Inzicht Zen denken

Mijn grootste bron van onrust

Mijn grootste bron van onrust

Sociale media bieden een hoop mogelijkheden. Het is dé plek waar speciale momenten worden gedeeld met de rest van de wereld, maar je kunt er ook gemakkelijk in contact komen met nieuwe mensen. Hoewel ik er met veel plezier gebruik van maak, vind ik dat er ook een keerzijde aan de medaille zit.

Alleen maar mooie momenten

Op sociale media, zoals Facebook en Instagram, staan meestal foto’s die te maken hebben met iets leuks. Een etentje met vrienden, een mooie vakantiefoto, een te gek festival, een diploma-uitreiking, enzovoorts. Hoewel ik weet dat dit niet de realiteit is (wiens leven bestaat er wel uit alleen maar mooie momenten?), zorgt het er onbewust voor dat ik anders over mezelf ga denken. Ja, ik weet dat Pietje niet altijd op het terras zit en ook gewoon moet werken, toch wil ik ook vandaag nog een drankje in de zon drinken na het zien van zijn afbeelding op Facebook. En hé, zie ik daar nou een foto van de Color Run? Daar had ik ook bij willen zijn! Sociale media geven me het gevoel constant iets te missen, waardoor ik nog onrustiger word als ik een onzekere bui heb.

Altijd vergelijken

Ben je eenmaal online, dan is de verleiding groot om als maar door te klikken. Zo is er op Instagram een ‘ontdekpagina’ (het tabje met het vergrootglas icoon). Hier kom je foto’s tegen die je normaal gesproken niet op je eigen tijdlijn met mensen die je volgt ziet. Al die mooie foto’s en interessante mensen… Het duurt niet lang of ik ben alweer een kwartier bezig met het bekijken van profielen die ik niet ken. En wat levert het me op? Niks. Het zorgt alleen voor onnodige afleiding. Daarnaast is het eindeloos bekijken van andere profielen de perfecte val voor het vergelijken van jezelf met anderen. Kortom: verboden terrein als je zelfvertrouwen een oppepper nodig heeft.

Weg telefoon

Als ik een slechte dag heb en me een beetje down voel, zet ik mijn notificaties dus liever uit. Dan ga ik een tijdschrift of boek lezen en leg ik mijn telefoon weg, zodat ik niet alsnog alle sociale media ga checken. Want je herkent het vast: zit je eenmaal op je telefoon, computer of tablet, dan is er geen ontkomen aan om minimaal één keer alle sociale media te openen. Wetende dat de rest van de wereld er toch grotendeels positieve berichten op zet, kan ik maar beter zelf de deur uit gaan om onder het genot van een drankje met een vriendin bij te kletsen, hier een foto van te maken en deze vervolgens, zodra ik thuis ben, op Facebook te plaatsen…

Maken sociale media je ook wel eens onzeker of onrustig?

BewarenBewaren

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.