Interviews Mijn zen

Tim: “Kundalini yoga moedigt mij aan om voluit te leven vanuit mijn hart”

Tijdens de studie psychologie komt Tim toevallig in aanraking met yoga. Nu geeft hij zelf les en kan hij yoga niet meer uit zijn leven denken. “Het heeft mij geleerd om mijn problemen moedig onder ogen te komen en er contact mee te maken.”

Tim: “In het laatste jaar van de middelbare school scheurde ik mijn kruisband tijdens een voetbalwedstrijd. Hierdoor moest ik langer dan een half jaar revalideren. Ik begon in die tijd met de studie psychologie in Amsterdam en kwam toen in aanraking met yoga. Het hielp mij met de revalidatie van de blessure en ik vond ook het spirituele aspect bijzonder interessant. Sindsdien ben ik niet meer gestopt met yoga.”

Iedere dag yoga

“Tijdens mijn studie heb ik altijd aan yoga gedaan. Het leek me dan ook een logische stap om de aspecten yoga en psychologie samen te brengen. Ik stuitte toen op een opleiding tot yogatherapeut. Zonder me echt te verdiepen, heb ik mij opgegeven voor deze opleiding. Dit bleek een opleiding te zijn met kundalini yoga als basis. Op dat moment deed ik vooral hatha yoga. De kundalini yogalessen tijdens deze opleiding waren  zo bijzonder voor mij, dat ik het dagelijks ben gaan beoefenen. Het heeft mijn leven veranderd.”

“Na het afronden van de opleiding tot yogatherapeut ben ik direct doorgegaan met de opleiding tot kundalini yoga docent. De inzichten die kundalini yoga mij gaven, wilde ik graag delen met anderen. Zowel in één op één sessies als (yoga)psycholoog, maar ook in groepsverband. Ik gaf toen al yogales aan vrienden zonder dat ik een officiële yoga opleiding had gedaan, simpelweg omdat vrienden erom vroegen en ik het leuk vind om les te geven. Daarnaast is de kundalini yoga opleiding een mooie kennismaking met jezelf. Ik wilde mezelf graag beter leren kennen.”

Aandachtstraining

“Kundalini yoga is ontwikkeld voor een westerse levenswijze. Kenmerkend zijn dynamische oefeningen, aandacht voor de adem en het gebruik van mantra’s. Door gelijktijdige toepassing van yoga technieken krijg je snel en op een verantwoorde manier inzichten. Het is als ware een training in aandacht en helpt je bewust worden van je fysieke, mentale en emotionele gesteldheid. De nadruk ligt voornamelijk op bewustzijnsverruiming en dat is waar mijn interesses liggen. Fit worden is eigenlijk een automatisch gevolg, omdat je door yoga bewustere keuzes maakt.”

“Yoga heeft mij geleerd om mijn ‘problemen’ moedig onder ogen te komen en er contact mee te maken. In plaats van een probleem te willen fixen, benader ik ze nu met vriendelijkheid en acceptatie. Wanneer ik dit doe, merk ik steeds makkelijker en sneller op dat er eigenlijk niet zo veel aan de hand is. De yoga oefeningen maken mij bewust van mijn eigen belemmerende gedachten en gewoonten en helpen me deze te veranderen. Kundalini yoga moedigt me aan om voluit te leven vanuit mijn hart.”

Je hart volgen

“Aan andere mensen die yogadocent willen worden, wil ik het advies geven om vooral je hart te volgen. Als je graag de verdieping wilt maken in yoga en jezelf wilt leren kennen, laat je dan door niets tegenhouden. Yogi Bhajan, degene die Kundalini Yoga in het westen heeft onderwezen, zegt: ‘If you want to learn something, read about it. If you want to understand something, write about it. If you want to master something, teach it.’

Wil jij geïnterviewd worden voor deze rubriek? Of ken jij iemand die wij moeten interviewen? Stuur dan een mail naar info@zenzoekers.nl.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Chrissy
    10 augustus 2016 at 08:17

    Leuk om je stuk te lezen Tim. Grappig om je hier tegen te komen! Ik heb Tim ontmoet op een share & inspire weekend. Het was een korte maar wel erg prettige ontmoeting. Een inspirerende man ben je ?? Thnx for sharing your story!

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.