Natuur Zen doen

Paddenstoelen zoeken met Staatbosbeheer

Mijn interesse in de natuur lijkt iedere maand wel groter te worden. Eerst dacht iedereen dat het een bevlieging was die vanzelf weer zou overwaaien. Nu stellen steeds meer mensen voor om samen te gaan wandelen (hoera!). De paddenstoelenwandeling van Staatsbosbeheer kon ik daarom niet overslaan.

Er is iets heel magisch aan in de trein zitten op een zondagochtend. De hele wereld lijkt nog te slapen en de mensen die wakker zijn, zien er slaperig uit. Onderweg twijfelde ik wel of er niet alleen maar gezinnen paddenstoelen zouden gaan zoeken. Het was mij namelijk niet gelukt om mijn vrienden enthousiast te maken voor een wandeling in de miezer voor twaalf uur ’s ochtends. Ergens begrijp ik dat ook wel. Gelukkig stelde Iris mij gerust op Twitter: “Er zijn vast wel meer mensen in hun eentje, van die natuurliefhebbers die even aan de mensen willen ontsnappen.”

5000 soorten

Eenmaal in de bossen van Austerlitz werden we in twee groepen gesplitst. Ik was de enige eenling, maar raakte meteen in gesprek met een man die leek op een gezellige boswachter. Grote snor, gezellige bierbuik, lange waxjas en een bijpassende hoed. Ik had verwacht dat je tijdens zo’n wandeling kilometers aflegt, maar de natuurgids haalde mij meteen uit deze droom: “We gaan geen kilometers lopen vandaag, eerder centimeters.” Achteraf gezien logisch, want paddenstoelen zie je ineens overal als je erop let. Er zijn ook meer dan 5000 soorten in Nederland.

Paddenstoelen plukken?

In Nederland heerst geen echte paddenstoelen-pluk-cultuur. Het schijnt dat mensen in Duitsland en Oost-Europa wel naar het bos gaan om paddenstoelen voor in de pasta bij elkaar te sprokkelen. Misschien maar goed dat wij ze gewoon laten staan, anders was ik onderweg niet zoveel verschillende soorten tegengekomen. Zo zag ik onder andere de bekende vliegenzwam, de aardappelbovist en een elfenbankje. Mijn favoriet is de niet zo fotogenieke amethistzwam (foto links). Zijn naam heeft hij te danken aan de bijzondere paarse kleur en je kunt hem zelfs eten, mits je het durft natuurlijk. Door de regen kan de kleur van de hoed namelijk veranderen, waardoor het een stuk lastiger is om paddenstoelen te onderscheiden. Er kan dan ook ineens een giftige paddenstoel op je bord liggen.

Omelet

Aan het eind van de wandeling vond de aardige boswachter een knots van een paddenstoel op de grond. “Die ga ik vanmiddag opeten”, riep hij enthousiast. De natuurgidsen bekeken de paddenstoel van alle kanten, maar herkenden hem niet direct. Door de regen zag deze paddenstoel erg bleek en er alles behalve eetbaar uit. “Komt goed, komt goed”, verzekerde hij ons. “Ik bak hem lekker hard aan en doe er daarna een bosui en eitje bij, genieten!”. Ik hoop dat hij geen giftige paddenstoel te pakken had en nog gewoon leeft.

Natuurtip: Iedere natuur-nerd raad ik aan om een klein spiegeltje mee te nemen naar het bos. Zo kun je onder de hoed van de paddenstoel kijken, zonder hem te plukken.

Padddenstoelen collage kleiner

Let jij wel eens op paddenstoelen in het bos?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.