Natuur Zen doen

Meer in contact met de natuur leven

Meer in contact met de natuur leven

Door het boek ‘Mijn leven in de wildernis’ besefte ik dat ik meer in contact wil leven met de natuur. Best een uitdaging als je net zoals ik in een appartement in de stad woont. Langzaam probeer ik daarom kleine gewoontes in mijn leven te integreren, waardoor ik me toch verbonden voel met de natuur. 

Ieder stukje groen waarderen

Ik woon dan wel niet aan de rand van een bos, het strand of de bergen, maar er staan wel een paar bomen in mijn straat. Ook kom ik af en toe een verdwaalde paardenbloem tegen tussen de straattegels en hoef ik maar een paar stappen te lopen en ik sta in een gemoedelijk park. Het kan natuurlijk niet op tegen de wildernis, maar waarom zou je deze kleine stukjes groen niet waarderen? Door te focussen op de hoeveelheid groen in je omgeving, valt het automatisch meer op en lijkt het zich zelfs te vermenigvuldigen. Zelfs die sprietjes onkruid.

De lucht bestuderen

De laatste dagen train ik mezelf erin om vaker naar de lucht te kijken. Ik ben snel zo gefocust op de weg, de mensen om mij heen of het schermpje van mijn telefoon, dat ik helemaal vergeet om omhoog te kijken. Zonde, want alles aan de lucht is fascinerend. De kleuren, de bewegende wolken, dat je eraan af kunt lezen of het gaat regenen en ga zo maar door. Minimaal twee keer per dag probeer ik nu naar de lucht te kijken: ’s ochtend en ’s avonds. Ik wil nog de sterrenbeelden leren ontcijferen, want verder dan het steelpannetje en de grote beer kom ik nog niet.

Het ritme van de natuur volgen

Er zijn eindeloos veel manieren om meer het ritme van de natuur te volgen. Denk aan het ophangen van een maankalender in huis, waardoor je meer bewust bent van de maanfases, eten volgens de seizoenen, je leefritme aanpassen op het seizoen of een dag/week/maand leven zonder tijd. En voor de echte diehards: zo min mogelijk kunstlicht gebruiken en in slaap vallen als het buiten donker is en wakker worden als het licht is. In de avond probeer ik extra bewust mijn telefoon te gebruiken, zodat ik niet te veel word blootgesteld aan blauw licht. Ook heb sinds kort het programma f.lux op mijn computer geïnstalleerd. Een grote aanrader.

Vertragen in plaats van versnellen

De natuur is het perfecte voorbeeld dat niet alles in het leven snel hoeft te gaan. Daarom vind ik deze quote uit de ‘Tien geboden voor innerlijke rust‘ ook zo mooi: “We zijn als bomen. We horen niet eindeloos alleen maar te groeien. Soms groeien we onstuimig, soms bloeien we open in duizenden bloesems, soms vallen onze blaadjes – en soms lijkt alles stil te staan.” In deze tijd zijn we het zo gewend om alles snel, sneller, snelst te doen, dat het bijna vreemd voelt om te vertragen. Neem een voorbeeld aan het ritme van de natuur en loop eens in een slakkentempo, drink je thee in kleine slokjes en doe alles zo langzaam mogelijk. Dan heb je ook meer aandacht voor de wereld, en dus de natuur, om je heen.

Zoveel mogelijk buiten eten

Miriam beschrijft in haar boek hoe ze ’s avonds eet bij een knisperend vuurtje met uitzicht op een adembenemende sterrenhemel. Klinkt prachtig, maar het is niet zo praktisch als je ’s avonds uit je werk komt en snel wilt eten. Iedere avond buiten eten, minus het kampvuur, is natuurlijk wél haalbaar. Mijn doel voor deze lente en zomer is om bijna altijd buiten te eten. Ik wil eindeloos lang picknicken, ’s ochtends havermout op mijn balkon eten en geen één lunchwandeling overslaan. Ook fijn: yoga in de buitenlucht. Als je net zoals ik een balkon hebt, is dit de perfecte plek om je yogamatje uit te rollen.

En wat je ook helpt:

 • Op blote voeten lopen. Lisa schreef een tijd geleden een artikel met tips om te aarden.
 • Beter je zintuigen gebruiken als je buiten bent. Voel de planten om je heen, luister naar de vogels en de wind en doe je mond open als het regent (#zweverig).
 • De dag beginnen in de natuur. Dus voordat je onder de douche stapt en ontbijt, een klein rondje om je huis lopen. Misschien krijg je nog een mooie zonsondergang mee.
 • Een mooie wandeling in de natuur maken. Hier deel ik mijn favorieten.
 • Boeken lezen over de natuur. Schaf een handige veldgids aan of lees een boek over iemand die in de natuur leeft, zoals ‘Walden‘, ‘Mijn leven in de wildernis‘ en ‘Wild‘.

– Dit artikel bevat affiliate links. Als je via deze links iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

Probeer jij ook meer in contact met de natuur te leven? Zo ja, hoe doe je dat?

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You Might Also Like

10 Comments

 • Isabelle
  16 maart 2018 at 13:16

  Leuke post! En zeker ook handige tips :).

 • Laura
  16 maart 2018 at 14:28

  Ik ben al heel lang op zoek naar mooie manieren om meer naar de natuur te gaan leven, dus ik ben heel blij met deze tips! Ik ga eens proberen om meer met het licht te leven. Lijkt me echt een uitdaging. Of zonder tijd leven.

  • Shirah
   16 maart 2018 at 20:57

   Laat je weten of het bevalt? Ik ga binnenkort een tijdloze zondag inlassen.

 • Janna
  16 maart 2018 at 17:29

  Wat een mooi artikel! Ik ben vanmiddag bij de tentoonstelling Human Nature in Foam geweest en dat heeft me er ook weer even over doen denken hoe wij met de natuur omgaan. Ik word altijd zo blij van in de natuur zijn. Gelukkig is het weer weekend, dus dan is er vast weer tijd om ergens te gaan wandelen/fietsen. Fijn weekend!

  • Shirah
   16 maart 2018 at 20:58

   Dankje! Oeee die tentoonstelling klinkt geweldig. Heel fijn weekend in de natuur!

 • Sanne
  16 maart 2018 at 18:30

  Jaa, leuke post! Struggle ook met in contact komen met de natuur, vooral nadat ik nu 2 keer naar IJsland ben geweest. Als je daar twee weken rondwandelt, is het contrast met Utrecht nogal groot, en merk je nog meer dat je eigenlijk wel meer natuur in je leven wilt! Maar goede tips! Leuk, ik kijk sindskort ook steeds meer naar de lucht, en ik wandel meer (ipv fietsen) waardoor ik me inderdaad ook meer focus op verdwaalde paardenbloemen op dauw op het gras 🙂 En prachtige quote zeg over de bomen!

  • Shirah
   16 maart 2018 at 21:00

   Wauw IJsland, dat lijkt me een geweldig land! Goed idee om meer te wandelen in plaats van te fietsen, dan is het een stuk makkelijker om oog te hebben voor de natuur.

 • Claire
  18 maart 2018 at 12:53

  Wat een mooi artikel! Mag ik vragen wat het ‘nut’ is van een maankalender? Ben er wel erg benieuwd naar 🙂

  • Shirah
   18 maart 2018 at 16:02

   Dankjewel! Ik heb er zelf (nog) geen, maar volgens mij werd vroeger een maankalender vooral gebruikt om de tijd en de seizoenen bij te houden. Er zijn mensen die verschil in hun gezondheid/gemoedstoestand voelen tijdens de verschillende maanfases en een maankalender dan als een soort ‘spiekbriefje’ gebruiken. Ze merken bijvoorbeeld dat ze slechter slapen als het volle maan is of juist meer energie hebben. Je leest er hier meer over.

  Leave a Reply