrondmuziekje af. Je kunt het afspelen net zo lang door laten gaan als jij dat wilt, de app blijft je zinnen herhalen. Als je de gratis versie van de app hebt, kun je de muziek niet veranderen. Dit zou ik wel graag willen, want ik vind de combinatie van mijn eigen stem en de standaard muziek wel een beetje zweverig. Ook is het wennen om mezelf zo vaak achterelkaar te horen.

Zetje in de juiste richting

Het voelt in de eerste instantie gek om naar mezelf te luisteren. Als je je eigen stem echt niet kunt aanhoren, dan zul je denk ik niet zo snel de app downloaden. Hoewel je het natuurlijk ook als een uitdaging kunt zien om je meer op je gemak te voelen bij je eigen stem. Toch merk ik dat het uitspreken van waar ik naar verlang best veel effect heeft. De affirmaties mogen dan wel zweverig klinken, ze geven mij wel dat zetje in de juiste richting. Zoals een positiever humeur in de ochtend of met meer zelfvertrouwen naar mijn werk. In plaats van een meditatieleraar was ik het die mezelf toesprak. Eigenlijk best een mooi gebaar.

Besturingssysteem: iOS en Android.
Kosten: gratis.
Extra leuk: er is een speciale miracle morningsectie met affirmaties. Ook heeft ThinkUp een alarm, zodat je jezelf eraan kunt herinneren om een affirmatie te beluisteren.
Minpunt: ik denk dat een affirmatie nog beter werkt als het in je eigen taal is, dus het zou mooi zijn als de app ook een Nederlandse sectie met affirmaties heeft, zodat je ze zelf niet hoeft te vertalen. Duits staat er bijvoorbeeld al wel in.
Eindoordeel: ★★★ (van de vijf sterren).

Gebruik jij wel eens affirmaties?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply