Minimaliseren Zen doen

Prioriteiten stellen met een levenswiel

Prioriteiten stellen met een levenswiel

Meestal weten we wel wat we willen veranderen in ons leven. Ik wist bijvoorbeeld dat ik meer hobby’s wilde. Ook besefte ik dat ik meer tijd vrij wil maken voor vrienden en familie. Maar hoe deel je dan je leven in naar wat jij belangrijk vindt? Ik help je te beginnen.

Vaak wordt gezegd dat tijd kostbaar is. Ergens is dat ook zo, want de seconde die zojuist voorbij is gegaan, krijg je nooit meer terug. Shirah kan het weten. En als je nooit bewust stilstaat bij wat je allemaal hebt gedaan of meegemaakt, dan gaat elk jaar voorbij alsof het niets is. Door een five year diary bij te houden, waarin ik opschrijf wat er bijzonder of leuk was aan de dag, weet ik dat mijn dagen er net iets anders uitzien dan ik achteraf gezien denk. Gelukkig maar, anders wordt mijn leven wel heel saai.

Energie

Hoewel ik al best tevreden ben met wat ik op dit moment allemaal doe, vind ik dat er altijd verbetering mogelijk is. Ook kan het nooit kwaad om af en toe te reflecteren. Laatst leerde ik een oefening kennen waardoor je snel kan achterhalen hoe je zou willen dat je ideale leven eruit ziet in vergelijking met hoe het nu is.

Door een levenswiel in te vullen, kom je erachter waar je op dit moment mee bezig bent en wat je kunt doen om je ideale leven te realiseren. Een levenswiel ziet eruit als een soort matrix, hier vind je een voorbeeld. Ik kan mij voorstellen dat niet alle onderwerpen je aanspreken, dus verander ze gerust. Zo vul je het levenswiel in:

  1. De binnenkant van de cirkel gaat over het nu. Ga voor elk onderwerp na hoeveel je ermee bezig bent. Begin met kleuren vanaf de binnenkant en stop totdat jij denkt dat redelijk is. Is één deel helemaal ingekleurd? Dat betekent dat je hier bijna al je tijd in stopt.
  2. Sta stil bij hoe de matrix eruit ziet. Wat valt je op? Waar wil je meer energie in steken en wat kost volgens jou te veel tijd?
  3. Pak nu een andere kleur. Kleur daarmee een nieuwe matrix in die je ideale leven voorstelt.
  4. Vergelijk de eerste matrix met de laatste. Waar zou je eigenlijk minder tijd aan moeten besteden en wat kan minder?

Aandacht

Met het levenswiel wordt in één opslag duidelijk waar jouw prioriteiten liggen. Hang het op en kijk er af en toe naar. Zodra je weet wat je anders wilt, kun je hiermee aan de slag gaan. Misschien kun je niet alles meteen veranderen, maar het begint met bewustwording. Zelfs al begin je heel klein, dan zul je als het goed is vooruitgang zien. Want onthoud: ‘Alles wat je aandacht geeft groeit.’

Waar zou jij meer of minder tijd aan willen besteden?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.