Psyche Zen denken

Sneller en beter keuzes maken

Sneller en betere keuzes maken

Binnenkort kan ik eindelijk mijn eerste bril ophalen. Toen ik in de winkel stond en hem zag liggen wist ik meteen: dit is dé bril. Terwijl anderen wachten tot ze een ons wegen, hak ik meestal snel de knoop door. Ben jij een echte twijfelaar? Ik geef je tips om sneller de juiste keuze te maken.

Ga op je eerste gevoel af

De eerste tip is misschien heel cliché, maar voor mij heeft het tot nu toe altijd gewerkt: als ik iets voor me zie en ik word er enthousiast van, dan is dat een teken dat ik er gelukkig van word. Dat was bij mijn opleidingen zo, de huizen waar ik heb gewoond, de banen die ik heb gevonden, enzovoorts. Natuurlijk zijn er meerdere dingen waar je enthousiast van wordt, maar meestal is er eentje die er tussenuit springt. Daar word je nét iets vrolijker van dan de ander. Je hoeft het niet te onderbouwen, het kan puur een gevoel zijn.

Kijk naar wat bij je past

Des te vaker je keuzes maakt, des te beter je erachter komt wat bij je past. Misschien weet je dat je het liefst alleen werkt, dus een baan waarbij je heel intensief met anderen samen werkt, is dan minder voor de hand liggend. Vraag jezelf af, terwijl je terugkijkt op beslissingen die je eerder hebt gemaakt: welke patronen kan ik hierin ontdekken? Maar je kunt het ook omdraaien. Stel iemand zegt:”Dat had ik niet van jou verwacht!” Waarom zei die persoon dat? Vraag het eens.

Onthoud: er zijn meerdere wegen naar Rome

Door een keuze heel groot te maken, wordt het alleen maar spannender, terwijl in de werkelijkheid de keuzes die we maken meestal maar weinig verschillen van elkaar. Een simpel voorbeeld: of je nu voor paprikachips kiest of ham-kaas, je zult waarschijnlijk van allebei genieten. Hetzelfde geldt voor het kopen van een nieuwe fiets of bril. In die zin bestaan er ook geen foute keuzes. Ben je toch niet tevreden? Vaak is er altijd wel een weg terug en anders heb je er vast iets van geleerd.

Vind jij het makkelijk om te kiezen?

You Might Also Like

6 Comments

 • Charelle
  14 september 2016 at 12:24

  Wat een ontzettend fijne tips Lisa! Vooral dat laatste is zó belangrijk om bij stil te staan, de wereld vergaat echt niet, of je nou A of B kiest. En op je gevoel afgaan is altijd het belangrijkst, maar soms ook zó lastig.

  • Lisa
   14 september 2016 at 16:56

   Ja, precies! Het is meestal ook helemaal niet erg om via een omweg ergens te komen. Het duurt alleen misschien wat langer 🙂

 • Else
  14 september 2016 at 13:11

  Goed artikel!! Vooral die eerste tip vind ik een goede. Met grotere keuzes zoals een studie heb ik dan ook vaak minder moeite, omdat ik dan op mijn gevoel kan afgaan, terwijl ik over iets als welke soort chips of welke kleur schoenen superlang kan twijfelen haha.

  • Lisa
   14 september 2016 at 16:53

   Wat grappig! Wel fijn als je bij grote keuzes zo makkelijk kunt kiezen. En dankje voor je compliment 🙂

 • Iris
  16 september 2016 at 11:55

  Leuk stuk en vooral de laatste tip vind ik heel goed! Iets hoeft inderdaad niet een verkeerde keuze te zijn, want je leert er altijd van. Ik ben zelf een enorme twijfelkont. Sommige dingen heb ik heel snel besloten, maar ik kan eeuwig zitten twijfelen over de kleur van een shirt of welk gerecht ik in een restaurant wil nemen. Inmiddels doe ik dat vaak op gevoel. Waar heb ik op dat moment zin in en vaak zijn dat een van de eerste dingen die ik zie op de kaart. Ik probeer me er een beetje in te trainen en gewoon sneller te kiezen. Zoals je al zegt je leert er altijd van en een keer wat anders proberen dan je veilige optie is ook wel eens goed.

  • Lisa
   18 september 2016 at 09:45

   Wat goed dat je jezelf erin traint! Het kan al zo klein zijn als iets op de menukaart kiezen, ja.

  Leave a Reply