Minimaliseren Zen doen

Simpele trucs om je leven eenvoudiger te maken #7

Simpele trucs leven eenvoudiger maken

Eens in de zoveel tijd duikel ik weer een nieuwe truc op om mijn leven te vereenvoudigen. Meer dan welkom, want ik ben altijd op zoek naar manieren om mijn leven eenvoudiger en dus leuker te maken. Deze trucs wil ik natuurlijk graag met je delen.  

 1. Durf vaker ‘nee’ te zeggen. Van de spreuk: ‘Nee zeggen tegen een ander is ja zeggen tegen jezelf’, krijg ik spontaan jeuk. Maar – als ik eerlijk ben – is het wel heel erg waar. Nee zeggen geeft ruimte in je agenda én hoofd. Ben je er geen ster in? In dit artikel geeft Lisa hele handige tips om er beter in te worden.
 2. Maak verschillende spaarpotjes. Jennie gaf op haar website de goede tip om verschillende digitale spaarpotjes te maken. Bij de meeste banken kan dit. Denk aan een potje voor boodschappen, de reis die je graag wilt maken en een (kostbare) hobby. Zo weet je precies hoeveel je uit kunt geven en hoeveel je nog moet sparen.
 3. Repareer of vervang irritante dingen. Geloof het of niet: in mijn nieuwe huis heb ik maanden geen licht op het toilet gehad. Een lamp ophangen vond ik te ingewikkeld en de zaklamp op mijn telefoon werkte ook prima. Nu ik daar wel fatsoenlijk licht heb, denk ik regelmatig: “Waarom heb ik hier zo lang mee gewacht?” Ongemerkt vond ik het toch irritanter dan ik wilde toegeven. Heb jij ook een klusje dat je maar blijft uitstellen? Doe het vandaag nog. Het maakt je leven écht eenvoudiger.
 4. Teken je innerlijke criticus. De onaardige stem in je hoofd die vertelt dat je iets niet kunt, niet goed genoeg bent of je aan het twijfelen brengt, dat is je innerlijke criticus. Aan dit negatieve geblaat heb je minder dan niets. Daarom is het een goed idee om je innerlijke criticus eens te tekenen. Zo creëer je meer afstand en neem je deze stem minder serieus. Hier geef ik nog twee tips om deze inner troll slim af te zijn.
 5. Ruim éxtra kritisch op. Een goede vraag om jezelf tijdens het opruimen te stellen: “Als ik dit nu in de winkel zag, zou ik het dan kopen?” Is het antwoord nee, dan kun je er net zo goed afscheid van nemen. Breng het naar de kringloop, zet het op Marktplaats of maak er vrienden blij mee.
 6. Sluit je thuiswerkdag bewust af. Als je net zoals ik regelmatig vanuit huis werkt, vind je het misschien ook lastig om te stoppen met werken. Je werkplek is immers ín je huis. Een ritueel wat je kan helpen om de dag beter af te sluiten, is het aansteken van een kaars. Steek de kaars aan het begin van je werkdag bewust aan en blaas hem aan het eind van de dag bewust uit.
 7. Evalueer je tijd. In een ver verleden hebben Lisa en ik een week nauwkeurig bijgehouden hoe we onze tijd besteden. Hierdoor kwam er ik onder andere achter dat ik mijn telefoon meer gebruik dan mij lief is en ik meer tijd wil maken voor hobby’s. Ik kan het iedereen aanraden om af en toe kritisch te kijken naar je dagbesteding.
 8. Zet wensen op een dertig-dagen-lijst. Voor wie een gat in zijn hand heeft of gewoon bewuster met zijn geld wilt omgaan, is een dertig-dagen-lijst ideaal. Op deze lijst schrijf je dingen die je graag wilt hebben met daarbij de datum. Na dertig dagen kijk je er nog eens naar en besluit je of je het nog steeds wilt kopen. Grote kans dat je de helft kunt afstrepen.

Op zoek naar meer tips? Hier vind je de tips die we eerder deelden:

 1. ‘Simpele trucs om je leven eenvoudiger te maken #1’
 2. ‘Simpele trucs om je leven eenvoudiger te maken #2’
 3. ‘Simpele trucs om je leven eenvoudiger te maken #3’
 4. ‘Simpele trucs om je leven eenvoudiger te maken #4’
 5. ‘Simpele trucs om je leven eenvoudiger te maken #5’
 6. ‘Simpele trucs om je leven eenvoudiger te maken #6

Heb jij een truc om je leven eenvoudiger te maken?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply