Mindfulness Zen doen

Streven naar een heldere geest – ‘selwa’

Streven naar een heldere geest - 'selwa'

Er zijn meestal maar weinig momenten op een dag waarin we ons volledig één voelen met het huidige moment. Zo plaatsen dromen ons in de toekomst en is angst gebaseerd op het verleden. Het resultaat is een brei aan gedachtes. Hoe zorg je dat je je weer helder voelt?

Steeds vaker besef ik hoe waardevol het is als ik mij ontspannen en toch alert voel. Ik maak er betere beslissingen door, voel me minder overvallen door wat er om mij heen gebeurt en reageer minder gestrest. In het Tibetaans heet volledig aanwezig zijn ‘selwa’. Selwa staat voor ‘gewaarzijn’ of ‘helderheid’. Je bent dan niet met de toekomst bezig of met het verleden, waardoor het mogelijk is om het nu compleet te omarmen.

“De geest is volledig afgestemd op zijn omgeving.” – Sakyong Mipham.

Een groot misverstand is dat in het nu zijn, betekent dat je alleen op jezelf bent gefocust. Het tegendeel is waar, want als je alleen maar aan jezelf denkt, kun je je nooit één voelen met de rest van de wereld. Als je streeft naar meer ‘selwa’,  sta je open voor de aanwezigheid van anderen, maar voelt de buitenwereld niet als een negatieve prikkel.

‘Ik ben helder’

Een opvallende zin uit het boek dat ik voor dit artikel als inspiratie gebruikte, is: “Helderheid is wat de geest is, net zoals de hemel. Stress en spanning zijn de wolken.” Deze quote zette mij aan het denken. Soms lijkt het alsof stress en zorgen bij het alledaagse horen, dat je er niet aan ontkomt, maar wat als de geest van nature helder is? Wat als we de wolken hebben omgetoverd tot onze eigen schutting, waardoor de tuin daarachter (de hemel) niet meer zichtbaar is? Je helder of alert voelen begint al met de gedachte dat je helder bént. We hoeven er niet actief naar op zoek te gaan, we zijn het al.

Wanneer voelde jij je voor het laatst helder?

Bron: Running Buddha.

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.