Apps Reviews

Mindfulness van de toekomst – Smiling Mind

mindfulness-van-de-toekomst-smiling-mind

Er zijn weinig dingen zo leuk om te testen als meditatie-apps. Daarom testte ik afgelopen week de populaire app Smiling Mind. Is het een aanrader? En kan het op tegen mijn favoriete meditatie-app? 

Ik ben niet de grootste voorstander van smartphones, maar ben wel blij dat er meditatie-apps bestaan. Je kunt hierdoor bijna overal mediteren, waardoor het een stuk laagdrempeliger is. Dit is ook het doel van de makers van Smiling Mind: meditatie voor iedereen toegankelijk maken en zorgen dat mindfulness in 2020 onderdeel is van alle Australische studieprogramma’s. Een mooi streven. Tot nu toe gaat het goed, want de app is al door meer dan 1,5 miljoen mensen ter wereld gedownload. Ook wordt het op veel scholen en werkplekken gebruikt.

Een bodyscan van een minuut

Het eerste wat mij opvalt als ik de app open, is de hele duidelijke vormgeving. Normaal heb ik best wat tijd nodig om uit te vogelen hoe een app werkt, maar nu niet. Smiling Mind bestaat uit 17 verschillende programma’s die weer uit losse meditatiesessies bestaan. Stel dat je kiest voor het programma ‘Bite Size’, dan kun je negen meditaties in dit thema doen. Van een bodyscan van een minuut tot je focussen op geluiden. Het programma voor volwassenen is veel uitgebreider en bestaat uit 42 verschillende meditaties die netjes onderverdeeld zijn in tien modules. Deze modules hebben iets weg van een leermethode: eerst behandel je het ene hoofdstuk en als je dit hebt afgerond, ga je door naar het volgende hoofdstuk. Een goede manier om stapje voor stapje te leren om je bewust te worden van je ademhaling, de geluiden om je heen en je gedachtes.

Wat voor weer is het?

Bijzonder aan Smiling Mind is dat het niet alleen gericht is op (jong)volwassenen, maar ook op kinderen. Ik heb de droom om in de verre toekomst samen met mijn kind te mediteren. Gezellig met twee meditatiekussens naast elkaar. Stel dat mijn kind dit nou niet zo gezellig vindt, dan is er altijd nog deze app. De programma’s voor kinderen zijn zo gemaakt, dat ze goed aansluiten op de belevingswereld. Zo ligt bij het programma voor kinderen van zeven tot negen jaar de nadruk op het leren van nieuwe sociale vaardigheden en helpt het programma voor jongeren van 16 tot 18 jaar bij het maken van keuzes voor de toekomst. Iets wat ik toen heel fijn had gevonden.

Natuurlijk is het een pluspunt als je uit veel verschillende meditaties kunt kiezen, maar een app staat of valt bij de stem. Hier focus je je immers op bij een geleide meditatie. Meestal kost het mij even tijd om hier aan te wennen, zo ook deze keer. Het Australische accent leidt mij eerst af en ik vind dat er iets te overdreven wordt gearticuleerd. Bijna alles went, zo ook dit accent. Na een paar dagen vind ik het niet meer storend en valt het mij vooral op dat de tekst origineel is. Niet de standaard ‘adem in, adem uit’, maar ‘kijk naar je gevoelens, zoals je naar het weer kijkt. Wat is het voor weer vandaag?’.

   

Een professionele mindfulnesscursus

Kan deze app Buddhify vervangen? Nee, maar het is wel een mooie aanvulling. Ik vind het knap dat de makers erin geslaagd zijn om een app te maken die aanvoelt als een professionele mindfulnesscursus. Het is uitgebreid, geschikt voor bijna alle leeftijden en ook nog eens gratis. Nu nog duimen dat ze hun idealistisch doel halen, zodat in 2020 op alle Australische scholen mindfulness wordt gegeven. Voor mij is dit in ieder geval al mindfulness van de toekomst. Wanneer volgt Nederland?

Besturingssysteem: iOS en Android.
Kosten: gratis.
Extra leuk: aan het begin van iedere meditatie kun je aangeven hoe je je voelt. Handig om zo bij te houden of mediteren effect heeft op je gemoedstoestand. Ook leuk: de app is ontwikkeld in samenwerking met psychologen.
Minpunt: het Australische accent.
Eindoordeel: ★★★★ (van de vijf sterren).

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.