Minimaliseren Zen doen

Minimaliseren in de winkel

Minimaliseren in de winkel hoeft niet lastig te zijn. Sta je op het punt om iets te kopen? Dan kies je er simpelweg voor om het niet doen. Toch vinden veel mensen juist dit moment lastig. Daarom geef ik je vijf vragen die je jezelf kunt stellen voordat je afrekent. 

1. Is het je vrijheid waard?

Over deze effectieve tip schreef ik eerder al, maar nog steeds gebruik hem vaak. Ik leerde het van de beroemdste minimalisten ter wereld, Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus. Kort uitgelegd: het kost tijd om geld te verdienen en tijd is vrijheid. Dus door iets te kopen, als is het maar een kop koffie, lever je een klein stukje van je vrijheid in. Het lijkt misschien extreem om bij elke aankoop je af te vragen of het je vrijheid waard is, maar het werkt absoluut. De kans op impulsaankopen is hierdoor een stuk kleiner.

2. Ben je er over een jaar nog blij mee?

Deze vraag gaat niet op als je in de supermarkt staat, maar wel bij grotere aankopen die niet zo in je maag of de prullenbak verdwijnen. Denk aan een nieuwe keukenmachine, fiets of kledingstuk. Als je er over een jaar nog steeds blij mee bent, weet je zeker dat het geen grote miskoop is. Wil je nog kritischer zijn bij elke aankoop? Vraag jezelf dan af of je het over vijf of tien jaar nog steeds een goede aankoop vindt.

3. Past het in een tiny house?

Ik vind het een heel bevrijdend idee als je meest waardevolle spullen in een rugzak of in een grote kartonnen doos passen. Wereldreizigers moeten niet voor niets vaak erg wennen als ze weer thuis zijn en kasten vol spullen hebben. Op reis hadden ze het niet nodig, dus waarom nu wel? Als je in de rij voor de kassa staat, beeld je dan eens een rugzak, kartonnen doos of tiny house in. Misschien is er wel helemaal geen ruimte voor deze nieuwe aankoop.

4. Ga ik dit dertig keer dragen?

Veel mensen kopen kledingstukken die ze uiteindelijk nooit dragen en achterin de kast verdwijnen. Als ik met Lisa naar de IJ-hallen ga, vind ik het soms lastig om kritisch te zijn. Een kledingstuk van twee euro koopt nou eenmaal een stuk makkelijker dan één van twintig euro. Voortaan probeer ik te bedenken of ik het minstens (!!!) dertig keer ga dragen, voordat ik het koop. Met een outfit voor carnaval of een ander verkleedfeest wordt dit lastig, maar misschien is dan het beter idee om het te huren.

5. Waarom heb ik het nu nog niet?

Toen ik heel serieus aan het minimaliseren was, dacht ik steeds: ‘Als ik het nu niet heb, waarom heb ik het dan nodig?’ Helemaal waar, al heeft mens bijna niets écht nodig als het gaat om materie. Stel dat je op het punt staat om gekke zonnebril, het zoveelste boek over Nepal of een paarse lippenstift te kopen, kan het helpen om jezelf deze vraag te stellen. Maar voor al deze vragen geldt: soms is het ook gewoon leuk om iets nieuws te kopen.

Hoe probeer jij te minimaliseren? Of ben je hier totaal niet mee bezig?

You Might Also Like

1 Comment

  • Judith
    12 september 2016 at 17:33

    Leuke vragen, ik ga het proberen. Ik ben vooral bezig met steeds weer een ronde uitzoeken van de spullen die ik heb, en alleen nog maar bewuste aankopen doen. Maar ik heb wel gemerkt dat bewust nog niet hetzelfde is als echt minder, mooie ethisch verantwoorde producten kunnen ook verleidelijk zijn.

  • Leave a Reply