Inzicht Zen denken

Schotland, een thuis ver van huis

Het is een raar fenomeen: het gevoel hebben dat je ergens naar toe móet, terwijl je er nog nooit ben geweest. Je zeker weet dat je op die plek gelukkig bent, maar je er nog geen stap hebt gezet. Dat heb ik met Schotland. 

Ik houd van wijdse, lege landschappen met groen in alle tinten. Overweldigende stilte, waardoor je de geluiden van de natuur moeiteloos kunt horen. Ik houd van wandelen, lopen tot ik in een verslavende cadans kom, berg op en weer af. Van warme-truien-weer, donkere sterrenhemels en frisse nachten. Dit alles én meer, denk ik in Schotland te vinden. Alleen ben ik er nog nooit geweest.

Liften

Een tijd geleden vertelde mijn opa over zijn avonturen in Schotland. In 1948 ging hij hier samen met zijn neef naar toe, het was zijn eerste verre vakantie. Ze deden alles liftend, sliepen bij boeren in het stro, jeugdherbergen of in leegstaande vakantiehuisjes. (“Als er een raam openstond, gingen we gewoon naar binnen.”) Door de verhalen van mijn opa staat Schotland symbool voor het grote avontuur en vrijheid. Misschien wil ik er daarom wel zo graag naar toe.

Nog nooit heb ik zo sterk het gevoel gehad dat ik ergens naar toe moet. Soms droom ik zelfs dat ik al mijn spullen pak en mijn gevoel volg. Dan zie ik mezelf ergens in een klein huisje middenin een ruig landschap, gelukkiger dan ooit. Terwijl ik best weet dat ik mijn familie, vrienden en de mogelijkheden van een stad heel erg zou missen.

Gewoon gaan

Eigenlijk is het heel eenvoudig: ik moet gewoon gaan. Daarom zoek ik wekelijks naar vliegtickets en bedenk ik steeds andere plannen. Zal ik alleen gaan? Zal ik helpen op een Schotse boerderij? Couchsurfen? Of rondreizen met de trein? Het lijkt alsof ik mijn dromen nog in de juiste mal moet gieten. Daarom vond ik het ook mooi om te lezen hoe Charlotte haar gevoel volgt. Ze kiest voor een tijdelijke woning om uiteindelijk op de plek te wonen waar ze zich het gelukkigst voelt. Ik ben benieuwd of Schotland voelt als mijn thuis ver van huis. Misschien is het wel alles wat ik er niet van verwacht en de deceptie van het jaar. Ik houd jullie op de hoogte.

Ken jij dit gevoel? Woon jij op de plek van je dromen? En als je ooit in Schotland bent geweest, hoe vond je het?

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Iris
  18 juli 2016 at 18:01

  Wat mooi dat je dit zo opschrijft! Inderdaad gewoon lekker gaan, Schotland is gelukkig relatief dichtbij dus wie weet kun je wel vaker heen 😀 Ik ben heel benieuwd wat je er mee gaat doen!

 • Reply
  Nikkie
  18 juli 2016 at 19:16

  Ik ga samen met een vriendin in 8 dagen The West Highland way doen, precies om de redenen die jij noemt. We hebben nog nooit zon soort vakantie gedaan en ik ben heel benieuwd of het bevalt. Maar er is maar één manier om daar achter te komen ;).

  • Reply
   Shirah
   19 juli 2016 at 07:12

   Wat super leuk! Ik ben heel benieuwd hoe je het vindt. Laat je het weten?

 • Reply
  Merle
  18 juli 2016 at 20:32

  Wat een fijn gevoel lijkt me dat! Ik heb het een klein beetje met Scandinavië, maar niet zo ‘erg’ als jij het hebt. Ik zou inderdaad gewoon dat gevoel achterna reizen. Dat weet je het in ieder geval! Erg mooi.

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.