Liefde Zen voelen

Mantra’s voor meer zelfvertrouwen

Mantra's voor meer zelfvertrouwen

Een opmerking die toch blijft hangen, negatieve feedback of een stomme ervaring waardoor je het even niet meer ziet zitten. Helaas blaken we niet altijd van zelfvertrouwen. Met deze mantra’s haal je jezelf uit een dipje.

“Ik ben goed genoeg”

Thich Nhat Hanh zei ooit: “Een bloem hoeft niets te doen om nuttig te zijn, hij hoeft alleen maar bloem te zijn.” Ik vind dit een hele mooie en beeldende uitspraak om positiever over jezelf te denken. We sleutelen aan onszelf om aan een bepaald beeld of om aan onze eigen eisen te voldoen, maar is dat echt altijd nodig? Ik geloof het niet.

“Ook deze gevoelens gaan voorbij”

De ene keer duurt een minuut een eeuwigheid, de andere keer is het zo voorbij. Als ik een rotdag heb, kan ik niet wachten tot ik ’s avonds in bed lig en er weer een nieuwe dag aanbreekt. Dan gaat de tijd pas langzaam. In plaats van te verlangen naar de toekomst, sta je met deze mantra juist stil bij hoe je je nu voelt. Wees terwijl je negatieve emoties toelaat je ervan bewust dat deze gevoelens tijdelijk zijn.

“Ik vergeef mezelf”

In veel oosterse filosofieën speelt compassie een belangrijke rol. Compassie betekent dat je met mededogen naar jezelf, een ander of naar de situatie kijkt. Als je aardig bent voor een ander, waarom zou je dat dan niet voor jezelf zijn? Deze mantra is vooral geschikt als je een fout hebt gemaakt en daar erg over in zit.

“Iedereen is wel eens onzeker”

Wat ook helpt, is om het een keer niet op jezelf te betrekken. Iemand die veel heeft geschreven over kwetsbaarheid en zelfvertrouwen is Brené Brown. Haar boodschap is dat er pas verbinding tussen andere mensen ontstaat, als je je ook kwetsbaar durft op te stellen. Geef jezelf vanuit deze gedachte de ruimte om soms ook onzeker te zijn.

“Er bestaan alleen leerervaringen”

Een andere quote van Thich Nhat Hanh is: “Zonder modder geen lotus.” Als je nooit iets negatiefs meemaakt en alles van een leien dakje gaat, hoe kom je dan ooit verder? Ik wil niet zeggen dat pijnlijke ervaringen bij het leven horen, maar je kunt een enorm verschil maken door er anders tegenaan te kijken. Gebruik deze mantra als je te lang blijft hangen in een vervelende situatie.

Pijn is onvermijdelijk, lijden is een keuze – Boeddha.

Wat zeg jij tegen jezelf om meer zelfvertrouwen te krijgen?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Irene | Tussenmarsenjupiter
  16 januari 2017 at 17:40

  ‘Ook deze gevoelens gaan voorbij’ gebruik ik soms. Niet dat het alles oplost maar het geeft toch een soort van rust vind ik. Het gaat voorbij. Morgen is weer een nieuwe dag. En ik hou mezelf vaak voor dat iedereen maar wat aan het doen is. Al is dat soms wel moeilijk om te geloven. Haha. Wat mij wel helpt is om die onzekerheid vaker uit te spreken en door dat te doen, neem ik al een klein stukje er van weg.

  • Reply
   Lisa
   16 januari 2017 at 17:44

   Wat leuk om te horen dat je hier al mee bezig bent! En grappig; denken dat iedereen maar wat doet.

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.