Minimaliseren Zen doen

Minimalism game: 465 dingen weggooien in een maand

Minimalism game: 465 dingen weggooien in een maand

“Denk je dat het mij lukt om 465 dingen weg te gooien in dertig dagen?”, vroeg ik aan mijn vriend. “Nee”, zei hij stellig. “Dat gaat je echt niet lukken.” Toch wil ik de komende maand mezelf uitdagen met de 30-day minimalism game. Doe je mee?

Meer dan een jaar geleden probeerde ik een maand lang iedere dag iets weg te gooien. Nooit had ik de drang om veel te kopen, maar na deze challenge verdween dat gevoel compleet. In een drukke winkelstraat voelde ik me niet meer thuis en mijn lijfspreuk werd bijna: ‘Als ik het nu niet in mijn leven heb, heb ik het ook niet nodig.’ Wél miste ik het blije gevoel dat ik vroeger kreeg als ik iets had gekocht. Zo’n strenge mini-minimalist als ik toen was, ben ik niet meer. Nog steeds verzamel ik liever herinneringen dan spullen (cliché maar waar!) en word ik soms treurig van de consumptiemaatschappij, maar ik besef ook dat je niet te streng voor jezelf hoeft te zijn. Het moet wel leuk blijven.

Zo werkt de 30-day minimalism game

‘Waarom dan toch 465 dingen weggooien in dertig dagen?’, denk je nu misschien. Tja, ik vind het leuk om mezelf uit te dagen en merk dat mijn kasten langzaam voller worden. Mijn huis is niet groot, maar ik ben ook niet van plan om in de (nabije) toekomst groter te gaan wonen. Dingen weggooien (of geven) die ik toch niet gebruik, is dus nooit een slecht idee. Daarnaast daag ik mezelf niet uit om minder te kopen, maar ga ik kritischer kijken naar de spullen die ik heb. De 30-day minimalism game van de bekendste minimalisten ter wereld, Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus, moet mij hierbij helpen. Eigenlijk is het de bedoeling dat je ‘dit spel’ met z’n tweeën doet, maar ik doe het alleen. Het werkt heel simpel:

Op de eerste dag van deze challenge gooi of geef je één ding weg, op de tweede dag twee en ga zo maar door. Op de laatste dag verzamel je dus dertig dingen die je niet meer nodig hebt. Gaandeweg de maand wordt het dus steeds lastiger. Aan het eind heb je, als het goed is, 456 spullen weggedaan. Ik ben heel erg benieuwd of het lukt en vooral wat deze dertig dagen mij brengen. Doe je met mij mee?

Wat vind je van de minimalism game? 

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply
  Benthe
  27 februari 2017 at 10:42

  Jeetje, dat klinkt als een hele uitdaging! Ga je dan niet dingen weggooien omdat het moet, en niet per se omdat je die dingen niet meer nodig hebt? Nouja, nu ik er over nadenk, heb ik ook veel spullen die ik eigenlijk nooit gebruik… het klinkt interessant, ik ben benieuwd naar je ervaringen!

  • Reply
   Shirah
   27 februari 2017 at 12:04

   Daar ben ik ook heel benieuwd naar! Ik heb me voorgenomen om te stoppen wanneer ik dingen ga weggooien om het weggooien. Misschien komt dat moment wel helemaal niet of juist heel snel.

 • Reply
  Irene | Tussenmarsenjupiter
  27 februari 2017 at 11:51

  Ooh wat een goed idee! Ik wil ook heel graag wat minder spullen maar om echt zoveel dingen weg te gooien, dat durf ik denk ik nog niet zo goed aan. Haha. Misschien moet ik er toch maar gewoon voor gaan?

  • Reply
   Shirah
   27 februari 2017 at 12:04

   Jaaa, doe mee! Je kunt altijd eerder stoppen.

 • Reply
  Else
  27 februari 2017 at 11:56

  Jeetje wat een uitdaging, 456 spullen!! Heb je ook voorbeelden van wat je dan bijvoorbeeld wegdoet? Dat vind ik wel interessant, want ik vind het lastig om me deze game voor te stellen. Supergoed dat je de uitdaging aangaat!

  • Reply
   Shirah
   27 februari 2017 at 12:06

   465 klinkt echt als bizar veel! Ik ben van plan om kleding weg te doen, maar ook kruiden en spullen in mijn keuken die ik nooit gebruik. Ieder kast en la in huis ga ik af. Een grote schoonmaak 2.0 dus!

 • Reply
  Claire
  27 februari 2017 at 14:41

  Wat een leuk idee! Zelf vind ik 465 dingen wel heel veel! Niet omdat ik zo’n hoarder ben maar meer omdat ik volgens mij niks overhoud als ik zoveel weggooi haha. Ben benieuwd hoe je challenge gaat.

  • Reply
   Shirah
   27 februari 2017 at 14:58

   Ik ben ook benieuwd of ik nog iets overhoud. Misschien denk ik na een week wel: ‘Oké, genoeg geminimaliseerd.’

 • Reply
  Froukje
  27 februari 2017 at 14:46

  Vind het de uitdaging wel waard! Gaat in op 1 maart neem ik aan?
  In het kader van een mogelijke verhuizing(ga misschien verhuizen naar het buitenland) is dit wel handig!. Hoe bouw je zoiets op? Loop je gewoon door huis of ga je per kamer af?

  X

  • Reply
   Shirah
   27 februari 2017 at 15:00

   Ik begin vandaag, omdat ik zo enthousiast ben haha! Een echte tactiek heb ik nog niet, maar ik denk dat ik het per kamer doe. Wel zo overzichtelijk! Wat leuk dat je misschien naar het buitenland gaat verhuizen. Als je meedoet, hoor ik graag hoe het bij jou ging!

 • Reply
  dionne
  27 februari 2017 at 15:24

  Dat klinkt als een uitdaging, toch ben ik iemand die heel goed kan opruimen. Ik heb vanmorgen alles uitgezocht van spullen die ik ga verkopen bij Jouw Marktkraam. Ik vind het gewoon een heerlijk gevoel om op te ruimen

 • Reply
  Debby
  27 februari 2017 at 17:09

  Ik heb het deze maand gedaan! Op het einde wel lastig maar ik had met de verhuizing ook al veel weggegooid.

  • Reply
   Shirah
   27 februari 2017 at 17:11

   Wat leuk! Hoe ging het?

 • Reply
  Maartje
  7 maart 2017 at 04:21

  Niet weggooien, maar weggeven lijkt me een beter plan.

  • Reply
   Shirah
   7 maart 2017 at 08:07

   De meeste dingen krijgen een tweede leven!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.