Interviews Mijn zen

Maureen: “Door te rusten kun je verbinding maken met jezelf”

Maureen

Steeds meer mensen zijn bekend met yoga nidra, ook wel slaapyoga. Maureen is yoga nidra docent en leert anderen rust te nemen zonder schuldgevoel. “Ik zou willen dat rusten een normaal onderdeel van onze leefstijl wordt.”

Yoga nidra kwam op mijn pad tijdens een intensieve periode in mijn leven. Ik had al anderhalf jaar nauwelijks geslapen en was uitgeput. Ik was zo gefocust op het zorgen voor mijn zoontje die last had van gezondheidsklachten, dat ik mezelf vergat. Hierdoor was ik erg moe, kon ik me slecht concentreren, had ik een slecht geheugen en paniekaanvallen. Langzaamaan was ik mezelf aan het verliezen, en daarmee ook mijn relatie.”

“Toen mijn relatie aan een zijden draadje hing, besloot ik dat ik me weer mezelf wilde voelen: een vrouw in verbinding met zichzelf. In een podcast van Kate Northrup hoorde ik Karen Brody praten over ‘Daring to Rest’ en yoga nidra. Ik was één en al oor. Na de podcast bestelde ik meteen het boek en deed ik voor het eerst een yoga nidra-meditatie. Ik was zo enthousiast dat ik het dagelijks ging beoefenen met het ‘Daring to Rest’-programma. Om andere vermoeide vrouwen te helpen, heb ik de opleiding tot facilitator gevolgd.”

Meer aanwezig

“Yoga nidra is de kunst van het nietsdoen. In de eerste instantie lijkt het een megapowernap; je voelt fysieke rust. Maar het is meer dan dat, want je maakt tijdens yoga nidra ook verbinding met je ziel. Het is een op slaap gebaseerde meditatietechniek die praktisch en transformerend is. Het enige wat je hoeft te doen is liggen (of zitten) onder een deken en luisteren naar de stem die jou steeds dieper in ontspanning brengt.”

“Sinds ik yoga nidra doe, voel ik minder stress en druk van mezelf en anderen. Ook slaap ik veel dieper en heb ik levendige dromen. Ik kan steeds sneller naar mezelf terugkeren en me vredig voelen. En ik ben meer aanwezig bij mijn kinderen en man en heb meer plezier. Een hele mooie bijkomstigheid van het rusten, is dat ik ook meer geniet. Ik voel duidelijk waar ik naar verlang en handel daar sneller naar. Door elke dag een yoga nidra-dutje te doen, ben ik aan het eind van de dag niet overprikkeld maar heb ik ook iets aan mijn avond. Ik ben nu een leukere moeder en partner, maar bovenal vind ik mezelf een leukere vrouw.”

Lichter en vrijer leven

“Onze maatschappij is vooral gericht op mannelijke energie: druk zijn en actie. Niet voor niets hoor je steeds vaker over burn-outs, depressies en oververmoeidheid. We weten niet meer hoe we moeten stoppen met doen. Het is meer overleven in plaats van vrij leven. Daarom vind ik dat het tijd is voor meer vrouwelijke energie: rusten en ontvangen. Door te leren rusten kun je weer verbinding maken met jezelf en dingen doen waar je blij van wordt. Je leert zo moeiteloos ontvangen waar je naar verlangt.”

“Ik zou willen dat rusten een normaal onderdeel van onze leefstijl wordt. We zijn vaak druk in ons hoofd en daardoor niet aanwezig. Beslissingen maken we vanuit angst. Hierdoor putten we onszelf uit of worden we ziek. Als we meer aanwezig in het hier en nu zijn en regelmatig verbinding maken met onszelf door te rusten, kunnen we met minder moeite een lichter en vrijer leven creëren. Maak je tijd voor rust, dan maak je namelijk ook ruimte voor jezelf. Vanuit deze rust maak je verbinding met jezelf. Dat is je basis. Je wordt liever voor jezelf en maakt keuzes die beter bij je passen. Hierdoor heb je minder stress. Door te rusten, is er ook meer ruimte voor plezier en genieten van kleine dingen omdat je meer aanwezig bent.”

Rustmomenten inplannen

“Met yoga nidra heb ik een hele simpele tool om naar mezelf te keren, mijn verlangens te voelen en vanuit die rust weer op te staan. Mijn tip om van elke dag rusten een gewoonte te maken, is door rustmomenten in te plannen. Ook al ben je niet moe of druk. Schuldgevoel komt meestal door een overtuiging die je over jezelf hebt. Veelal ligt de wortel daarvan in je jeugd. Vraag jezelf af hoe je je graag wilt voelen en maak een commitment om daarvoor te gaan. Door te beginnen met yoga nidra en een intentie te formuleren, zullen deze overtuigingen naar de achtergrond verschuiven.”

Foto: Mascha Elias.

Wil jij geïnterviewd worden voor deze rubriek? Of ken jij iemand die wij moeten interviewen? Stuur dan een mail naar info@zenzoekers.nl.

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply