Minimaliseren Zen doen

Simpele trucs om je leven eenvoudiger te maken #5

Simpele trucs om je leven eenvoudiger te maken

Van tips om je leven eenvoudiger te maken, krijg ik denk ik nooit genoeg. Daarom is dit alweer het vijfde (!) artikel in deze reeks. Deze trucs maken mijn leven eenvoudiger en daarmee leuker. 

  1. Vind je perfecte avondritueel. Ik houd van rituelen, zeker voor het slapen. In een leven vol verrassingen, is het fijn om dingen te hebben die wél constant zijn. Ook helpt zo’n ritueel de avond ‘afbouwen’, waardoor je beter slaapt. In dit artikel geef ik tips om jouw perfecte avondritueel te vinden.
  2. Computer met een doel. Omdat ik voor mijn werk veel achter de computer zit, probeer ik in mijn vrije tijd zoveel mogelijk andere dingen te doen. Niet altijd makkelijk, maar dankzij een simpele vraag lukt het steeds beter. Op het moment dat ik mijn laptop wil openen, stel ik mezelf de vraag: ‘Wat wil nu precies achter de computer doen?’ Heb ik geen antwoord op deze vraag, dan kan ik net zo goed iets anders gaan doen. De app SelfControl is ook een aanrader als je doelbewuster wilt computeren.
  3. Ontdek wat je piekuren zijn. Ben je ochtendmens of een avondmens? Heb je ’s avonds veel ideeën of moet je het van de eerste uren van een dag hebben? En op welke momenten heb je het meeste energie? Als je het antwoord op deze vragen hebt, kun je hier je dag (iets) naar indelen. Handig als je iets moet doen waarbij je je opperste concentratie of veel creativiteit nodig hebt.
  4. Ruim iedere dag tien minuten op. Lang geleden vertelde een klasgenoot dat hij niet kon slapen als niet alles in zijn huis op de juiste plek stond. ‘Was ik maar zo’, dacht ik toen. Nog steeds is opruimen niet mijn grootste hobby, maar ik doe wel mijn best om mijn huis netjes te houden. Mijn doel voor komende week is voor alles een vaste plek vinden en iedere dag tien minuten opruimen. Ik weet zeker dat het groot verschil maakt.
  5. Verwijder de email-app van je telefoon. Vind je op mijn telefoon een email-app, dan weet je dat ik in handen ben van aliens. Ik vind het namelijk heel belangrijk om bewust met (werk)mail om te gaan en dat gaat niet samen met zo’n app op mijn telefoon. Ik wil niet zien dat nieuwe mails binnenkomen of in de verleiding komen om op mijn vrije dag mijn mail te checken. Iedereen kan ik aanraden om hetzelfde te doen.
  6. Plan je dag andersom. Ben je een planner? Dan is het een idee om je dag voor de verandering eens andersom te plannen. Hier legt professor Cal Newport het uit.
  7. Koop een noise-cancelling koptelefoon. Ik zet mensen liever niet aan tot kopen, maar ben zó blij met mijn nieuwe koptelefoon dat deze tip niet mag ontbreken. Dankzij deze slimme uitvinding voelt de trein meer als een (stille) woonkamer en kom ik na een dag werken minder moe thuis. Vind je het een te grote investering? Zoek dan naar een tweedehands exemplaar.
  8. Loop meer. Lisa en ik hebben allebei een stappenteller. Ideaal als je veel zit en toch aan je 10.000 stappen wilt komen. Meer lopen vind ik sowieso een goed idee als je je leven eenvoudiger wilt maken. Het is als je het mij vraagt de meest rustgevende manier om je te verplaatsen.

Wil je meer tips? Kijk dan hier, hier, hier en hier.

Heb jij een truc om je leven eenvoudiger te maken?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply