Apps Reviews

Nieuwe gewoontes aanleren – Fabulous

Nieuwe gewoontes aanleren - Fabulous

Gedragswetenschapper Ben Tiggelaar wist al lang dat je een gewoonte niet van de één op andere dag aanleert. Het kost tijd, moeite en vooral discipline. Hoe begin je dan een nieuwe gewoonte? De app Fabulous is gemaakt om je hierbij te helpen, maar werkt het echt?

Het liefst zou ik elke dag yoga willen doen, toch is het lastig om meer dan één keer per week op de mat te staan. Ook zou ik willen dat ik elke dag minimaal een kwartier lees, maar zelfs dat haal ik niet altijd. Tandenpoetsen of douchen doe ik daarentegen op de automatische piloot. En brood smeren voor de volgende dag? Geen probleem. Gek, want yoga en lezen geven mij ontspanning. Nadat ik de app Fabulous heb gebruikt, weet ik waarom sommige goede voornemens echt gewoontes worden en andere doelen nog steeds veel wilskracht kosten.

Geluidseffecten

Een kort rondje Google laat mij weten dat gedragseconoom Dan Ariely ooit met het idee kwam om de app Fabulous te maken. Hij schreef een aantal boeken over hoe het menselijk brein beslissingen maakt, dus een app om de juiste keuze te maken is een logische stap.

fabulous_screenshot2 fabulous_screenshot1
Mijn eerste reactie als ik Fabulous download is: wat een mooi logo! Uiteindelijk gaat het erom of de app werkt, maar het oog wil ook wat. Later zie ik op de website dat de makers een award hebben gekregen voor het ontwerp. Wanneer ik de app open, kom ik erachter dat standaard de geluidseffecten aanstaan, wat bij mij kort irritatie opwekt (zeker als je in de trein zit bijvoorbeeld).

Grote doelen

Maar wat heeft Fabulous mij te bieden? Opvallend is dat je niet zelf gewoontes hoeft te bedenken, maar dat de app deze je voorschotelt. Je kiest dus gewoontes die jou het meeste aanspreken. Staat er niks interessants tussen? Dan kun je zelf een gewoonte toevoegen. Het fijne aan de standaard gewoontes is dat de app aangeeft hoe lang je iets uitvoert. Dus je hoeft niet zelf te bedenken dat je bijvoorbeeld tien minuten wilt mediteren.

De tijd om een gewoonte uit te voeren vind ik vaak heel kort, totdat ik snap  waarom hier bewust voor gekozen is. Toen Shirah en ik een meditatie challenge deden, hadden we als regel dat we elke dag 20 minuten gingen mediteren. Als je het niet gewend bent om elke dag te mediteren, is 20 minuten eigenlijk een veel te groot doel. Dat bleek ook wel uit de uitslag. Door het meteen heel groot te maken, is elke dag mediteren nooit echt een gewoonte geworden. Als je heel klein met iets begint en dat minstens een paar dagen achter elkaar doet, is de kans veel groter dat je het volhoudt.

Wekker zetten

Het blijft niet bij het opschrijven van de gewoontes. De app dwingt je ook om een alarm te zetten. Ik zou niet telkens van alarm naar alarm willen leven, maar ik snap de gedachte erachter wel. Door jezelf telkens aan je nieuwe gewoonte te herinneren, gaat het op een gegeven moment veel automatischer. Lukt het nog steeds niet zonder wekker? Dan moet je je misschien afvragen of je er wel echt werk van wilt maken. Maar dat de app een handig hulpmiddel is, is één ding wat zeker is.

Besturingssysteem: Android.
Kosten: gratis.
Extra leuk: de app is ingedeeld in ochtend-, middag- en avondrituelen. Zo krijg je meer structuur in de dag en is de kans kleiner dat je je nieuwe gewoontes vergeet. Als je werkt, is een middagritueel misschien wat lastiger, maar ook dat hoeft geen probleem te zijn. Een glas water drinken bijvoorbeeld past makkelijk in je dag.
Minpunt: wat mij betreft zijn er te veel geluidseffecten. Ik snap ook niet zo goed wat het doel hiervan is. De tijd vullen, je rustig maken of is het een soort melding dat je kunt beginnen? Ik vind het te veel afleiden. Ook de uitleg waarom een bepaalde gewoonte goed voor je is, vind ik soms wat summier.
Eindoordeel: ★★★★ (van de vijf sterren).

Wat helpt jou om een nieuwe gewoonte aan te leren?

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Desi
    28 augustus 2016 at 07:41

    Deze ga ik downloaden! Klinkt heel interessant. Al weet ik nog niet of ik enthousiast wordt van al die geluiden haha

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.