Psyche Zen denken

Nieuwe mensen leren kennen als je introvert bent

Nieuwe mensen leren kennen als je introvert bent

Niet iedereen vindt het fijn om altijd in gezelschap te zijn. Een gesprek voeren kost net iets meer energie en op nieuwe mensen afstappen, is best spannend. Als jij je hierin herkent, ben je misschien wel introvert. Charelle schrijft regelmatig over introversie. Wat als je als introvert nieuwe mensen wilt ontmoeten?

Charelle: “Of je jezelf nou graag een stempel wilt geven of niet, als introvert kan het verademend zijn om te lezen over introversie. Zelf ervaar ik tijdens het lezen over dit onderwerp altijd veel herkenning, wat me niet alleen rust en acceptatie geeft, maar ook nieuwe inzichten. Zoals dit inzicht over het leren kennen van nieuwe mensen.”

Andere wereld

“Veel introverte mensen hebben het gevoel altijd het buitenbeentje te zijn. In een extraverte wereld is dat niet zo vreemd als je je bedenkt dat graag uitgaan, luid zijn en van jezelf laten horen zo ongeveer de norm is. En ja, als je niet van uitgaan houdt, niet luid en aanwezig bent, krijg je al snel het gevoel dat je niet in deze wereld thuishoort.”

Sommige introverte mensen houden wel van af en toe een feestje, maar zelfs dan voelen ze zich in een ruimte vol mensen vaak niet in hun element. Daarbij laten de meeste introverte mensen pas van zich horen als ze het gevoel hebben zo iets toe te voegen aan een gesprek of het leven van anderen. Een volledig uitgewerkt idee, een goed overwogen mening of een diepgaand gesprek over een onderwerp waar beide gesprekspartners gepassioneerd over zijn bijvoorbeeld.”

Comfortzone

“Als je het gevoel hebt dat je er niet bij hoort en je anders voelt dan anderen, dan kan het moeilijk zijn om nieuwe vrienden te maken. Het kan zijn dat mensen niet snel naar je omkijken, omdat je minder zegt; ze hebben misschien niet in de gaten dat je er bent.  En dat is moeilijk, dat vind ik zelf tenminste. Ik heb een aantal hechte vrienden en kan af en toe echt wel een praatje maken met een onbekende, maar zeker in nieuwe situaties vind ik het moeilijk om op mensen af te stappen.”

“Toch is het in de praktijk lang niet zo moeilijk als ik dacht, als je je maar op plekken begeeft die bij je passen. Als je niet van uitgaan houdt, ga dan ook niet, want de kans is klein dat je gelijkgestemden ontmoet. Probeer in plaats daarvan activiteiten die je normaal thuis doet, buitenshuis te doen. Werk je als freelancer? Dan kun je bijvoorbeeld lid worden van een flexwerkplek of regelmatig in een koffietentje gaan werken. Op die manier leer je andere ondernemers kennen, waarmee je waarschijnlijk al snel een boeiend gespreksonderwerp vindt. Wie weet wat voor interessante personen je mede-koffiedrinkers zijn!”

“Je kunt er ook aan denken om je dagelijks yogaroutine één of meerdere  keren per week buitenshuis te doen. Op de sportschool, de yogaschool of misschien zelfs bij iemand thuis via Meetup.com. Door activiteiten die binnen je comfortzone vallen buitenshuis te doen, geef je jezelf de mogelijkheid om andere mensen te leren kennen. Daarom hebben veel introverte mensen een hond, want ook tijdens het wandelen maak je makkelijk contact met andere hondenliefhebbers.”

Plezier

“Ik vind het het belangrijkste dat je plezier beleeft aan het contact dat je hebt met anderen of dat nou diepgaand of oppervlakkig is. Wees geïnteresseerd in andere personen en stel ze de vragen die je wilt stellen. Je weet maar nooit wat voor boeiende mensen je tegenkomt die misschien wel vrienden voor het leven worden. Of niet, maar dat geeft niet, want ook als blijkt dat je het niet met iemand kunt vinden, heb je in ieder geval een nieuw persoon ontmoet. Wat dat betreft is het ontmoeten van nieuwe mensen als je introvert bent gewoon een kwestie van samenleven, openstaan en plezier beleven aan wat je doet. Want zichtbaar plezier trekt mensen aan met wie het klikt.”

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Irene | Tussenmarsenjupiter
  23 november 2016 at 09:49

  Dit vind ik superherkenbaar! Ik weet nog dat ik tijdens mijn opleiding vaak de opmerking kreeg dat ik weinig inbreng had bij de groepsgesprekken (waar ik op zich al een hekel aan had want te veel mensen). Ik had eigenlijk wel heel veel ideeën maar die werden dan al door iemand anders gezegd tegen de tijd dat ik het in mijn hoofd helder had. En dan vond ik het (in tegenstelling tot veel van mijn klasgenoten) heel nutteloos om nog eens hetzelfde te zeggen. Of om maar wat te zeggen om iets te zeggen. Haha.
  Ik voel niet de nood om actief nieuwe mensen te gaan leren kennen. Maar als ik bijvoorbeeld door mijn werk iemand nieuw ontmoet, vind ik het niet zo heel moeilijk om een beetje sociaal te doen tegen die persoon 🙂

 • Reply
  Stella
  23 november 2016 at 18:27

  Jeetje mina, dit is inderdaad echt HEEL fijn om te lezen. Ik dacht altijd: “Nee joh, ik ben niet introvert, ik ben hartstikke open en praat heel makkelijk en stel me kwetsbaar op etc”, maar het stukje over het uitgaan en eigenlijk liever doordachte, diepe gesprekken voeren over bepaalde onderwerpen laat mij echt wel zien dat ik ‘gewoon’ introvert ben. Niks stom of raar of saai, nee, gewoon anders dan iedereen die extravert is. En wat een opluchting, want ik blijf maar het gevoel hebben uitgaan leuk te moeten vinden, en dat ik leuker zou zijn als ik wat meer aanwezig was. Want dat is toch veel gezelliger? Dit artikel helpt mij echt een beetje om te accepteren dat ik introvert ben, en dat dat helemaal niet erg is. En vooral dat ik moet proberen te stoppen ‘anders’ te willen zijn. Thank you <3 Liefs! (Ik heb overigens vandaag mijn eerste yogales gehad, geïnspireerd door al jullie fijne verhalen!)

 • Reply
  Britt
  23 november 2016 at 22:15

  Super fijn om te lezen, de reacties ook!

 • Reply
  Lorenza
  25 november 2016 at 07:31

  Wat ontzettend herkenbaar, en wat fijn om te lezen! Ik heb mijzelf altijd zo anders gevoeld. In interesses, maar ook in het graag alleen willen zijn. Daar kan ik soms zo van genieten terwijl mijn omgeving dan vind dat ik eigenlijk samen meer dingen zou moeten doen.

 • Reply
  Koop
  20 juli 2018 at 14:45

  Is er een contact groep ergens?
  Facebook o.i.d.

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.