Boeken Reviews

Ontdekken wat je echt wilt – Het Inzicht

Ontdekken wat je echt wilt - Het Inzicht

Ik heb het geluk dat ik meestal weet wat ik wil. Maar als ik het even niet weet, is er één boek dat mij terugbrengt naar de weg die het beste bij mij past: ‘Het Inzicht’. Yogadocent Johan Noorloos vertelt op een toegankelijke manier hoe yoga en meditatie hem hebben geholpen bij het ontdekken en waarmaken van zijn droom, maar ook hoe jij erachter kunt komen waar je het gelukkigst van wordt.

Sommige boeken lees je één keer en daarna nooit meer. Er zijn ook boeken waar je steeds weer nieuwe waarheden uithaalt en die je er opnieuw bij pakt. Ik heb dat bij ‘Het Inzicht’. Dit boek gaat over vijf stappen – mediteren, accepteren, visualiseren, realiseren en inspireren – waarmee je de weg volgt naar ‘je mooiste leven’ en uiteindelijk naar je droom toewerkt. Voor de schrijver was dat het oprichten van een eigen yogaschool. Nu ik het boek meerdere malen gelezen heb, vraag ik me af: heb ik door dit boek ook mijn eigen droom ontdekt? En heb ik deze droom ook (deels) waargemaakt?

Oefenen

Het eerste wat mij opvalt aan dit boek is de toegankelijke schrijfstijl. Het is een goede balans van informatie, korte anekdotes, wijze lessen uit het leven van de schrijver en oefeningen in visualisatie en meditatie die je thuis kunt uitvoeren. Nu ben ik niet het type dat meteen aan de slag gaat met een oefening, maar sinds ik weer een tijdje bezig ben met mediteren, zie ik er zeker het nut van in. Ik voel me meer ontspannen en gefocust nadat ik heb gemediteerd.

Ik vind het fijn dat je als lezer gewezen wordt op het positieve effect van mediteren. Op het moment zelf heb ik namelijk niet het idee dat er daadwerkelijk iets in werking wordt gezet. Maar dan zegt Johan Noorloos: “Geef je eraan over, ook al lijkt het de eerste paar keren misschien nutteloos of malen er alleen maar méér gedachten door je hoofd tijdens de meditatie.” En inderdaad, naarmate de weken en uiteindelijk maanden vorderen, voel ik me kalmer en meer alert. Als ik heb gemediteerd aan het begin van de dag voel ik me beter, zelfs als ik er maar een paar minuten de tijd voor genomen heb.

Stilte

Het idee van stilte spreekt me aan in het boek, iets waar meditatie een goede basis voor is. Stilte vinden veel mensen eng, maar volgens Johan Noorloos vinden we hier juist vrede. Hij vergelijkt het met een rivier die samensmelt; ben je bezorgd en weet je niet waar je heen wilt, dan is de rivier onrustig en gaat het water alle kanten op. Een rivier die kalm is, is gestroomlijnd. Een stilliggende rivier kun je ook doorzien, omdat het water helder is.

Door stil te zijn, ontdekken we waar we diep van binnen naar verlangen. Tegenwoordig nemen we hier nauwelijks nog de tijd voor, omdat we het al druk genoeg hebben. Is het ene project afgerond, dan duiken we wel weer in het andere. Maar als je werkelijk wilt weten hoe je op je best kunt zijn, dan is stilte noodzakelijk. En dat begrijpt de schrijver maar al te goed.

Bewustwording

‘Het Inzicht’ geeft je handvatten om je bewust te worden van ongezonde gewoontes en (negatieve) gedachten over jezelf en anderen. Belangrijker nog is dat het boek je dwingt na te denken over je leven en of je op dit moment vanuit je hart leeft. Het huis waarin je woont, de baan waarvoor je bijna elke dag uit bed stapt, de vrienden waarmee je afspreekt, de partner met wie je bent gaan samenwonen… Zijn dat nog steeds keuzes waar je achter staat? Als dat niet zo is, hoe zie je het dan voor je?

Passie

Vanaf het hoofdstuk ‘Visualisatie’ begint het praktische gedeelte. Hier begint de realisatie van je mooiste leven. Een minpunt vind ik dat de nadruk komt te liggen op Passie met een hoofdletter P, terwijl ik niet altijd geloof dat iedereen één grote passie heeft. Een mooi leven kan ook zitten in kleine dingen, zoals het streven naar meer ontspanning op een dag of meer tijd doorbrengen met familie en vrienden. Waar ik het wel mee eens ben, is dat je jezelf min of meer tekort doet als je niet gaat voor datgene in je leven waar je het gelukkigst van wordt. Ook deel ik de mening dat je hier meestal hard voor moet werken.

Leef ik mijn mooiste leven al?

Of ik mijn mooiste leven nu al leef betwijfel ik. Ik heb namelijk niet één droom waarvoor ik wil gaan, ik heb alleen een idee van hoe mijn mooiste leven er ongeveer uitziet. Dingen onderzoeken vind ik leuk (mijn studie), maar ik hou ook van aanpakken (mijn bijbaan). Het leven dat ik nu leef, komt dus al aardig dicht in de buurt van het beeld dat ik heb van mijn ideale leven. Om werkelijk te weten wat mijn ‘grote droom’ is, zal ik het boek misschien (nog) vaker moeten lezen. Of mezelf simpelweg vaker uit de hectiek moeten trekken en een moment van stilte nemen. Dan ga ik zitten, sluit ik mijn ogen en ga ik heel even terug naar wat mijn hart me ingeeft.

Kosten: € 18,49.
Extra leuk: er worden een aantal boeken genoemd waar de schrijver inspiratie en voorbeelden uithaalt. Met deze tips kun je verder lezen als je iets in het specifiek interessant vindt.
Minpunt: de losse anekdotes maken het boek inspirerend, maar tegelijkertijd ook minder gestructureerd.
Eindoordeel: ★★★ (van de vijf sterren).

– Dit artikel bevat affiliate links. Als je via deze link iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

Weet jij al wat je wilt?

BewarenBewaren

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.