Minimaliseren Zen doen

Simpele trucs om je leven eenvoudiger te maken #1

Simpele trucs om je leven eenvoudiger te maken

Werken, je huis netjes houden, tijd spenderen met vrienden, gezond eten. Makkelijk is het leven niet altijd. De lat lager leggen is al één manier om jezelf iets meer lucht te geven, maar ik heb zelf ook een aantal simpele trucs waarmee ik nét wat makkelijker alledaagse klusjes gedaan krijg. Zo houd ik meer tijd over voor leuke dingen.

 1. Creëer standaard outfits. Een tijdje heb ik met een vriendin een Pinterest board gehad waarop we onze outfits ‘pinden’. Toen ik een keer niet wist wat ik aan moest doen, opende ik het board en kon ik binnen een mum van tijd iets uitkiezen. Maak een foto van je favoriete outfits en bewaar ze. Weg kledingstress!
 2. Stel schoonmaken niet uit. Mijn huis is bijna nooit een troep, omdat ik zoveel mogelijk tussendoor alvast opruim en schoonmaak. Het idee ‘ik ga vandaag een grote schoonmaakdag houden’, komt daarom nauwelijks in mij op. Stel de koelkast is vies en ik kom terug van boodschappen doen, dan ga ik er liever alvast met een doekje doorheen voordat ik alles uitpak. En als de wastafel vies is, dan kost het ook weinig moeite om er na het tandenpoetsen een schuurspons bij te pakken. Zo heb je ook nooit stress bij onverwachts bezoek.
 3. Plan afspraken logisch in. Dit klinkt als een vanzelfsprekende tip, maar geloof me: niet iedereen denkt er over na. Omdat niet al mijn vrienden en familie in dezelfde stad wonen, moet ik soms best een eind reizen om ze te zien. Daarom probeer ik altijd zoveel mogelijk vliegen in één klap te vangen, door op de heen- of terugweg alvast een stop te maken bij familie en vrienden. Soms kan het niet, maar ik probeer er wel altijd naar te streven.
 4. Verwijder of archiveer meteen e-mails waar je niks mee hoeft. Ook deze tip lijkt vanzelfsprekend, maar vergis je niet. Voordat ik e-mails automatisch het juiste label gaf (ik gebruik mapjes) en verwijderde, voelde het best raar om zo snel al iets met een e-mail te ‘doen’. Maar daar zit meteen ook het gevaar; doordat je denkt dat het niet nodig is, raakt je inbox alleen maar voller. Je opent de e-mail toch, dus waarom zou je niet meteen actie ondernemen in plaats van dat je de mail later nog een keer moet lezen?
 5. Haal één keer in de week de ‘grote’ boodschappen. Dit is vast geen onbekende tip. Ook ik probeer zoveel mogelijk boodschappen in één keer te halen. Zeker als boodschappen doen niet je favoriete hobby is, kan ik het je aanraden. Je wordt zo minder snel verleid extraatjes te kopen die in de eerste instantie niet op je lijstje stonden en hebt een beter overzicht van je uitgaven. Heb je toch nog iets nodig? Dan kun je altijd tussendoor een keer gaan natuurlijk.
 6. Bewaar geslaagde recepten. Hier wil ik nog mee beginnen, maar het lijkt mij heel handig als je een soort receptenboekje creëert met gerechten die je hebt geprobeerd en geslaagd waren. Dit kun je gebruiken als je nog niet weet wat je die avond gaat koken. Ook kun je terugblikken op je allerbeste recepten en je kookkunsten steeds verder uitbreiden. Een simpele methode is de foto’s van gerechten bewaren in een apart mapje op je telefoon.
 7. Maak drie punten op je to do-list af. Iets niet kunnen afkrijgen aan het einde van de dag geeft een knagend en vervelend gevoel. Door je aandacht te richten op drie punten die echt vandaag af moeten, vergroot je de kans dat je iets van je to do-list kunt afstrepen en voorkom je dat je met een onrustig gevoel de dag afsluit. Het hoeven helemaal geen grote taken te zijn, zelfs al is het een mail versturen. Je hebt dan toch iets belangrijks gedaan!
 8. Zet je mobiel op stil als het kan. Het lijkt wel alsof het aantal notificaties met de dag toeneemt. Het is een slimme manier om je aandacht te vangen, maar ik word er soms gek van. Als ik thuis kom na een lange dag, ben ik blij als het heerlijk rustig is en dus zet ik mijn mobiel op stil. Heb ik zin om te appen, dan kan ik mijn mobiel erbij pakken wanneer ik dat wil. En als iemand mij belt, kan ik terugbellen wanneer mij dat uitkomt. Zeker nu ik weet hoeveel tijd ik kwijt ben aan mijn mobiel.

Welke trucs pas jij toe om je leven zo simpel en makkelijk mogelijk te maken? Binnenkort schrijft Shirah deel twee!

You Might Also Like

6 Comments

 • Susan
  22 juli 2016 at 10:12

  Wat een fijne tips zeg! Soms is het zo makkelijk 🙂

 • Iris
  22 juli 2016 at 11:21

  Handige tips, dit zijn tips die ik zelf ook graag doe eigenlijk. Ik moet zeggen dat ik outfits in de zomer wel een stuk makkelijker vind, maar het is zeker handig om er al een aantal bedacht te hebben. Wanneer we op vakantie gaan doe ik dat ook altijd en bedenk ik al setjes van te voren en dat neem ik mee. Recepten bewaren is ook echt fijn, ik heb nu een boekje waar ik recepten in bewaar die los zijn en op mijn laptop zou dat nog wel wat georganiseerder kunnen, haha. Daar ga ik ook binnenkort maar eens mee beginnen. Leuk!

 • Nikkie
  23 juli 2016 at 14:04

  Fijne tips! Geslaagde receptjes bewaar ik op een pinterest board.

  • Lisa
   24 juli 2016 at 21:32

   Inderdaad, recepten kun je natuurlijk ook gewoon met Pinterest bewaren!

  Leave a Reply