Minimaliseren Zen doen

Simpele trucs om je leven eenvoudiger te maken #6

Simpele trucs om je leven eenvoudiger te maken #6

Een simpel leven geeft niet alleen rust, maar maakt ook gelukkig. En het goede nieuws is: het hoeft niet ingewikkeld te zijn. De beste tips om je leven te vereenvoudigen delen Shirah en ik in deze serie.

 1. Zet een tijdslimiet op apps. Vind je dat je te veel tijd kwijt bent aan scrollen door Facebook en Instagram? De meeste social media apps hebben een handige functie waarmee je een tijdslimiet in kunt stellen. Ik krijg bijvoorbeeld een melding als ik twintig minuten op Instagram heb gezeten en op YouTube na dertig minuten. Ik kan dan nog steeds doorgaan als ik wil, maar ben in elk geval bewust van de tijd dat ik online ben.
 2. Houd een vast ritme aan (ook in het weekend). Door zoveel mogelijk op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, raakt je lichaam gewend aan deze tijden. Hierdoor kost het minder moeite om in slaap te vallen en uit je bed te stappen. Ook in het weekend probeer ik op tijd naar bed te gaan en weer op te staan. Een nieuwe week start ik hierdoor met genoeg energie. Een ander voordeel van in het weekend op tijd opstaan is dat ik veel meer aan mijn dag heb.
 3. Focus je regelmatig op je ademhaling. Je adem zegt veel over hoe je je voelt. Adem je hoog, dan ben je waarschijnlijk gespannen. Door af en toe je aandacht te richten op je adem, kun je hier verandering in brengen en met je buik ademen. Denk je er overdag niet aan? Schrijf dan een reminder op je hand, plak een post-it op je laptop of gebruik dit plaatje als achtergrondafbeelding op je telefoon.
 4. Doe iets voor tachtig procent. Als je net als ik perfectionistisch bent, kan het helpen om je een keer voor tachtig procent ergens voor in te zetten in plaats van voor (meer dan) honderd procent. In het begin voelt dit waarschijnlijk heel onnatuurlijk, totdat je merkt dat je het tachtig procent meestal ook voldoende is.
 5. Ga niet elk gevecht aan. Er zijn genoeg dingen te bedenken waaraan je je kunt ergeren. Van een huisgenoot die de vaatwasser niet uitruimt tot een collega die met zijn been onder de tafel tikt. De vraag is of je er altijd iets van moet zeggen. Soms is het verstandiger om het gevecht niet aan te gaan en tot tien te tellen. Het voorkomt dat je energie verspilt aan iets wat niet de moeite waard is.
 6. Vraag jezelf af: ‘Maakt dit mijn leven makkelijker?’. Wil je je leven nog meer versimpelen, dan kun je je bij alles wat je van plan bent deze vraag stellen: ‘Maakt dit mijn leven makkelijker?’. Zo niet, denk dan goed na af of het de moeite waard is om te doen. Zoals als je gevraagd wordt een extra project te doen of wanneer je twijfelt over een baan.

Wil je meer tips? Hier vind je de vorige edities:

 1. ‘Simpele trucs om je leven eenvoudiger te maken #1’
 2. ‘Simpele trucs om je leven eenvoudiger te maken #2’
 3. ‘Simpele trucs om je leven eenvoudiger te maken #3’
 4. ‘Simpele trucs om je leven eenvoudiger te maken #4’
 5. ‘Simpele trucs om je leven eenvoudiger te maken #5’

Welke trucs pas jij toe om je leven zo simpel en makkelijk mogelijk te maken?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply