Geluk Zen voelen

Maak een dit-maakt-mij-gelukkig-lijst

Maak een dit-maakt-mij-gelukkig-lijst?

Heb je er wel eens over nagedacht wat je echt gelukkig maakt? De dingen die je het liefst iedere dag zou doen, omdat ze jouw dagen meer kleur geven. Een dit-maakt-mij-gelukkig-lijst helpt je hier achter te komen.

Een paar zondagen geleden besloot ik op papier te schrijven wat mij het gelukkigst maakt. Ik dacht er niet te lang over na, maar schreef gewoon puntsgewijs op welke dingen ik het liefst doe. Juist omdat er geen universele formule is om gelukkig te zijn, is het heel zinvol om stil te staan bij wat je gelukkig maakt. Want als je dit duidelijk voor ogen hebt, kun je hier ook naar proberen te handelen. Het is niet moeilijk om een dit-maakt-mij-gelukkig-lijst te maken. Ik geef je een stappenplan:

1. Zoek een mooi stuk papier

Omdat deze lijst iets is om te bewaren, is het leuk om een mooi stuk papier te gebruiken. Scheur een afbeelding uit een tijdschrift, bijvoorbeeld de Happinez of Flow, en plak hier een kleiner stuk papier op met lijntjes. Zo krijg je een soort schilderij. Ook leuk: een vel papier schilderen en er daarna op schrijven. Als je dit te veel moeite vindt, gebruik dan gewoon lijntjespapier.

2. Schrijf in tien minuten zo veel mogelijk op

Te lang nadenken over wat je gelukkig maakt, heeft weinig zin. Waarschijnlijk ligt het al op het puntje van je tong pen. Zet daarom een timer op tien minuten en schrijf in deze tijd zo veel mogelijk dingen op. Gebruik hiervoor een apart stuk papier. Denk groot én klein. Van zingen onder de douche tot in het vliegtuig zitten naar een vakantiebestemming.

3. Selecteer wat voor jou het belangrijkste is

Misschien heb je dertig dingen op papier gezet of ben je blijven steken bij een lijstje met vijf punten. Alles is goed. Probeer uit deze lijst de dingen te selecteren die voor jou het belangrijkste zijn en schrijf deze op je dit-maakt-mij-gelukkig-lijst. Formuleer het zo specifiek mogelijk. Ik stelde mezelf hierbij de vragen: ‘Wat zou ik het liefste elke dag doen?’ en ‘Waar kan niet zonder?’.  Wat bij mij overbleef was onder andere: wandelen in de natuur, ontbijt op bed en schilderen.

4. Kies voor wat jou gelukkig maakt

Nu is je dit-maakt-mij-gelukkig-lijst af! Hang de lijst op een plek waar je het veel ziet of kies een vast moment waarop je er naar kijkt. Net zoals een moodboard je onderbewuste triggert, heeft deze lijst denk ik hetzelfde effect. Omdat je de tijd hebt genomen om er bewust bij stil te staan wat je gelukkig maakt, ben je ook eerder geneigd om keuzes in deze richting te maken. Het herinnert mij eraan dat je naast (saaie) verplichtingen er iedere dag voor kunt kiezen om iets te doen dat je gelukkig(er) maakt.

Ga jij een dit-maakt-mij-gelukkig-lijst maken? En wat maakt jou gelukkig?

You Might Also Like

4 Comments

 • Benthe
  12 december 2016 at 08:24

  Jaaa, karaoke komt er bij mij zeker op! Leuke oefening, die ga ik zeker eens uitproberen ? Bedankt voor het delen!

 • Marjan
  12 december 2016 at 10:19

  Lezen bij de haard, een kopje koffie of thee drinken, wandelen. En nog heel wat meer. Ik ga deze oefening uitvoeren en er een mooie lijst van maken. Dankjewel voor deze inspiratie!

 • Merle
  12 december 2016 at 19:40

  Mooi! Op mijn lijstje staat het wegkruipen met dekentje, warm drankje en film + door de regen fietsen + actief vakantievieren met de mensen van wie ik houd. Fijn hoor!

 • Hanna
  14 december 2016 at 15:28

  Dingen die direct in me opkomen: een mooi stuk hardlopen, kleine dutjes overdag, late avonden met vaak de slappe lach met mijn beste vrienden, shopnamidagjes in mijn eentje, feestjes met veel dansen, nieuwe plekken ontdekken… leuk om er zo eens over na te denken, want voor sommige dingen moet ik echt eens vaker tijd maken.

 • Leave a Reply