Minimaliseren Zen doen

TED Talks die je inspireren simpeler te leven

TED Talks die je inspireren simpeler te leven

Wil je je vrije tijd anders besteden, langzamer leven of minimaliseren? Kijk dan eerst deze TED Talks. Ze geven je het duwtje in de rug om je leven te versimpelen. 

‘How to gain control of your free time’ – Laura Vanderkam

Er zit 168 uur in een week. Niet niks. Maar hoe zorg je dat je tijd hebt voor de dingen die je belangrijk vindt? Laura Vanderkam, expert op het gebied van time management, deed hier onderzoek naar. Ze legde het tijdsdagboek van drukke vrouwen onder de loep en ontdekte dat prioriteiten stellen het geheim is. Zo zegt ze: “We don’t build the lives we want by saving time. We build the lives we want, and then time saves itself.” Hoe je bepaalt wat voor jou belangrijk is, legt ze duidelijk uit in haar TED Talk.

Tip: “You can use bits of time for bits of joy”, zegt Laura. Hiermee bedoelt ze dat je de tijd dat je in de trein zit, wacht bij de tandarts of pauze hebt op je werk, bewust gebruikt voor de dingen die je blij maken. Dus niet eindeloos scrollen op je telefoon, maar een boek lezen, even mediteren of bijvoorbeeld een rondje wandelen.

‘In praise of slowness’ – Carl Honoré

Journalist Carl Honoré was gewend om in hoog tempo te leven. Toen hij op een avond zijn zoontje voor het slapen wilde voorlezen, kreeg hij een wake-up call. Het lukte hem namelijk niet te vertragen. Hij las het boek in sneltreinvaart voor en sloeg zinnen en soms zelfs hele alinea’s over. Carl besloot te onderzoeken waarom het zo lastig is om te vertragen en hoe het je wél lukt. Zijn TED Talk is een mooie ode aan een langzamer leven.

Tip: Begin met voorlezen! Aan je kind, neefje, partner of bij de bibliotheek. Het is een goede en tegelijk dankbare oefening in vertragen.

‘How to buy happiness’ – Michael Norton 

Kun je geluk kopen? Als je het Michael Norton vraagt wel. Hij onderzocht wat je gelukkiger maakt: geld aan jezelf uitgeven of aan een ander. Uit zijn onderzoek bleek dat iets kopen voor een ander meer doet voor je geluksgevoel, dan iets kopen voor jezelf. Hoeveel geld je uitgeeft, maakt niets uit. Het is het gebaar dat telt. Een mooie boodschap voor deze ik-gerichte maatschappij.

Tip: Laat het idee dat je geluk niet kunt kopen los. Het maakt je volgens Norton niet gelukkiger als je iets voor jezelf koopt, maar wél als je een ander verrast. Waarom zou je daar dan niet optimaal gebruik van maken? Probeer deze week minimaal één iemand te verrassen met iets kleins en kijk wat het doet met je geluksgevoel.

‘Getting rid of 1000 things’ – Liz Wright

Dat minimaliseren een goede manier is om je leven te versimpelen, ontdekte Liz Wright. Ze gaf zichzelf de opdracht om afscheid te nemen van 1000 dingen. Het resultaat? Een leger huis en een aantal waardevolle inzichten. Zo ontdekte ze dat ze net zo blij wordt van spullen weggeven als kopen en dat spullen hun waarde niet behouden. Als je benieuwd bent hoe het Liz gelukt is om 1000 dingen weg te doen, bekijk dan zeker haar TED Talk.

Tip: Om het voor jezelf overzichtelijk te maken, kun je er ook voor kiezen om iedere dag één ding weg te doen. Of hanteer dezelfde regel als Lisa: één erin = één eruit. Elke keer dat je iets nieuws koopt, neem je van iets anders afscheid.

Zin om nog meer TED Talks te kijken? Eerder deelden we:

Wie inspireert jou om simpeler te leven?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply