Meditatie Zen doen

Mediteren op een meditatiekussen – 5 houdingen + winactie!

Mediteren op een meditatiekussen - 5 houdingen + winactie!

Als het kan mediteer ik elke dag, zelfs al is het maar vijf of tien minuten. Een meditatiekussen is daarbij niet onmisbaar, maar wel handig. Je kunt hierop in verschillende houdingen mediteren. Welke houding is dan het prettigst? Ik probeerde er vijf uit.

Toen we op bezoek waren bij De Bewustzijn School en een meditatieles volgden, kreeg ik tijdens het mediteren last van een slapende voet. Vervelend, want het leidde me af tijdens de meditatie. Dat is meteen ook de reden waarom ik niet altijd op een meditatiekussen mediteer. Vaak zoek ik gewoon een plekje uit op de bank en zorg ik dat ik comfortabel, maar wel rechtop zit. Toch wilde ik het nog een kans geven. Met behulp van dit kleurrijke meditatiekussen, heb ik vijf bekende meditatiehoudingen geprobeerd.

1. Met beide voeten bij mijn liezen (hele lotus)

De hele lotus, ook wel lotushouding, wordt gezien als de ultieme houding tijdens het mediteren. Je zit dan niet in kleermakerszit, maar legt je voeten bij je liezen en je knieën raken de grond. Ik kan wel in deze houding komen, maar het lukt mij niet om mijn voeten echt goed bij mijn liezen te leggen door de hoogte van het meditatiekussen. Ik kan deze houding daarom niet lang volhouden en zou hier niet snel voor kiezen.

2. Eén voet bij mijn lies (halve lotus)

In plaats van allebei de voeten, leg je bij de halve lotus één voet bij je lies. Het voelt in het begin een beetje onwennig en onevenwichtig. Ik wissel daarom tussendoor af van been. Het is nog steeds niet echt prettig, maar ik kan deze houding wel beter volhouden dan de hele lotus. Net als bij de lotushouding, zit ik hier wat meer aan de voorkant van het meditatiekussen.

3. Met mijn onderbenen op de grond (burmees)

Een andere optie is je hele onderbeen op de grond leggen, zodat je met je hakken bij je knieën zit. Ik merk dat het bij deze houding extra belangrijk is dat mijn meditatiekussen niet te hoog is, anders raken mijn onderbenen de grond niet goed en ga ik krampachtig zitten. Ook in deze positie vind ik het prettig af te wisselen van been. Helemaal overtuigd ben ik nog niet.

4. Met mijn knieën op de grond (seiza)

In plaats van gekruist zitten, zit je bij seiza met je knieën op de grond. Het is een houding waarvan ik meteen denk: ‘Hier kan ik wel iets mee.’ Het zit eigenlijk best lekker en het meditatiekussen heeft er de ideale hoogte voor. In plaats van een kussen, kun je bij deze houding ook een klein meditatiebankje gebruiken.

5. In kleermakerszit

De kleermakerszit is voor veel mensen de meest prettige houding. Ook ik mediteer meestal in kleermakerszit, omdat ik daardoor bijna nooit last heb van tintelingen of krampen in mijn ledematen. Met het meditatiekussen blijf ik goed rechtop zitten.

Mediteren op een meditatiekussen - 5 houdingen + winactie!

Mijn favoriete houding

Net zoals yoga niet draait om hoe het eruitziet, gaat het daar ook niet om tijdens het mediteren. Je moet het gevoel hebben dat je lekker zit en het een tijdje kunt volhouden, anders duurt één minuut al lang en kun je je nooit goed concentreren. Een iets minder comfortabele houding kan juist ook een uitdaging zijn. Je traint jezelf om ondanks lichamelijke ongemakken (‘mijn been slaapt’, ‘ik heb kramp in mijn arm’), toch terug te gaan naar je ademhaling.

Ik merkte dat de lotushouding en burmees voor mij een brug te ver zijn. Het voelt toch onnatuurlijk om op deze manier te zitten. De kleermakerszit werkt voor mij nog steeds goed, maar ik ben ook erg enthousiast over seiza. Ik moet er dan wel iets alerter op zijn dat ik rechtop blijf zitten, maar het zit in elk geval lekker en biedt afwisseling.

Eerlijk gezegd geeft een meditatiekussen toch ook wel iets extra’s aan je meditatie. In principe heb je niks nodig om te mediteren, maar het idee dat ik de volgende ochtend weer mijn meditatiekussen gebruik en in alle rust aan mijn dag begin, zorgt ervoor dat ik met een blij gevoel ga slapen.

– Dit artikel is in samenwerking met YogaKledingOnline.nl geschreven –

Wil jij ook een meditatiekussen? Wij mogen het Tribe Yogi & Yogini meditatiekussen weggeven! Laat een reactie achter op dit artikel en vertel welke meditatiehouding jij het fijnst vindt. Dit mag gewoon hieronder of op social media. Like daarnaast ook onze Facebookpagina. Wij verloten dan het kussen onder één van de reacties. Je kunt meedoen t/m maandag 12 juni. [de winactie is gesloten]

You Might Also Like

46 Comments

 • Pauline
  5 juni 2017 at 09:33

  Mooi kussen! Graag doe ik mee aan de winactie. Voor mij voelt de seiza het meest natuurlijk aan, dat is de houding waarin ik ook begon, in tussentijd verschillende houdingen uitgeprobeerd maar val hier altijd op terug! In andere houdingen kan ik mijn rug/nek niet goed recht houden.

 • Marja
  5 juni 2017 at 09:57

  Voor mij voelt de kleermakerszit op een meditatiekussen het prettigst vanwege een trombosebeen dat ik jaren geleden heb gehad.
  Op deze manier is het toch comfortabel zitten en rustig mediteren.

 • Leneth
  5 juni 2017 at 10:06

  Wat een leuke winactie! Ik voel mezelf het prettigst bij de kleermakerszit, maar ik krijg dan inderdaad – zoals jij ook al zei – soms wel eens last van een slapende voet of been, lastig! Ik ga denk ik toch maar eens de seiza proberen voor een wat alertere houding!

 • Anita H.
  5 juni 2017 at 10:24

  Kleermakerszit voelt voor mij het meest comfortabel. Al kan ik het ook redelijk volhouden in de lotushouding.

 • marieantoin
  5 juni 2017 at 10:57

  Mijn favoriete houding is de hele lotus. Ook op andere momenten zit ik graag in deze houding. Het houdt mijn rug recht en mijn benen ontspannen.
  Wat een leuke winactie!!

 • Maud Boelaars
  5 juni 2017 at 11:36

  Ik doe ook graag mee, voor mij is de halve lotus favoriet. Dit zit comfortabel en zo kan ik me volledig mee laten voeren op mijn ademhaling.
  Fijne dag, liefs Maud

 • Denise
  5 juni 2017 at 11:45

  Ah leuk artikel en mooie give-away! Zo’n kussen gebruik ik bij yoga soms en zijn super fijn! De lotus is voor mij ook nog te moeilijk, ik zit of in kleermakerszit of op mn knieeen zoals bij nr4 wat ik erg comfortabel vind 🙂 Ik doe graag mee met deze actie want dit maakt mn ochtend meditatie stukken gemakkelijker! Ik gebruik nu een kussen van mn bank maar die is niet stevig genoeg helaas.

 • Sanne
  5 juni 2017 at 13:26

  Leuk!! Ik doe graag mee. Ik mediteer graag met mijn onderbenen op de grond, en ik zit dan op mijn yogablok. Dit is bij gebrek aan een meditatiekussen haha! Dus ik zou een meditatiekussen goed kunnen gebruiken, op zo’n blok is best hard.

 • Bente
  5 juni 2017 at 13:44

  Ik heb de indruk dat er met stevige Hollandse bovenbenen helemaal geen lekkere meditatiepose is. Dat alle meditatiehoudingen gebaseerd zijn op lenige Aziatische lichamen. Ik ben niet enorm overgewichtig ofzo 🙂 (maat 42-44) maar ik heb bij een meditatiecursus met elde dag mediteren gedurende 12 weken maar ca. 2 keer gehad dat ik dacht: dit was een lekkere houding. Zelfs met stretchen, yoga en goede kwaliteit meditatiekussen om het te verbeteren. Volgens mij durfde niemand te zeggen: ‘Euh…eerlijk gezegd…je benen zijn ietsje te dik hiervoor’.

 • Eric Witte
  5 juni 2017 at 13:52

  Er gaat toch niets boven lìggend…?!

  • Lisa
   5 juni 2017 at 14:15

   Haha, zo lang je niet in slaapt valt is dat ook heerlijk ja!

 • Rosan
  5 juni 2017 at 13:53

  Oeh ik doe ook graag mee! Heb nog nooit met een meditatiekussen gemediteerd, maar dat lijkt me wel heel fijn! Nu zit ik het liefst gewoon op de bank met mijn voeten stevig op de grond 🙂 liefs

 • Sifra
  5 juni 2017 at 14:12

  Ah wat een toffe give-away meiden! 🙂 Voor mij is de kleermakerszit en seiza ook het fijnst. De andere houdingen probeer ik ook, maar dat levert algauw een slapende voet op haha!

 • Siegried
  5 juni 2017 at 16:20

  Lotus rocks!

 • hanke
  5 juni 2017 at 18:43

  Mediteer nu op een bankje. Een kussen lijkt me geweldig leuk om uit te proberen

 • Elise
  6 juni 2017 at 10:18

  Zonder (meditatie)kussen vind ik lotus niet zo lekker zitten, dus dan wordt het kleermakerszit

 • Anne
  6 juni 2017 at 11:13

  Ik vind de lotushouding heerlijk, voor mij voelt dat juist wel als een natuurlijke manier van ontspannen zitten. De seiza kende ik nog niet, maar ziet er ook erg prettig uit! Ik doe heel graag mee met de winactie! Heb zelf nog geen meditatiekussen, maar zou er goed één kunnen gebruiken!

 • Jolanda
  7 juni 2017 at 12:31

  Lotus lukt me wel, maar dat ik het nou echt lekker ontspannen vind, dat niet. Burmees is wel goed haalbaar, ben dan ook wel soepel in de heupgewrichten…

 • Geertje Zand
  7 juni 2017 at 15:07

  Mijn fijnste houding was de kleermakerszit maar is nude burmees. Ik ben wat soepeler geworden door yoga en zwemmen. Waardoor ik meerdere houdingen ontspannen Jan aannemen.
  Zou het leuk vinden om dit met het Medicatiekussen uit te proberen.

 • Marian B
  7 juni 2017 at 16:58

  Gewoon de kleermakerszit. Ik heb geen kussen, lijkt me wel prettig.

 • Anja
  7 juni 2017 at 19:48

  Zo’n fijn kussen lijkt me heerlijk! De kleermakerszit is mijn favoriet.

 • Ros
  7 juni 2017 at 21:36

  Wat nog ontbreekt is zo’n heerlijke kussen! De lotus houding is ontspannend en voelt goed aan.

 • Jacqueline de Waal
  8 juni 2017 at 06:27

  Prachtig kussen zou er graag gebruik van maken en alles loslaten!

 • Anita Diepeveen
  8 juni 2017 at 13:19

  Wat voor mij prettig is is de seiza Daarom maak je mij heel blij met zo’n fijn meditatiekussen, want dat lijkt mij zo fijn

 • anja
  8 juni 2017 at 14:12

  vanmorgen nog een uurtje Yin Yoga gedaan lekker intensief en toch ontspannen. vooral de kleermakerszit vind ik erg fijn maar met dit kussen zou de les nog ontspannender verlopen

 • Marijke
  8 juni 2017 at 14:26

  De lotushouding! Mooi kussen, zou ik graag winnen!!

 • Wendy
  8 juni 2017 at 15:23

  Burmees en seiza vind ik beide prettige houdingen.

 • Dineke Wiersema
  8 juni 2017 at 16:33

  Kleermakerszit vind ik fijn

 • L. Hek
  8 juni 2017 at 17:16

  Burmees!

 • Denise
  8 juni 2017 at 23:15

  Zit graag in de halve lotus, zo kan ik het wel een tijd uithouden in de meditatie.
  Alleen doe ik alles op een rolkussen, en zie nu dat een rond meditatiekussen toch wel heel pracktisch is!
  Daarom doe ik heel graag mee om me nog meer Zen te voelen…

 • Mel81
  8 juni 2017 at 23:15

  De seiza en kleermakerszit vind ik het fijnste om voor een langere tijd te gebruiken. Bij de andere gaat mijn kuit toch ineens trillen en ben ik uit mijn concentratie. Mediteren zorgt echt voor de broodnodige rust in mijn leven als bezig bijtje. Het is alsof ik even op een bloem mag gaan zitten: de zachtheid en de schoonheid mag ervaren om daarna weer vol energie uit te vliegen.

 • Anna
  9 juni 2017 at 07:05

  Ik vind de kleermakerszit erg fijn

 • m chen
  9 juni 2017 at 16:20

  Seiza is een comfortabele en makkelijke houding, de meditatiekussen geeft een goede ondersteuning komt goed van pas als ik deze win!

 • Fenna
  9 juni 2017 at 21:41

  Mijn favoriet is de Burmese houding, omdat bij andere houdingen meestal mijn voet/onderbeen in slaap valt, wat echt heel afleidend is tijdens het mediteren! Nouja misschien is het ook wel een goede oefening in focus en moet ik juist eens een andere houding uitproberen? 😉

 • An V
  9 juni 2017 at 22:34

  Een halve lotus is merk ik de houding die ik het prettigst vind.

 • Maaike
  10 juni 2017 at 12:11

  Ik vind de Burmees heel fijn. Dan voel ik echt mijn hele lichaam ontspannen.. Ik doe graag mee aan de winactie!

 • Wendy
  10 juni 2017 at 21:04

  Ik vind de seiza het prettigst, in die houding mediteer ik meestal.

 • Nancy van Heck
  10 juni 2017 at 22:57

  De heerlijkste meditatie zit houding is voor mij de kleermakers zit is ook erg relaxend.

 • Anneliese de Waal
  11 juni 2017 at 15:43

  Ik vind de houding = 3. Met mijn onderbenen op de grond (burmees), het fijnst.
  Erg leuke winactie, ik doe graag mee !! 🙂

  Groetjes van,
  Anneliese de Waal

 • lottie
  11 juni 2017 at 18:41

  De Hele Lotus is mijn favoriet; in deze houding kom ik echt tot rust!

 • sophie
  11 juni 2017 at 22:27

  Voor mij is de seiza de meest prettige houding. Het voelt heel natuurlijk, open en comfortabel. Een meditatiekussen heb ik nog niet, dus zou heel erg welkom zijn 🙂

 • Marjan
  12 juni 2017 at 09:26

  In de bank in kleermakerszit maar dan niet met mijn enkels over elkaar maar mijn benen/voeten echt voor elkaar. De halve lotus lukt ook maar dan kan ik niet echt lang in de houding blijven zitten. Wellicht biedt een meditatiekussen uitkomst 😉

 • Cindy
  12 juni 2017 at 16:34

  Wat een leuke winactie! Het verschilt een beetje. Bij een langere meditatie vind ik seiza erg fijn. Omdat ik dan het gevoel heb dat ik steeds meer in het kussen zak, zonder dat ik kramp krijg. Ik kan dan echt focussen op de meditatie, zonder dat er te veel andere gedachten door mij heen gaan. Trouwens heel leuk artikel, er zijn ook zo veel verschillende houdingen, inspirerend… En heel gaaf dat meditatiekussen! Maak er graag kans op.. Dat is pas mediteren in stijl 😉

 • Gea Jager
  12 juni 2017 at 18:34

  Ik vind de kleermakerszit het prettigst

 • Larissa
  12 juni 2017 at 20:26

  Lijkt me heerlijk! Yoga, pilates en meditatie hebben mijn leven enorm verrijkt. Het leert je bewust stil te staan bij wat je voelt in het moment. Juist in deze tijd zo ontzettend belangrijk, omdat we allemaal maar doorhollen en de weken aan ons voorbij vliegen. Ik zou letterlijk rondjes om mijn huis gaan rennen mocht ik dit kussen winnen. Wat een fijn product. Zou ‘m supervaak gebruiken en iedereen aanraden!

  Wie er ook wint, succes dames! De kussens komen sowieso goed terecht.

 • Myrthe
  12 juni 2017 at 22:52

  Aah nice kussen 🙂
  Mijn favoriete houding is de burmees.
  Ik heb helaas geen Facebook, maar ik volg je wel op Bloglovin’ (meermyr).

 • Leave a Reply