Geluk Zen voelen

Morning pages: elke ochtend 3 kantjes vol schrijven

Morning pages: elke ochtend 3 kantjes vol schrijven

Met een dagboek kun je eindeloos variëren. Van aan het einde van de dag in één zin opschrijven wat je hebt gedaan tot zelfportretten en quotes. Laatst ben ik een nieuwe methode tegengekomen. Geïnspireerd op deze video, wil ik elke ochtend drie bladzijden vol schrijven.

Nog voordat je de deur uit gaat voor je werk of studie de tijd nemen om op te schrijven wat er in je op komt. Niet alleen dingen die je liever voor jezelf houdt, maar alles wat door je hoofd spookt. Daar heb je best wat discipline voor nodig. Toch kan ik niet wachten om het zelf uit te proberen na het bekijken van een aantal video’s waarin mensen vertellen wat deze methode hen heeft gebracht. Waarom is ’s ochtends het ideale moment om te schrijven? En wat levert het je op?

Geen regels

Julia Cameron schreef het boek ‘The Artist’s Way’, waarmee ze je leert creatiever te worden. Ik heb het boek nooit gelezen, maar de recensies die ik online lees vertellen mij dat het een werkboek is met handige methodes die je zo toe kunt passen. Het doet me een beetje denken aan ‘Big Magic’ van Elisabeth Gilbert, maar dan nog praktischer.

Eén van de methodes die Cameron in haar boek uitlegt is ‘morning pages’. Dit houdt in dat je elke ochtend drie kantjes vol schrijft met wat er in je hoofd omgaat. Zelfs al denk je ‘Wat is dit een nutteloos idee’ of ‘Ik weet niet wat ik moet schrijven’. Je zou het daarom kunnen vergelijken met een dagboek, maar dan zonder regels. Het enige wat je hoeft te doen is het elke dag volhouden, tenminste drie bladzijden vol schrijven en onthouden dat er geen rare of stomme gedachten bestaan.

Leeg hoofd

Hoeveel tijd je nodig hebt om aan de drie bladzijden te komen, hangt af van hoe makkelijk je je gedachten uitschrijft. De video’s die ik tot nu toe heb bekeken, laten zien dat het niet altijd makkelijk is om in een schrijf flow te komen. Voor schrijvers is morning pages dan ook een manier om ’s ochtends op gang te komen. Je dwingt jezelf om te schrijven.

Mensen die het proberen om te kijken wat het hen brengt, geven aan dat het helpt om je hoofd leeg te maken. Al je piekergedachten en angsten kun je op papier kwijt. Het is vaak ook een leuke manier om terug te kijken op wat je bezig hield. Zo zegt iemand op een forum: “Inmiddels vind ik het jammer dat ik niet veel eerder, zeg, twintig jaar geleden, ben begonnen met deze start, die soms als dagboek fungeert, soms als todo-lijstje. Soms zijn het losse kreten of een idee dat ik in de nacht kreeg maar niet meteen kan uitwerken.”

Wekker

Omdat het een ‘dump’ is van je gedachten, ga ik denk ik mijn laptop gebruiken om het goed bij te houden. Ik verwacht dat elke ochtend schrijven mij vooral meer focus gaat geven, ik doe het niet omdat ik meer of beter wil schrijven. Net zoals ik mezelf uitdaagde om mij te vervelen, ga ik dit ook een week volhouden. Dat betekent dus dat ik mijn wekker eerder ga zetten. Of het de moeite waard is, laat ik jullie binnenkort weten.

– Dit artikel bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

Wat schrijf jij meestal op in je dagboek? Hier lees je de uitslag.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Benthe
  25 januari 2017 at 12:04

  Dat klinkt nuttig inderdaad, die morning pages! Ik heb er nog geen ervaring mee. Ik probeer wel elke dag mij happy-list op te schrijven, dus dingen waar ik blij van werd. Maar zo ’s ochtends is eigenlijk ook een heel goed idee, eens kijken of ik daarvoor discipline kan opbrengen :).

  • Reply
   Lisa
   25 januari 2017 at 19:23

   Ja, leuk. Er zijn zoveel dingen om uit te proberen! Ik ben ook benieuwd hoe makkelijk het mij afgaat om elke dag te schrijven.

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.