Ontspanning Zen voelen

Op mijn nachtkastje: mijn innerlijke criticus omarmen

Als je iemand beter wilt leren kennen, hoef je alleen maar op zijn of haar nachtkastje te spieken. Daarom deel ik in deze rubriek de boeken die naast mijn bed liggen. De afgelopen weken las ik onder andere over het omarmen van mijn innerlijke criticus.

‘Nooit meer piekeren’ – Marleen Derks

Op een piekerige avond was zo klaar met mijn drukke hoofd dat ik dit boek in mijn digitale winkelmandje mikte. Een impulsaankoop, maar gelukkig geen verkeerde. Psycholoog Marleen Derks deelt in ‘Nooit meer piekeren’ een methode waarmee ze haar chronische piekergedrag wist te bestrijden. Deze KEUZE methode ontwikkelde ze op basis van wetenschappelijk onderzoek en helpt je in vijf stappen met je innerlijke criticus afrekenen. Ik ben nu ongeveer op de helft van het boek en heb vooral veel geleerd over hoe piekeren werkt en hoe je je gedachten positief kunt ombuigen. Of al deze nuttige informatie mij echt helpt om voortaan piekerloos door het leven te gaan, weet ik over zo’n tachtig bladzijden.

‘Spirituele plekken’ – Sarah Baxter

Een boek wat ik graag doorblader voor het slapen is ‘Spirituele plekken’. Zoals de titel al zegt, vind je in dit boek een verzameling van bijzondere, spirituele bestemmingen. Reisjournalist Sarah Baxter verzamelde 25 plekken die een bijzondere ervaring beloven. Van een adembenemende waterval op Haïti tot de middeleeuwse pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Een mooi boek voor als je (reis)inspiratie op wilt doen en houdt van illustraties. Daar staat het boek namelijk vol mee. Aan één magische plek hadden ze wel een paar bladzijden mogen wijden: The Quiraing op het eiland Skye.

‘The Four Agreements’ – Don Miguel Ruiz

Wie onze website al lang volgt, weet ik dat niet uitgeschreven raak over ‘The Four Agreements’. Acht jaar geleden kreeg ik dit boek voor mijn verjaardag – twee keer zelfs – en sindsdien heb ik het tig keer cadeau gedaan. Afgelopen maand voelde ik de noodzaak om de adviezen van Don Miguel Ruiz weer te lezen. Iedere avond las ik een paar bladzijden. Ook nu dacht ik: ‘Dit is één van de beste boeken ooit.’ Waarom? Omdat Don hele simpele en duidelijke adviezen geeft die je gelukkiger maken en je meer vrijheid geven. Daarom zou bij iedereen een exemplaar van dit boek op zijn nachtkastje moeten liggen.

‘Master your mean girl’ – Melissa Ambrosini

Niet zichtbaar op de foto, maar wel op mijn e-reader is ‘Master your mean girl’. Toen ik dit boek voor het eerst las, had ik erg weinig verwachtingen. Door de Amerikaanse kreten op de cover – ‘The No-BS guide to silence your inner critic, and becoming wildly wealthy, fabulously healthy and bursting with love’ – dacht ik dat ik er te nuchter voor zou zijn. Maar dat had ik mis. Melissa Ambrosini deelt namelijk hele goede tips om je innerlijke criticus een toontje lager te laten zingen. Het geheim van het omarmen van je mean girl (of mean boy) schuilt volgens Melissa in een flinke snuf zelfliefde. Aan haar adviezen om dit meer te ontwikkelen, heb ik veel gehad.

Benieuwd wat er vorige maand op mijn nachtkastje lag? Je leest het hier.

– Dit artikel bevat affiliate links. Als je via deze links iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

En welke boeken liggen op jouw nachtkastje?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply