Psyche Zen denken

Ontdek jouw intrinsieke waarden

Ontdek jouw intrinsieke waarden

Wanneer was de laatste keer dat je ergens ‘ja’ tegen zei, maar waarvan je diep van binnen wist dat het geen volmondige ‘ja’ was? Misschien stemde je in omdat je het idee had dat het van jou verwacht werd. Of misschien wilde je iemand graag een plezier doen. Wat als je echt naar je hart zou luisteren?

Vaak hebben we het over passie, ergens waar je hart van in vuur en vlam gaat staan. Toen wij net begonnen met onze blog, vertelde ik in een artikel dat ik me afvraag of het realistisch is dat iedereen een grote passie heeft. Ook vind ik ‘passie’ best een vaag begrip. En wat als je meerdere passies hebt? Geïnspireerd door het boek Handboek voor het Bouwen van Je Eigen Luchtkasteel besloot ik uit te zoeken waar intrinsieke waarden voor staan. Deze waarden komen wat mij betreft heel dichtbij het vinden van een passie.

Voldoening

Naast het feit dat ik het een heel inspirerend boek vind, bleef één hoofdstuk in mijn hoofd hangen. Het hoofdstuk omschrijft ‘het diepe gevoel van voldoening en het grote gevoel van gelukzaligheid’. Klinkt geweldig, is het niet? Allemaal zouden we dit elke dag willen ervaren, maar de realiteit is toch iets anders. Als Shirah en ik een uitnodiging krijgen voor een persevent, ja, dan maakt mijn hart een sprongetje. Daarna ben ik al gauw weer bezig met alles wat er op mijn to-do list staat. Hoe vind je dan voldoening? Stilstaan bij je intrinsieke waarden kan helpen.

De perfecte baan

Intrinsieke waarden geven je leven betekenis. Een simpel voorbeeld: stel je hebt het gevoel elke dag met onzinnige dingen bezig te zijn, dan zou het een goed idee zijn om eens te kijken naar waar je wel voldoening uit haalt, zodat je voortaan weer met een gelukkig en voldaan gevoel kunt gaan slapen. Intrinsieke waarden zijn niet tastbaar, maar worden pas zichtbaar, als het even niet zo lekker gaat. Volgens de auteur, Barbara Tammes, zijn er zes intrinsieke waarden:

 1. Vrijheid: kiezen voor zelfontplooiing in plaats van geld bijvoorbeeld.
 2. Vertrouwen: niet naïef zijn, maar wel in jezelf en anderen geloven.
 3. Liefde: jezelf accepteren zoals je bent.
 4. Verbinding: werkelijk contact maken met jezelf en anderen.
 5. Bestaansrecht: erkenning vinden in jezelf.
 6. Zingeving: de kern van je bestaan vinden.

Een goede manier om erachter te komen welke waarden in jouw leven een rol spelen, is door na te gaan waar jij geïrriteerd door raakt. Stel je kan het moeilijk verkroppen dat die ene vriendin wel een perfecte baan heeft, dan moet je je misschien afvragen of je jezelf wel genoeg erkenning geeft. De kunst is dan te kijken naar hoe je ook zonder een goede baan jezelf waardeert, zodat je anderen ook iets kunt gunnen. Een ander voorbeeld is als je het lastig vindt met onverwachte situaties om te gaan. Leren vertrouwen zou dan een belangrijke waarde zijn.

Zenmonnik

Wat zou er gebeuren als je al deze waarden tot in de perfectie nastreeft? Zoals Tammes zelf zegt: “[…] je wordt ook wereldvreemd: een wat autistiforme zenmonnik […]” In plaats daarvan is het alleen al een mooie ontdekking om bewust te worden van deze intrinsieke waarden. Ik zeg daarom: kies er één die je op dit moment aanspreekt en maak dat jouw thema voor deze week. Schrijf het op en koester het, zodat de eerstvolgende ‘ja’ er ook echt één is die jou dichterbij voldoening brengt.

Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?

You Might Also Like

2 Comments

 • Jenny
  7 november 2016 at 19:43

  De afgelopen anderhalve week zijn er erg veel nare dingen gebeurt, dus goede tip om mijn zenmoment te kiezen!

  Dingen komen uiteindelijk wel op hun pootjes terecht, maar ik ben soms te ongeduldig….

  • Lisa
   7 november 2016 at 20:14

   Wat vervelend! Hopelijk biedt dit artikel een beetje troost. Ik wens jou veel zenmomentjes!

  Leave a Reply