Plekken Reviews

Texel, het nieuwe Ibiza?

Texel, het nieuwe Ibiza?

Jongeren die er geboren zijn, verlaten het eiland volgens een inwoner niet zo snel. Verliefd zijn zij op het eilandgevoel. Op een bordje zie ik staan: ‘Texel, het nieuwe Ibiza’. Terwijl het in de rest van Nederland regent, schijnt hier de zon.

In Den Burg, de grootste plaats van Texel, verblijf ik een weekend samen met mijn moeder. Het valt me meteen op dat er een hoop winkels zijn. Ik ben en blijf een vrouw, dus ik kan het niet laten even naar binnen te gluren. Zo is er een Wereldwinkel en trekt Binnenlicht mijn aandacht. Je kunt hier van alles kopen: stenen, kaarten, boeken, sieraden, oliën, kaarsen en cd’s. Ik koop er twee heerlijke geurkaarsen in de geuren ‘Garden’ en ‘Harmony’. Maar we zijn er natuurlijk niet alleen om te shoppen. Texel is een fietseiland, dus we pakken onze rugzak en huren een fiets.

De geur van schaap

In de zomermaanden is er genoeg te doen op het eiland. Immers: Texel drijft op toerisme. We fietsen naar een plaatsje genaamd De Waal, waar een middeleeuwse markt wordt gehouden. “Bah”, zeg ik. “Het ruikt hier naar schaap.” Een vrouw in ouderwetse klederdracht demonstreert waar je schapenvet voor kunt gebruiken. Het dorpje is hartstikke klein, maar voelt toch groots aan door het aantal mensen -vooral toeristen – dat erop afkomt. Potjes jam, verse groenten en fruit, zelfgemaakte schilderijen, grote houten borden met spreuken, notitieboekjes, tassen en kussens gemaakt van vilt. Je ogen komen hier niks tekort, puurder dan dit kun je het niet krijgen. Voor wat extra vertier is er om twaalf uur een ouderwetse dans. Aan de expressie te zien, genieten de inwoners overduidelijk van dit nostalgische uurtje.

Fietsen, fietsen en nog eens fietsen

Zo’n 5 kilometer verderop nemen we plaats bij een café in een ander kneuterig dorpje: Oosterend. Daarna vervolgen we onze weg naar Oudeschild langs de dijk. De dijk an sich vind ik alleen niet zoveel aan. Een tijdje later leidt de weg ons langs een kleine haven en hebben we mooi uitzicht. Ik kan het niet laten een groepje schapen op de foto te zetten. We kregen als tip Oudeschild te bezoeken, maar deze plek vind ik niet zo indrukwekkend. Ik mis de oude huizen en smalle straatjes die ik hiervoor tegenkwam. ‘s Avonds genieten we van een Texels stoofpotje met schapenvlees en duik ik, ontspannen van de zeelucht en groene uitzichten, mijn bed in.

Als sneeuw voor de zon

Voordat ik op Texel aankwam, had ik last van eczeem op mijn voet. Ik ben er nog niet achter waar het vandaan komt en waarom het zich opeens deze zomer laat zien. Vroeger werden kinderen die ziek zijn naar zee gestuurd om op te knappen, vertelt mijn moeder. Hier kan ik me goed in vinden, want twee keer met mijn voeten in het zeewater en mijn eczeem is als sneeuw voor de zon verdwenen. En dat terwijl ik al bijna twee weken aan het smeren was met crème van de huisarts. Niet alleen mijn hoofd houdt van de zee, ook mijn lichaam kan dit uitstapje zichtbaar waarderen.

Texel collage

Bereikbaarheid: goed! Op station Den Helder koop je een combiticket, waarmee je met de bus naar de steiger gaat. De bus reist met je mee op de boot en met twintig minuten ben je aan de overkant.
Betaalbaar? Ja, prima te doen voor een weekendje weg. Sowieso is Texel geen duur eiland als je het vergelijkt met Terschelling bijvoorbeeld, waar je veel meer betaalt voor de bootovertocht.
Mooiste van deze plek: alles is per fiets bereikbaar. Van dorp naar dorp fiets je zo het hele eiland over. Maar natuurgebied De Slufter schijnt ook erg mooi te zijn, dus deze staat op mijn lijst voor de volgende keer.
Minder aantrekkelijk: hoewel het een eiland is, krijg je niet echt het gevoel dat je in een andere wereld bent. Het is en blijft Nederland met oer-Hollandse vlaktes en groene bossen. Dus dat de vergelijking met Ibiza wordt gemaakt, is misschien wat overdreven.
Zen? Als fietsen en de zee je zen maken, dan zeker!

Ben jij wel eens op Texel geweest?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.