Apps Reviews

Nooit meer doelloos computeren – SelfControl

nooit meer doelloos computeren

Naast alle voordelen vind ik internet een bron van afleiding. Iedereen kent het wel: je wil iets nuttigs achter de computer doen en na een kwartier kijk je tóch grappige plaatjes. Om rigoureus met doelloos computeren te stoppen, installeerde ik SelfControl. Werkt het echt?

Ondanks dat ik alle voordelen van monotasken ken, ik schreef er zelfs over, blijft het verleidelijk om achter de computer meerdere dingen tegelijk te doen. Een zin van dit artikel schrijven, dan even op Instagram kijken en vervolgens ben ik doelloos aan het computeren. Het slokt veel tijd op én is slecht voor je concentratie. Als je door iets afgeleid raakt, schijn je 23 minuten nodig te hebben om weer op hetzelfde concentratieniveau te komen. En door te multitasken ben je zelfs veertig procent minder productief dan wanneer je één ding tegelijk doet. Zonde! Daarom installeerde ik een paar weken geleden het programma SelfControl.

Alle afleiding blokkeren

SelfControl is een gratis applicatie die heel eenvoudig werkt. Je vult je eigen black- of whitelist in en kiest voor hoeveel minuten/uren je deze websites wilt blokkeren, dit kan voor maximaal een dag. In je blacklist zet je de websites die geblokkeerd moeten worden. Deze lijst kan je zo lang maken als je zelf wil. De whitelist is voor echte die-hards: alle websites worden geblokkeerd, behalve de websites die op je whitelist staan. Ik heb tot nu toe alleen een blacklist gemaakt, hier staat onder andere Facebook en Instagram op.

Werkt het? Ja, misschien zelf wel iets té goed. Aan het begin van mijn werkdag zet ik het programma aan, of als ik thuis extra geconcentreerd wil werken, en na 8,5 uur kan ik weer alle websites bezoeken die ik wil. Er is alleen één nadeel: ik heb nog geen manier gevonden om het programma eerder te stoppen of een website uit mijn blacklist te halen. Lastig als je iets te fanatiek bent geweest in het toevoegen van websites aan je lijst. Cold turkey afkicken van al dat doelloze gescroll en geklik dus. Ik kan het iedereen aanraden.

Besturingssysteem: macOS en volgens mij is het programma er ook voor Windows. Anders is Freedom een alternatief.
Kosten: gratis.
Extra leuk: Ik merk dat door het programma langzaam mijn computergewoontes veranderen.
Minpunt: Het ‘logo’ van het progamma is een doodskop. Tja, daar houd ik gewoon niet van.
Eindoordeel: ★★★★ (van de vijf sterren).

Heb jij SelfControl nodig?

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Claire
  6 maart 2017 at 08:32

  Hee wat handig! Nu ik bezig ben met afstuderen ben ik soms ook wat te snel afgeleid. Ik ga hem installeren.

 • Reply
  Mariët
  6 maart 2017 at 08:37

  Ohh ja dit heb ik een hele tijd gebruikt, maar op mijn nieuwe laptop helemaal vergeten te installeren. Thanks voor de reminder!

 • Reply
  Miss Fabuleus
  6 maart 2017 at 14:41

  Lijkt me super handig. Ik zou Selfcontrol best wel kunnen gebruiken om niet telkens afgeleid te geraken door Facebook.

 • Reply
  Marjoleine
  6 maart 2017 at 20:41

  Wat handig zeg! Ik zou het wel kunnen gebruiken, ben best snel afgeleid door Instagram, Facebook en blogs lezen. Ga het zeker een keertje proberen 🙂

 • Reply
  Aneta
  7 maart 2017 at 07:28

  Wat een super app! Ik ben zo snel afgeleid. En inderdaad, je wilt iets opzoeken en na vijf minuten ben je naar heel iets anders aan het kijken. En dan ben he weer drie kwartier verder.

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.