Ontspanning Zen voelen

Ontcijfer je eigen moodboard

Ontcijfer je eigen moodboard

Toen ik ongeveer elf jaar was zat ik op een zondag aan de keukentafel gedachteloos plaatjes uit tijdschriften te knippen. Zonder dat ik het mij toen besefte, was daar een nieuwe hobby ontstaan. Een hobby die mij helpt mijn wensen concreet te maken.

Eens in de zoveel tijd ruim ik mijn tijdschriftenstapel op en knip ik eruit wat ik wil bewaren. De afgelopen jaren heb ik een collectie aan afbeeldingen verzameld die mij aanspreken. Mijn stijl is misschien wat veranderd, maar ik doe dit nooit weg. Voor mijn moodboard gebruik ik meestal een prikbord, zodat ik makkelijk kan schuiven en nieuwe collages kan maken.

Hoewel het geen wetenschappelijk gebaseerde manier is om je drijfveren te ontdekken, helpt het mij wel om te zien waar ik op dit moment naar verlang of mee bezig ben. Des te vaker ik stil sta bij wat er op mijn prikbord staat, des te meer ik besef dat deze afbeeldingen heel dichtbij mijn toekomstdromen komen. Ben je benieuwd naar de betekenis van jouw moodboard? Ik help je alvast een eind op weg.

Moodboard Lisa Zenzoekers

De eerste indruk

Wat gebeurt er met je als je naar je moodboard kijkt? Word je er blij van, nostalgisch of geeft het je bijvoorbeeld reiskriebels? Vaak valt je iets op als je er de eerste keer naar kijkt. Bij mijn eigen moodboard zie ik een aantal interieurfoto’s. Best logisch, want ik sta op het punt te gaan samenwonen met mijn vriend. Ik zie mezelf zelfs letterlijk in de keuken staan. En linksboven droom ik al over het heerlijke balkon waar ik geniet van de herfstzon.

Verbind er een thema aan

Als je goed kijkt, zie je meestal wel een paar beelden die met elkaar overeen komen. Als ik mijn eigen moodboard als voorbeeld neem, zie ik bijvoorbeeld dat ik nog meer dan ik al deed, de tijd wil nemen om een pas op de plaats te nemen. Door bijvoorbeeld een fijn bad te nemen, regelmatig te mediteren en aan yoga te doen of simpelweg eens echt de tijd te nemen voor het huishouden.

Werk de thema’s uit

Soms kan het zijn dat er meerdere onderwerpen door elkaar heen lopen. Waar ben je op dit moment al mee bezig en wat speelt zich af in de toekomst? Schrijf op één pagina de thema’s die bij het heden horen en op een andere pagina de toekomstige onderwerpen. Door de pagina’s naast elkaar te houden, kun je kijken waar je nog meer je energie aan wilt besteden. Dat kan het beginpunt zijn voor een nieuw moodboard.

Welke betekenis heeft jouw moodboard?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Sjoukje - meergeldminderstress
  16 oktober 2016 at 15:13

  Fijne blog! Ik vind moodboards altijd lastig om te ontcijferen. Ik ben niet zo goed in thema’s bij elkaar zoeken denk ik. Dit is een mooie motivatie om er weer eens mee aan de slag te gaan in ieder geval.

  • Reply
   Lisa
   23 oktober 2016 at 12:24

   Ja, het is denk ik ook maar net hoe ver je wilt gaan. Je kunt overal wel iets achter zoeken, haha. Maar wel leuk om uit te zoeken 🙂

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.