Psyche Zen denken

Nooit meer een (te) volle agenda

Nooit meer een (te) volle agenda

Er zijn mensen die het liefst van de ene na de andere afspraak leven en het zelfs een beetje benauwd krijgen als hun agenda leeg is. Ik houd juist van ‘lucht’ in mijn agenda. Dagen en avonden waarop ik niets gepland heb en kan doen waar ik op dat moment zin in heb. Alleen hoe zorg je dat je agenda niet overstroomt?

De datumprikkers vliegen tegenwoordig om mijn oren. Met elke uitnodiging ben ik blij, maar ik vind het ook jammer dat het steeds lastiger wordt om spontaan iets te plannen. Soms mis ik de tijd dat mijn vrienden om de hoek woonden, er altijd wel iemand tijd had om af te spreken en niemand verzuchtte het ‘zó druk te hebben’ of ‘al weken vol te zitten’. Verlangen naar een (bijna) lege agenda in een wereld waarin de meeste mensen wél een volle agenda hebben, is niet zo makkelijk. Dat komt niet alleen omdat het leuker is om ‘ja’ te zeggen dan ‘nee’, maar ook omdat je door niets te plannen het risico loopt dat je achter het net vist. Want dat jij liever last-minute afspreekt, betekent niet dat anderen dat ook graag doen. Absoluut een luxeprobleem, maar wel iets waar ik soms mee stoei.

Om te voorkomen dat ik toch 1001 dingen plan en alleen al gestrest word als ik naar mijn agenda kijk, herinner ik mezelf af en toe aan de volgende vier inzichten:

1. Een afspraak maken met jezelf is ook een afspraak

Een tip die ik vaak tegenkom in artikelen over self-care, is een groot kruis in je agenda zetten bij een avond of dag dat je niets wilt plannen. Deze tijd houd je vrij voor een hobby of iets dat je op dat moment graag wilt doen. Want waarom zou je eigenlijk wel een afspraak met anderen maken, maar niet met jezelf? Het is minstens zo belangrijk. Voor inspiratie wat je op zo’n avond of dag kunt doen, is dit artikel van Lisa een aanrader.

2. Een te volle agenda kan innerlijke rust in de weg staan

Een te volle agenda is voor veel mensen geen goede basis voor innerlijke rust. Het kan ervoor zorgen dat je als kip zonder kop rondrent er er geen tijd over is om stil te staan bij hoe je je voelt. Als ik het druk heb, merk ik dat goede gewoontes als mediteren, yoga en gezond eten er het eerste bij inschieten. ‘Balans’ is daarom het sleutelwoord. Ontdek wanneer jij je agenda te vol vindt en wanneer precies goed. Deze vragen kun je jezelf stellen als je op het punt staat om een afspraak te maken: ‘Wil ik dit echt?’, ‘Wat levert het mij op?’ en ‘Wat gebeurt er als ik ‘nee’ zeg?’.

3. Meer afspraken betekent niet dat je ook meer geniet

Het was voor mij een eyeopener toen ik ontdekte dat meer afspraken niet betekent dat ik ook meer geniet. Ik ben dan juist minder in het moment aanwezig, omdat ik in mijn hoofd al bij de volgende afspraak ben. Genieten is dan een stuk lastiger. Daarom probeer ik de laatste tijd in het weekend één dag van alles te plannen en de andere dag open te houden voor spontane plannen en even helemaal niks. Tot nu toe werkt dat heel goed.

4. Ruimte nemen om erover na te denken, is helemaal oké

Een afspraak is binnen een paar minuten gemaakt. Je appt iemand, maakt een groepsapp aan, stuurt een datumprikker of belt. In een interview met Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie, las ik een tijd geleden een goede tip om niet te snel ‘ja’ te zeggen: creëer ruimte om de juiste afweging te maken. Als je ‘nee’ zegt moet je een afweging maken tussen jouw belang en dat van de ander. Wanneer je wordt overvallen, kun je die afweging niet maken. Door te zeggen dat je even moet nadenken of het wel uitkomt, creëer je deze ruimte. Hierdoor laat je ook nog eens zien dat je het verzoek serieus neemt.

Houd jij je agenda graag niet te vol? Zo ja, hoe doe je dat?

You Might Also Like

1 Comment

  • Shirley
    22 juni 2018 at 11:50

    Ik vind het wel lastig. Ik zeg niet snel dat ik te druk ben, maar mijn agenda is wel vaak vol. Ik ben ook een beetje een slechte planner. Soms heb ik weken waarin iedere avond na mijn werk nog iets te doen heb, terwijl ik een week later iedere avond leeg heb. Die lege week waardeer ik dan zeker, maar een beetje meer afwisselen zou ik beter vinden voor mezelf. Ik zit in het bestuur van mijn flat en dat is in sommige periodes ook best tijdrovend en stiekem meer een kwestie van ‘iemand moet het doen’, dan dat ik het leuk vind. Work in progress…

  • Leave a Reply