Liefde Zen voelen

Rituelen om troost bij jezelf te vinden

5 rituelen om troost bij jezelf te vinden

Iedereen krijgt te maken met tegenslagen. Van een gebroken hart tot iemand verliezen die je liefhebt. Het is dan fijn om rituelen te hebben die het leed iets verzachten. Deze rituelen geven mij troost in moeilijke tijden.

1. Zoek de warmte op

Warmte geeft mij een veilig en prettig gevoel. Het kan zijn dat ik bewust iets warms eet of drink, maar ook een warme kruik of gebreide sokken aantrekken geven mij dit geborgen gevoel. Uit onderzoek is gebleken dat je meer behoefte hebt aan warmte als je je alleen voelt. Vandaar dat koffie ook wel een ‘bakkie troost’ wordt genoemd. Als ik verdrietig ben, sta ik bewust stil bij het effect dat warmte op mij heeft. Zo houd ik mijn kop thee extra goed vast en voel ik hoe de thee mijn handen verwarmt. Als ik ’s ochtends met havermoutpap ontbijt, visualiseer ik na elke hap dat de havermout mijn hele lichaam verwarmt. Het gevoel van eenzaamheid verdwijnt dan bijna als sneeuw voor de zon.

2. Zucht

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat optimistisch zijn je verder brengt. Ik geloof daar ook in, maar dat wil niet zeggen dat je nooit somber mag zijn. Soms is het leven nu eenmaal (even) stom. Als ik het zwaar heb, zucht ik vaak en diep. Het werkt voor mij als een soort anti-stresspil: nadat ik een paar keer heb gezucht, lijkt het wel alsof mijn zorgen langzaam verdwijnen. Ik zucht gedurende de dag, maar ook als ik mediteer adem ik zwaar in en uit. Meestal betekent dit dat ik het moeilijk vind om mijn gedachten los te laten. Door een paar keer te zuchten, help ik mezelf weer in het nu te komen. Het fijne is dat je het elk moment van de dag kunt doen én dat bijna niemand het doorheeft.

3. Heb oog voor de natuur

Het klinkt misschien zweverig, maar steeds vaker verwonder ik mij over de natuur. Een stralend blauwe lucht kan er al voor zorgen dat ik heel even vergeet waar ik het zo moeilijk mee had. Ook vind ik het heerlijk om naar het strand te gaan. Ik doe dan net alsof al mijn angsten en zorgen weg worden gespoeld door het water. De frisse wind door mijn haren zorgt ervoor dat ik met een leeg hoofd weer naar huis ga. Probeer gedurende de dag je aandacht kort te richten op de natuur. Zie hoe langzaam de natuur weer meer kleur krijgt in het voorjaar of let op de prachtige roze lucht tijdens de zonsondergang onderweg naar huis. De momenten waarop je aandacht wordt opgeslokt door de schoonheid van de natuur, herinneren je eraan dat je ook in ongelukkige tijden nog steeds kunt en mag genieten van het leven.

4. Geef je lichaam extra aandacht

Ik geloof dat je emoties zoals verdriet en boosheid kunt voelen in je lichaam. Zo wees laatst een collega mij erop dat ik mijn handen krampachtig sloot toen ik vertelde dat ik vandaag per se iets af wilde maken. Het boek ‘Kom uit je hoofd’ van Lisette Thooft leerde mij waarom het zo belangrijk is dat je je gevoelens kwijt kunt: “Als je boosheid of verdriet onderkent en lichamelijk kunt uiten is er geen probleem. Maar als dat niet gebeurt, kunnen ze lichamelijke programma’s in het limbische systeem in de hersenen verstoren. Dat systeem regelt onder meer pijn, emotie, stemming en aandrift. Als die functies verstoord raken, leidt dat tot chronische pijn, prikkelbaarheid of angst en vermoeidheid.”

Door een voetenbad te nemen of naar yin yoga te gaan, word ik mij bewust van mijn emoties. Kramp in mijn voeten is bijvoorbeeld een teken dat ik een stressvolle dag heb gehad. Zodra ik dit negeer, krijg ik er alleen maar meer last van. Een korte voetmassage kan dan al wonderen doen. Probeer je lichaam elke dag een beetje aandacht te geven om erachter te komen waar je behoefte aan hebt.

Lichter in het leven staan

Rituelen lossen niet meteen iets op. Je krijgt er je baan of relatie niet mee terug en ze brengen die ene persoon niet tot leven. Maar ze kunnen wel het verschil maken tussen een hele zware dag of slechts een paar zware momenten op de dag. Zie het als manieren om weer wat lichter in het leven te staan, zonder dat je daarmee ontkent wat er is gebeurd. Wat je ook doet om jezelf door een moeilijke periode heen te slepen, het helpt om het een ritueel te noemen. Het blijkt namelijk dat dit je meer controle geeft over het verwerken van verlies. Voordat je het weet, breekt er dan weer een nieuwe periode aan.

– Dit artikel bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

Welke rituelen werken voor jou helend?

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Dionne
    11 maart 2019 at 11:25

    Zelf vind ik het heel erg fijn om mij terug te trekken met een warm dekentje en ff te resetten. Een cosy me-time avondje.

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.