Minimaliseren Zen doen

Simpele trucs om je leven eenvoudiger te maken #2

Het leven is al ingewikkeld genoeg. Daarom neem ik van Lisa het stokje over en deel ik de simpele trucs die mijn leven net iets eenvoudiger maken. Misschien werkt het voor jou ook! 

 1. Houd in je agenda ruimte voor onverwachte dingen. Ik begrijp het nooit als mensen hun agenda compleet vol plannen. Natuurlijk heeft iedereen verplichtingen, maar je bent er altijd nog zelf bij als je afspraak na afspraak maakt. Ik vind het fijn als er in mijn agenda ‘lucht’ is, ruimte voor onverwachte dingen. Misschien geldt voor jou wel precies hetzelfde. Kijken naar een lege agenda is alleen al rustgevend!
 2. Laat geen spoor achter. De beste opruimtip die ik in maanden kreeg, was: ‘Laat geen spoor achter’. Wat je ook doet, van koken tot iets uit je kast pakken, zorg ervoor dat dit na afloop niet meer zichtbaar is. Dit voorkomt dat er kleding rondslingert, het aanrecht vol staat met rommel en je dingen kwijt bent. Ook fijn voor de mensen waarmee je samenwoont.
 3. Kost het minder dan vijf minuten? Doe het meteen. Ik vond het eerst zó leuk om dingen af te strepen van mijn to-do list, dat ik er zelfs de kleinste dingen op schreef. Alleen kost dit onnodig veel tijd. Sindsdien pas ik de regel voor mezelf toe: ‘Als iets minder dan vijf minuten van mijn tijd kost, doe ik het meteen.’ Zoals een mail beantwoorden bijvoorbeeld.
 4. Gebruik je vrije tijd nuttig. En dan bedoel ik niet nuttig in de zin van opruimen, maar je vrije tijd bewust gebruiken voor wat jou gelukkig maakt. Ik vind het heel zinvol om op papier te zetten welke dingen ik het liefst doe. Zo zie ik in één oogopslag waar ik mijn vrije tijd het beste aan kan besteden.
 5. Denk niet voor een ander. In mijn lievelingsboek wordt goed uitgelegd waarom je niet voor een ander moet denken. Naast dat het onnodig energie kost en het compleet zinloos is, maakt het je leven alleen maar ingewikkeld. Je kunt niet voor een ander denken, dus waarom zou je het doen? Heel eenvoudig is deze tip niet, maar bewustwording is de eerste stap.
 6. Sta tien minuten eerder op. In de ochtend telt iedere minuut driedubbel. Dit is daarom meteen een reminder voor mezelf om de wekker vaker tien minuten eerder te zetten. Zo heb je de tijd om extra langzaam te doen, te mediteren of misschien te lezen.
 7. Zet alles uit. De notificaties op je telefoon, de klok, de televisie, internet op je computer of de radio. Zet eens in de zoveel tijd (of iedere dag!) alle stoorzenders uit. Al dat geruis op de achtergrond heb je niet nodig.

Welke trucs pas jij toe om je leven zo simpel en makkelijk mogelijk te maken?

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You Might Also Like

3 Comments

 • Else
  5 oktober 2016 at 11:59

  Fijne tips! Vooral nummer 2 is nog wel een verbeterpuntje voor mij.. 🙂

 • Nicole
  6 oktober 2016 at 19:20

  Laat geen spoor achter tip, dat is een goede. Ik laat nogal vaak een spoor achter namelijk, hihi

 • Ressarcle.wordpress.com
  7 oktober 2016 at 14:06

  Geen spoor achterlaten, vind ik wel een hele goede tip die ik zeker eens moet uitproberen want ons huis ligt altijd bezaaid met rommel en speelgoed. Maar 10 minuten vroeger opstaan, dat gaat me toch niet makkelijk lukken. Ik slaap nogal graag…

 • Leave a Reply