Apps Reviews

Overal oefenen met aandachtig leven – Plum Village App

Plum Village App

In Plum Village leerde ik aandachtiger leven. Ik mediteerde er elke dag en deed allerlei mindfulness-oefeningen. Dankzij de Plum Village App kan ik hiermee blijven oefenen. Maar hoe is nuttig is deze app? Ik nam de proef op de som.

Plum Village is een plek in Frankrijk waar je mindfulness retraites kunt volgen. Het stond nog zo niet lang op mijn zenwishlist of ik besloot een ticket te boeken. In een week maakte ik kennis met de mindfulness-traditie van Thich Nhat Hanh. Het was een bijzondere tijd, waarin ik veel heb geleerd over hoe ik meer met aandacht kan leven. Het fijne aan Plum Village vond ik dat niet alleen bij theorie bleef. Met behulp van verschillende oefeningen leerde ik van mindful leven een gewoonte te maken. Toen ik erachter kwam dat er er een speciale Plum Village App is om hiermee te blijven oefenen, was ik dan ook meteen enthousiast.

Geen poespas

Als ik de app voor het eerst gebruik, zie ik zo veel interessante meditaties dat ik moeilijk kan kiezen. Van stilte meditaties met timer en geleide meditaties voor kinderen tot een meditatie om mindful af te wassen. Wat me meteen opvalt, is dat het meditaties zonder poespas zijn. Geen muziek of andere geluiden, maar alleen een stem. Onder het kopje ‘Meditation’ vind je ook geluiden uit de natuur, zoals wind en regen. Er zitten zelfs fragmenten bij met geluiden van de veranda van Thich Nhat Hanh. Hierboven staat een inspirerende tekst uit het boek ‘The Art of Living’: “If you are a free person you only need to sit there and listen to the rain, and you can be very happy already, because the rain is something wonderful.”

Plum Village App 'The Bell of Mindfulness'       Plum Village App 'Ask Thay'

Net als een podcast

Plum Village staat erom bekend dat er af een toe een klok wordt geluid. Zodra we het geluid van deze klok hoorden, stopten we met wat we aan het doen waren en brachten we onze aandacht naar onze ademhaling. In het begin was dit wennen, maar eigenlijk is het een hele fijne manier om jezelf terug naar het moment te brengen. Ook de app heeft een klok om jezelf eraan te herinneren in het moment aanwezig te zijn: ‘The Bell of Mindfulness’. Het is een soort wekker die je net zo vaak af kunt laten gaan als je wil. Hoewel ik het een fijne toevoeging vind aan de app, heb ik deze functie nog maar weinig gebruikt. Het voelt toch een beetje gek om een wekker te laten afgaan als ik op kantoor ben.

Dat mindfulness niet ingewikkeld hoeft te zijn, bewijst Thich Nhat Hanh met de vragen onder het kopje ‘Ask Thay’. In de vorm van audiofragmenten geeft Thich Nhat Hanh antwoord op meer dan honderd (!) vragen over mindfulness, Plum Village en het boeddhisme. Zo vertelt hij hoe je snel in slaap valt en stopt met piekeren. Er zitten ook hele specifieke en meer diepzinnige vragen tussen, zoals of het mogelijk is om weer gelukkig te zijn als je dochter is overleden. Doordat de fragmenten niet al te lang duren, kun je makkelijk onderweg naar een vraag luisteren. Net zoals een podcast.

Groot aanbod

Ik zal er geen doekjes om winden: deze app heeft mijn leven enorm verrijkt. Ik vraag me bijna af hoe het kan dat je hem gratis kan downloaden, want de app is zo uitgebreid. Wel denk ik dat de app meer betekenis heeft als je in Plum Village bent geweest. Zo merk ik dat ik het steeds leuker vind om mee te zingen met liedjes, terwijl ik er in Plum Village niet veel van moest hebben. Steeds als ik de app gebruik, probeer ik iets nieuws. En omdat het aanbod zo groot is, raak ik er niet snel op uitgekeken. Zo kan ik overal en wanneer ik wil oefenen met wat ik in Plum Village heb geleerd.

Besturingssysteem: iOS en Android.
Kosten: gratis.
Extra leuk: de app bevat bekende chants (liedjes) van Plum Village die je mee kunt zingen.
Minpunt: het zou handig zijn als je favoriete oefeningen kunt opslaan.
Eindoordeel: ★★★★ en een half (van de vijf sterren).

– Dit artikel bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

 

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply