Apps Reviews

Plant een boom, kijk niet op je telefoon – Forest

Plant een boom, kijkt niet op je telefoon, Forest

Scrollend door de App Store ontdekte ik Forest. Een app die belooft je concentratievermogen te vergoten door een virtuele boom te planten als je je telefoon niet gebruikt.  Als grote bomenliefhebber moest ik dat natuurlijk testen. 

Nog steeds vind ik mijn smartphone een sta-in-de-weg voor geluk en probeer ik hem daarom zo min mogelijk te gebruiken. Soms lukt dat en soms helemaal niet. Een goede eerste stap naar een gezondere relatie met mijn telefoon, was het installeren van de confronterende app RealizD. Ik ontdekte hierdoor dat ik mijn telefoon nóg meer gebruik dan ik dacht. Een pittige eyeopener, maar veel minder ben ik hem daardoor niet gaan gebruiken. Daarom leek mij het slim om een totaal andere app te testen die je smartphoneverslaving helpt verminderen. Eén die niet in kaart brengt hoe veel je je telefoon gebruikt, maar je beloont als je je telefoon niet gebruikt.

Van boom tot bos

Door het boek ‘Leven zonder smartphonestress’ leerde ik dat we gemiddeld elke 18 minuten de activiteit waarmee we bezig zijn onderbreken om iets met onze mobiel te doen. Van kijken hoe laat het is tot deelnemen aan een drukke groepsapp. Forest helpt je op een positieve manier van deze gewoonte af te komen. Op het moment dat je denkt ‘nu heb ik mijn telefoon echt niet nodig of nu wil ik hem niet gebruiken’, open je de app en geef je aan hoe lang je je telefoon niet wilt gebruiken. Al door tien minuten je telefoon links te laten liggen, plant je een klein struikje. Kijk je 120 minuten niet op je telefoon, dan plant je een boom om u tegen te zeggen. Zo kun je gedurende de dag een virtueel bos aanleggen.

In de trein testte ik deze app voor het eerst. Ik wilde een boek lezen en had mijn telefoon dus niet nodig. De timer stelde ik in op een half uur en ik legde mijn telefoon in mijn tas. Toch merkte ik na een minuut of twintig dat mijn handen begonnen te jeuken. Het schrijven van deze review gebruikte ik als excuus om toch op mijn telefoon te kijken. Nu ik het half uur niet vol had gemaakt, werd ik niet beloond met een mooie, groene boom, maar met een dode. Een treurig gezicht. De app maakte er verder geen big deal van en beurde mij zelfs op met de tekst: ‘Oops! You can do better next time!’

Zuurverdiende centen

Eén van de leukste dingen van deze app, vind ik dat je virtueel geld spaart door niet op je telefoon te kijken. Met dit geld kun je in een virtueel tuincentrum geweldige dingen kopen, zoals een paddenstoel, een boom met een boomhut of een cactus. Je kunt je geld ook nóg beter gebruiken en de non-profitorganisatie ‘Trees for the future’ steunen. Voor 2500 muntjes zorgt deze organisatie dat er op een plek waar het hard nodig is, een boom wordt geplant. Je vermindert met Forest dus niet alleen je smarpthoneverslaving, maar helpt ook een ander. Mits je je zuurverdiende centen kunt missen en er niet liever een boom vol snoep van koopt.

Het grootste pluspunt van Forest vind ik dat je niet wordt afgestraft als je je telefoon gebruikt, maar juist wordt beloond als je je telefoon niet gebruikt. En hoe! Als het je lukt om je telefoon minder te gebruiken, heb je aan het eind van de dag een florerend bos. Iets waar ik blij van word, zelfs al is het maar digitaal. Het enige nadeel vind ik dat de app moet openen en de timer moet inschakelen om je bos te laten groeien. Zo ben je nog steeds met je telefoon bezig en kick je nooit helemaal af. Forest is in ieder geval een stap in de goede richting.

Besturingssysteem: iOS en Android.
Kosten: €2,29 voor iOS, gratis voor Android.
Extra leuk: op de overzichtpagina in Forest kun je precies zien hoe groot je bos die dag is, hoe groot het vorige week was en zelfs hoe groot het vorig jaar was. Fijn zo’n overzicht.
Minpunt: het zou nog fijner zijn als er automatisch bomen en struiken in je bos groeien als je niet op je telefoon kijkt, dus dat je hiervoor niet je telefoon hoeft te openen.
Eindoordeel: ★★★★(van de vijf sterren).

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You Might Also Like

6 Comments

 • Janna
  17 januari 2018 at 07:59

  Wat gaaf! Ik heb voor een experiment de app ‘Space’ gedownload om eens te zien hoeveel ik eigenlijk naar m’n telefoon kijk. Dat viel me ook nogal tegen. Zo’n mooi bos planten is natuurlijk hartstikke leuk 🙂 Grappig dat er iets tegenover staat!

  • Shirah
   19 januari 2018 at 12:49

   Ja, dat vond ik ook bij RealizD. Gek hoe een telefoon, zonder dat je het echt doorhebt, veel tijd opslurpt.

 • Manon
  17 januari 2018 at 12:47

  Wat leuk! Ik ga de app maar eens uitproberen 🙂

 • Irene
  17 januari 2018 at 15:32

  Ik gebruik hem ook als ik ergens aan moet werken ofzo 🙂 maar eigenlijk is het ook wel handig voor de vrije momenten.

  • Shirah
   19 januari 2018 at 12:47

   Vooral als je iets echt geconcentreerd wilt doen, is deze app ideaal!

  Leave a Reply