Interviews Mijn zen

Nina: “Ik geloof dat er altijd hoop is”

Nina: "Ik geloof dat er altijd hoop is"

Wat begon als een creatieve uitlaatklep, is nu Nina’s werk. Met haar tekeningen en illustraties draagt ze een bijzondere boodschap uit: “Ik geloof dat er altijd hoop is en dat er zelfs in het donkerste donker op een gegeven moment licht doorbreekt.”

“Op de opleiding kunstgeschiedenis had ik het best naar mijn zin, maar toen ik daarmee klaar was en op zoek ging naar een baan, miste ik creativiteit en speelsheid in de vacatures die ik tegenkwam. Terwijl ik de ene na de andere sollicitatiebrief schreef, werd tekenen en illustreren vanzelf mijn uitlaatklep. Ik verstuurde steeds minder sollicitatiebrieven en zocht steeds meer naar opties om van mijn creativiteit mijn werk te maken. Eind 2014 hakte ik de knoop door en begon ik een webshop. Inmiddels is dat uitgebreid tot het ontwerpen van tot geboorte- en trouwkaarten, het maken van illustraties op maat en meer van dat soort dingen.”

Glimlach

“Hoewel je het misschien niet in elke afzonderlijke illustratie ziet, gaat mijn werk over hoop. Ik geloof dat er altijd hoop is en dat er zelfs in het donkerste donker op een gegeven moment licht doorbreekt. Met mijn illustraties probeer ik daar iets van door te geven. Niet door te doen alsof het leven altijd makkelijk en vrolijk is, maar door te laten zien dat er juist of ook te midden van moeilijke dingen altijd lichtpuntjes te vinden zijn. In de kaart ‘Ik wens je lichtjes als het donker is’ komt dat bijvoorbeeld heel duidelijk naar voren. Ook in de ‘Random things I like’, die ik elke week op Instagram deel, speelt dat besef voor mij een grote rol. Als ik daarmee één persoon een glimlach kan bezorgen, is mijn missie volbracht.”

Perfectionistisch

“Inspiratie en creativiteit laten zich niet altijd dwingen, dus dat zorgt wel eens voor stress. Zeker als ik illustraties in opdracht maak of onder druk moet werken, is het soms best een worsteling om dat wat ik, en de opdrachtgever, in mijn hoofd heb op papier te krijgen. Meestal helpt het dan om de druk van de ketel te halen en een middag iets anders te doen. In het ergste geval moet ik een deadline verplaatsen, maar dan weet ik wel zeker dat de opdrachtgever iets moois en authentieks krijgt in plaats van iets wat afgeraffeld is en uit frustratie tot stand is gekomen.”

“Ook loop ik soms tegen mijn eigen ongeduld en perfectionisme aan. In de eerste fase is een illustratie soms nog een beetje klungelig en lelijk, terwijl ik eigenlijk wil dat alles vanaf de eerste schets mooi en fantastisch is. Zeker bij opdrachten waarin ik (nog) niet zo ervaren in ben, kan dat me behoorlijk onzeker maken. Meestal is het een kwestie van niet te veel piekeren en doorzetten. Maar als het me eenmaal gelukt is, geeft het me ontzettend veel voldoening.”

Persoonlijke verhalen

“Nu illustreren mijn werk is, teken ik weinig zonder specifiek doel. Hierdoor geniet ik er extra van als ik het doe. Even in een koffietentje zitten met mijn schetsboek en alles tekenen wat ik zie. Of juist thuis met een muziekje aan gewoon maar spelen met vormen, kleuren en materialen. Op dit soort momenten maakt tekenen me erg rustig. Ook geven die spontane illustraties me een inspiratieboost voor later werk.”

“Ik ben niet echt een mens met een vijfjarenplan, dus uitgebreide dromen heb ik niet. Ik geniet juist zo van hoe dingen spontaan op mijn pad komen. Als ik op deze manier door kan blijven gaan, word ik daar volgens mij heel gelukkig van. Een heel voorzichtige droom is misschien om nog meer passies te kunnen combineren: ik houd ook enorm van zingen en van persoonlijke, kwetsbare verhalen over geloof en het leven. Ik heb nog geen idee hoe, maar mocht ik die dingen ooit nog verder met mijn creativiteit kunnen verweven, dan zou ik dat heel tof vinden.”

Wil jij geïnterviewd worden voor deze rubriek? Of ken jij iemand die wij moeten interviewen? Stuur dan een mail naar info@zenzoekers.nl.

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply