Yoga Zen doen

Een maand lang iedere dag yoga

Hoe zou het zijn om iedere dag yoga te doen? Dertig dagen mijn yogamatje uit te rollen? Steeds weer een nieuwe yogahouding te proberen? Er is maar één manier om daar achter te komen: door het te doen. Het is tijd voor de flexibelste maand van mijn leven.

In mijn droomleven doe ik iedere dag yoga. Niet alleen omdat ik weet dat ik me na een paar yogahoudingen (of een heleboel) veel beter voel, maar ook omdat ik het leuk vind om te doen. De realiteit is anders. Er zijn weken dat ik zo gemotiveerd ben dat ik ’s ochtends en ’s avonds op mijn yogamat lig, naar een yogales ga én een stapel oude Yoga Magazines lees. Andere weken laat ik me demotiveren door foto’s op Instagram en kost het mij alleen al moeite om mijn yogamatje uit te rollen.

Stoppen met vergelijken

Er wordt vaak gezegd dat je bij yoga niet naar anderen moet kijken, maar dat het om jezelf gaat. Dat je je eigen grenzen moet zoeken en moet aanvoelen wat jouw lichaam prettig vindt. Helemaal waar natuurlijk. Maar er is geen sport waarbij ik fanatiek ben, behalve yoga. Ik wéét dat het niet gaat om wie het lenigste is of het langste in een houding kan blijven, toch vind ik het moeilijk om mezelf niet te vergelijken met anderen. Door dertig dagen yoga te doen, hoop ik dit patroon te doorbreken. 

Een flexibele maand

In de zenterugblik kondigden we al aan dat ik een pittige challenge had bedacht. Eigenlijk was ik van plan om een maand lang iedere dag een half uur of uur yoga te doen, totdat ik besefte dat ik dan eigenlijk het doel mis van deze uitdaging. Door mezelf geen tijdslimiet op te leggen, hoop ik dat de drempel lager wordt. Het gaat er namelijk niet om hoe lang ik iedere dag yoga doe, maar dat ik het doe. Een week lang 240 minuten mediteren bewees dat langer niet altijd beter is.

Van 11 juli t/m 8 augustus doe ik iedere dag yoga. Soms gebruik ik een blok, een handig boek of een YouTube-video. Ik wil deze maand yogalessen volgen, andere houdingen proberen en af en toe foto’s maken. Houd dus Instagram in de gaten! Zou yoga na deze dertig dagen een gewoonte zijn geworden? En helpt het mij om te stoppen met mezelf vergelijken met anderen? Ik ben benieuwd.

Doe je mee? En vergelijk jij jezelf met anderen als gaat om sport?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Merle
  15 juli 2016 at 13:07

  Goeie challenge. Ik ben heel benieuwd of je het voor elkaar krijgt (al is het streven-naar alleen al supergoed van je!).

 • Reply
  Janna
  16 juli 2016 at 10:01

  Wauw wat goed! Dit lijkt me heel gaaf om te proberen. Ik heb eigenlijk pas een paar keer yoga gedaan, maar zit eraan te denken eens een echte cursus/workshop te doen. Ik ben dus heel eg benieuwd hoe het jou afgaat. Ik ontdek trouwens net jullie blog via Instagram en ben echt fan. Wat een fijne blog. Ik ga jullie zeker volgen op Bloglovin’ 🙂

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.