Minimaliseren Zen doen

Maak van je computer een typemachine

Soms denk ik met weemoed terug aan de typemachine van mijn moeder. Een echte starwriter, waarbij je je geschreven tekst meteen op papier zag verschijnen. Je werd niet afgeleid door internet, je kon geen afbeeldingen toevoegen en ook geen andere opmaak kiezen. En juist daarom was het zo’n nuttig apparaat.

Vaak als ik schrijf over je tijd zinvoller gebruiken, reageren mensen met: ‘Maar je mag toch ook wel eens iets doelloos doen?’ Natuurlijk! Het is juist goed om niet altijd productief te zijn. Alleen omdat ik al zoveel achter de computer zit voor mijn werk, wil ik graag bewuster computeren. Dus niet meer eeuwig scrollen door Bloglovin’ of verdwalen in de video’s op YouTube. Deze tijd gebruik ik liever om te lezen, te koken of naar buiten te gaan. Om daar verandering in te brengen, verzamelde ik een aantal tips. Hopelijk gaat mijn computer zo iets meer lijken op de typemachine van vroeger en houd ik meer tijd over voor andere dingen.

1. Houd de tijd bij

Ik weet zeker dat het confronterend is, maar binnenkort ga ik bijhouden hoeveel uur ik per dag achter de computer zit. Zo voorkom ik ook meteen dat ik rigoureus minder ga computeren en het vervolgens niet kan volhouden. Wie doet er mee?

2. Geen mails beantwoorden voor twaalf uur

Ik hoor steeds vaker dat mensen hun mailbox niet openen voor twaalf uur ’s middags. Liever gebruiken ze deze productieve tijd in de ochtend om dingen te creëren. De afleiding van een mailbox die volstroomt, kunnen ze hierbij niet gebruiken. En zo voorkom je ook meteen dat jouw to-do list gevuld raakt met dingen die andere mensen van je verwachten. Als je twaalf uur te laat vindt, kun je dit ook aanpassen naar tien uur.

3. Schrijven zonder internet

Een computer zonder internet lijkt verdacht veel op een typemachine. Als ik schrijf zonder internet, heb ik veel minder afleiding. Alleen een leeg vel ‘papier’ dat ik moet vullen met woorden. Waarschijnlijk heb je aan je geheugen en fantasie al genoeg. Heb je toch internet nodig? Schrijf het dan eerst op papier, zodat je in één keer meerdere dingen kunt opzoeken. Daarna zet je het natuurlijk weer uit.

4. Minder tabbladen

Er was een tijd dat ik niet wist hoe je een tabblad opent (ja echt!). Nu ben ik wel heel enthousiast geworden in het openen van tabbladen. Ik wil er een nieuwe gewoonte van maken om er een stuk minder te openen. Misschien heeft het wel hetzelfde rustgevend effect als één ding tegelijk doen.

5. Geef je zelf een tijdslimiet

Het lijkt nu bijna alsof ik uit het stenen tijdperk kom, maar in de tijd dat we thuis nog een inbelmodem hadden, mocht ik ongeveer een uur per dag computeren. Deze tijd was zo voorbij, daarom gebruikte ik het heel bewust. Reden genoeg om het nog eens te proberen.

6. Zoek het op in een boek

Je hebt bibliotheken en bibliotheken. Als jouw bibliotheek geen stoffig donker hol is, is het zeker de moeite waard om er vaker naar toe te gaan. Dingen opzoeken in een boek zorgt er meestal voor dat je het veel beter kunt onthouden en vaak is de informatie ook uitgebreider dan op internet. En als je eenmaal een interessant boek hebt gevonden, heb je een extra reden om thuis verder te lezen.

Hoeveel zit jij achter de computer? En heb jij nog tips?

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Judith
  29 februari 2016 at 11:34

  Goede tips! Vooral die over mails checken, want daar gaat stiekem veel aandacht naartoe. Vandaar waarschijnlijk dat hij altijd de tips in alle time management boeken haalt en nu dus ook jouw lijst. Ik heb zelf op Facebook heel veel meldingen uitgeschakeld, waardoor het ook minder interessant wordt om er te kijken, en ik makkelijker mijn aandacht kan houden bij de taak waar ik mee bezig ben. En pushberichten uitgeschakeld.
  Een tijdslimiet klinkt wel als een goed idee. Vroeger was het alleen wel zo dat ik internet alleen maar gebruikte voor plezier, en dat de limiet zorgde dat ik niet te veel tijd besteedde aan online lanterfanten. Inmiddels zijn een boel van mijn taken ook online, dus weet ik niet of het even goed zou werken. Maar uitproberen kan nooit kwaad!
  Laat je nog weten hoe het gegaan is?

 • Reply
  Mariët
  29 februari 2016 at 13:56

  Goede tips inderdaad, dat van die mails checken ga ik ook eens invoeren. Nog een tip: Ommwriter. Een hele fijne app waarmee je kunt schrijven zonder enige afleiding, heel simpel vormgegeven. Echt super als je een stuk moet schrijven zonder steeds andere dingen tussendoor te krijgen.

 • Reply
  Desi
  29 februari 2016 at 15:59

  Goede tips! Ik zou wel wat mjnder afleiding willen, dus het komt zeker van pas. Toen ik de titel van de post las, dacht ik dat er een tutorial zou komen over hoe je je toetsenbord van die typemachine geluidjes kan laten maken. Dat lijkt me echt awesome (maar heeft hier verder totaal niets mee te maken).

 • Reply
  Mascha
  2 maart 2016 at 07:57

  Zeer nuttige tips. Ik ga ze even opslaan en onthouden
  Zeker die laatste. Wordt een (leuke) uitdaging.

 • Reply
  rien
  7 maart 2016 at 09:44

  Vroeger, en ik ben een beetje van vroeger, schreef ik teksten voor mijn boeken met de hand. Nu is dat niet meer voor te stellen. En op de zetterij werden die teksten dan door een zetter ingetikt, met loden letters. Vanwege de looddampen in hun werkruimte moesten ze verplicht melk drinken. Bij iedere zetter stond een glazen literfles. Een beroep dat nu helemaal is uitgestorven. Er waren auteurs van wie het handschrift maar door een of twee zetters te lezen was. Het grote verschil met teksten schrijven of teksten intikken is de manier van denken. Wanneer je schrijft denk je eerst, en dan pas schrijf je het op. Want je wilt natuurlijk zo weinig mogelijk doorhalingen hebben. Ik heb teksten van mijzelf teruggezien die bijna drukrijp waren. Al ging daar natuurlijk heel veel lees- en denkwerk aan vooraf. Nu achter mijn Macbook tik ik eerst, vervolgens loop ik de tekst na en kan ik nog alle mogelijke veranderingen aanbrengen. Heel handig, je kunt je teksten net zolang bijslijpen tot ze bijna 100% zijn.

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.