Interviews Mijn zen

Nadia & Sifra: “Hoogsensitiviteit is onze kracht”

Extreem gevoelig zijn voor alle externe prikkels om je heen. Van geluiden tot stemmingen van anderen. Zo omschrijven Nadia en Sifra hoogsensitiviteit. Als De Nieuwe Meiden zetten ze zich in voor meer bekendheid en begrip: “Hoogsensitiviteit is echt een kracht. Je hoeft er niet tegen te vechten.”

Hoe ontdekten jullie dat jullie hoogsensitief zijn?

Nadia: “Toen ik vijftien was, overleed mijn buurvrouw en ontdekte ik dat ik paranormaal begaafd ben. Vanaf het moment dat ik hoorde dat ze was overleden, begreep ik ineens wat ik de hele week had gevoeld. Ik voelde me naar, alsof er iets heel ergs was gebeurd. Die emoties werden gedurende die week alleen maar sterker. Ik heb negen maanden gezocht naar hulp. Toen er bij het Riagg gevraagd werd of ik drugs gebruikte omdat ik waanideeën had, wisten mijn ouders niet wat ze hoorden. Ze hebben er alles aan gedaan om iets te vinden wat bij mij past. Uiteindelijk kwam ik bij een regressie reïncarnatie therapeute terecht. Ze zei: ‘Nadia, jij bent ontzettend gevoelig.’ Ik begreep ineens waarom ik me zo anders voelde op de basisschool en bij extreme gebeurtenissen zo van slag was.”

Sifra: “Ik ontdekte het pas toen ik Nadia leerde kennen. We hadden het er veel over en ineens viel bij mij het kwartje en dacht ik: ‘Eigenlijk ben ik ook hoogsensitief en voel ik dat al super lang.’ Ik ben altijd een muurbloempje geweest, vond niet snel aansluiting bij mensen. Als ik bij anderen thuis was, voelde het soms niet goed en niet relaxt, maar ik wist niet waar dit vandaan kwam. Als je jong bent, en je hebt nooit van zulke termen gehoord, dan weet je niet beter. Ik dacht dat het gewoon bij mij hoorde. Pas toen we het over hoogsensitiviteit hadden, besefte ik dat dit al lang een onderdeel van mij is. Nu weet ik pas hoe ik ermee om kan gaan.”

Wat was jullie eerste reactie toen jullie dit ontdekten?

Nadia: “Ik was heel erg boos, want ik wilde net zo zijn als mijn vriendinnetjes. Als de relatie van een vriendin uit was, dacht ik: ‘Nou wat erg voor je, maar wat ik nu meemaak is duizend keer heftiger.’ Ik wilde normaal zijn en ik heb me er heel erg tegen verzet. Dat hielp natuurlijk helemaal niet.”

Sifra: “Mij gaf het juist rust en erkenning.”

Nadia: “Dat kwam bij mij pas toen ik een jaar of zeventien was. Ik kon er toen niet meer omheen. Ik vond het wel lastig om te communiceren met mijn leeftijdsgenoten, want ik kwam weinig meiden tegen die mij begrepen.”

Wat hebben jullie sindsdien geleerd?

Nadia: “Dat de manier waarop je iets brengt belangrijk is en dat je altijd eerst naar jezelf moet kijken in plaats van te wijzen naar de ander. Ook neem ik het mezelf niet te veel kwalijk dat ik vroeger wat naïever was. Nu geloof ik nog steeds in het goede van de mens, maar ik weet dat ik soms iets meer op mijn tellen moet passen. Ik geef mezelf niet meteen voor de volle honderd procent, want mensen kunnen je achteraf best wel pijn doen. Ik leef meer in het hier en nu.”

Sifra: “Ik heb ook geleerd om meer in het hier en nu te leven. Ook blijf ik dichter bij mezelf. En ik had een tijd een best wel negatief zelfbeeld. Nu durf ik mijn innerlijke zonnetje te laten stralen en neem ik me time meer serieus. Maar soms plan ik de dagen helemaal vol en loop ik mezelf gigantisch voorbij. Ik moet dus nog wel leren om daar een bepaalde regelmaat in te vinden”

Nadia: “Het draait allemaal om accepteren. Omdat je wat gevoeliger bent, zul je soms een stapje terug moeten doen. Maar dat betekent niet dat je er alles voor moet laten. Als je hoogsensitief bent, kun je ook intens gelukkig zijn. Door jezelf goed te beschermen, kun je net zo goed genieten van de leuke dingen.”

Wat willen jullie mensen die ook hoogsensitief zijn meegeven?

Nadia: “Hoogsensitiviteit is echt een kracht. Je hoeft niet bang te zijn om het te benoemen en je hoeft er niet tegen te vechten. Laat gewoon zien wie je echt bent en maak contact met jezelf, dan zul je zien dat alles veel meer gaat bloeien. Het is niet erg, hoogsensitiviteit is juist iets leuks.”

Sifra: “Als je het onderdrukt, dan ga je je juist terugtrekken, voel je je nog kleiner en wordt het alleen maar erger. Toen we via onze blog bekend maakten dat we hoogsensitief zijn, kregen we daar iets moois voor terug. Ook merkte ik dat ik sindsdien meer durf te staan voor wie ik ben. Daardoor is hoogsensitiviteit een onderdeel van mezelf geworden.”

Nadia: “Ja, ervoor staan, dat heeft ons veel gebracht.”

Wil jij geïnterviewd worden voor deze rubriek? Of ken jij iemand die wij moeten interviewen? Stuur dan een mail naar info@zenzoekers.nl.

You Might Also Like

4 Comments

 • Debby
  8 februari 2016 at 14:59

  Wat een mooi interview 🙂 Lees de blog van deze dames graag, leuk wat ze doen!

 • Desi
  8 februari 2016 at 16:53

  Leuk interview! Ik herken mezelf heel erg hierin, dus ik lees de blogs van de nieuwe meiden altijd met plezier.

 • Mona - Vandaagismooi.nl
  9 februari 2016 at 15:11

  Erg mooi interview! Ik ben er pas een jaar achter en heb het daar ook heel moeilijk mee gehad. De reactie van Nadia kan ik dan ook helemaal plaatsen.
  Nu begin ik het ook steeds meer als ‘kracht’ te zien, al kan ik er soms ook echt helemaal dol van worden en heb ik moeite met de altijd vermoeide stemming aan het einde van de dag, dan ben ik volledig op.

  Buiten dat ben ik blij met mijn HSP stempel… ik wil niet anders meer.

 • Leave a Reply