Interviews Yogapaspoort

Marja: “Yoga leerde me dat ik er mag zijn”

yogapaspoort Marja Bazuin

Yoga leerde Marja dat ze goed is zoals ze is. Een belangrijke les waar ze op dat moment in haar leven veel aan heeft. Marja: “Nog steeds helpt yoga mij elke keer weer contact maken met mijn hart en intuïtie.”

Naam + leeftijd:

Marja Bazuin, 34 jaar.

Hoe ben je in aanraking gekomen met yoga?

“Na mijn afstuderen in 2006 veranderde er veel. Ik ging van het studentenleven naar het werkende bestaan, waardoor contacten veranderden en mijn weekindeling anders werd. Deze veranderingen vond ik intens, omdat ik er geen controle over had. Ik ging daardoor controle uitoefenen op mijn lichaam en wat ik at. Ik sportte heel erg veel, at zo gezond mogelijk, alleen veel te weinig. Na een tijd zag ik in dat dit anders moest.”

“Altijd ben ik al slank geweest, alleen had ik een totaal verkeerd zelfbeeld en vroeg ik bewust en onbewust bevestiging aan anderen. Ik wilde ergens aan voldoen, alleen lag de lat wel erg hoog. Want kun je ooit voldoen aan het perfecte plaatje dat je in je hoofd creëert? Met hulp heb ik het om kunnen draaien in een gezond eetpatroon en andere gedachten.”

“In die tijd kwam yoga op mijn pad. Yoga leerde me dat ik er mag zijn. Dat ik helemaal goed ben zoals ik ben. Mooi genoeg, leuk genoeg, interessant genoeg, goed genoeg. Ik ben wie ik ben en dat is helemaal oké. Nog steeds helpt yoga me elke keer weer contact te maken met mijn hart en intuïtie.”

Welke yogasoort doe je en waarom?

“Vinasyasa flow yoga en yin yoga. Ik houd van de kracht en de flow van een vinyasa les. Heerlijk bewegen, kracht opbouwen, zowel fysiek als mentaal. Ook vind ik het heerlijk en heel belangrijk om spanning los te laten, naar binnen te keren, contact te maken met mijn hart en de stilte op te zoeken. En dat vind ik in yin yoga. Die twee zijn voor mij de perfecte combinatie samen.”

Wat zijn je favoriete yogahoudingen?

“De krijgers vind ik superfijne houdingen, want ze geven mij innerlijke kracht. De kindhouding helpt mij naar binnen te keren. Het voelt heel bevrijdend en troostrijk. De liggende twist aan het einde van een les, vind ik heerlijk. Zo laat ik alle spanning van me af glijden en creëer ik ruimte in mijn lichaam.”

Yoga is tijd, liefde en aandacht voor jezelf.

Wat heeft yoga jou gebracht?

“Yoga heeft me geleerd helemaal mezelf te mogen zijn. Yoga haalt me uit mijn hoofd en brengt me in mijn lichaam. Bij mijn hart en mijn intuïtie. En vanuit daar weet ik wat goed voor me is, waar ik behoefte aan heb en durf ik mijn verlangens en dromen waar te maken.”

Associeer jij yoga met het hindoeïsme?

“Ik associeer yoga vooral met India en met verschillende geloofsovertuigingen. Niet alleen hindoeïsme, maar ook het boeddhisme.”

Wat is jouw tip voor beginnende yogi’s?

“Geniet, heb plezier, leer jezelf kennen en openen voor wie jij bent. Als je eenmaal voelt en ervaart wat yoga met je doet, wil je er steeds meer van. Yoga is tijd, liefde en aandacht voor jezelf. Je maakt verbinding met jezelf. En als jij verbinding hebt met jezelf, kun je verbinding maken met een ander. Met de wereld.”

Ben of ken jij iemand die we moeten interviewen over yoga? Stuur dan een mailtje naar info@zenzoekers.nl.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply