Interviews Mijn zen

Tjerk: “Kamperen is de ultieme manier om te ontstressen”

Tjerk: "Kamperen is de ultieme manier om te ontstressen"

De vogels horen fluiten, het gras onder je voeten voelen, maar ook met een wc-rol naar het toilet lopen. Dat is kamperen. Tjerk, ook wel ‘kampeermeneer’, doet niets liever. “Toen ik zelf kinderen kreeg, is mijn kampeerhart nog harder gaan kloppen.”

“Eigenlijk is de liefde voor kamperen mij met de paplepel ingegoten. Ik ging voor het eerst kamperen toen ik tien maanden was, naar het Lago Maggiore met mijn vader en moeder. Mijn hele jeugd heb ik ieder jaar verschillende keren gekampeerd. Toen ik een jaar of zestien was en zelf op vakantie ging met vrienden, was het dan ook logisch dat we gingen kamperen. Het paste binnen ons budget en we konden lekker van onze vrijheid genieten. Ook de eerste vakantie met mijn huidige vriendin, twaalf jaar geleden, was in een klein koepeltje en een rugzak. Liftend en met het openbaar vervoer gingen we door Andalusië en Marokko.”

Ontstressen

“Toen ik zelf kinderen kreeg, is mijn kampeerhart nog harder gaan kloppen. Ik vind het heerlijk om mijn kinderen zich zien te verwonderen over de natuur om hen heen, hoe ze snel nieuwe vriendschappen op doen en instinctief op een regenbui reageren. Niet ‘hup, meteen naar binnen’, maar ‘hup, lekker stampen in de plassen en met de mond open regendruppels proeven’.”

“Voor mij is kamperen dé ultieme manier om te ontstressen. Zodra ik voet op een natuurcamping zet en lekker kan rotzooien om de tent of de vouwwagen opzet, dan is al dat andere heel ver weg. Ik denk even niet meer aan al die beslommeringen, maar ben helemaal in het hier en nu en dat maakt het makkelijker om van dat soort momenten te genieten.”

Hoog in de boomtoppen

“Mijn meest bijzondere kampeerervaring was midden in de Sahara vlakbij Timboektoe. We waren in Mali om het festival au Desert te bezoeken en sliepen tijdens dat festival in een nomadentent. Deze is aan één kant open, waardoor je van onder je warme deken naar de sterren kunt staren, terwijl de nacht steeds kouder wordt en de geur van kamelen om je heen zingt. Daarnaast is het een hele bijzondere ervaring om met zoveel verschillende mensen van verschillende nationaliteiten bij elkaar te zijn en dat met elkaar te kunnen delen.”

“Eén van mijn kampeerwensen heb ik dit jaar waar kunnen maken: met een Holtkamper vouwwagen op vakantie. Hiermee kan ik samen met mijn gezin makkelijk, maar met nog wel een beetje comfort, rondtrekken van camping naar camping. We hoeven dan niet perse ergens één of twee weken te blijven staan. Een wens die nog overblijft, is om een keer in een hangende tent hoog in de boomtoppen te kamperen. Het lijkt me heerlijk om de ruisende wind daar rond je tent te horen en zo dicht bij de vogeltjes wakker te worden. Wie weet komt dat nog een keer.”

Meer buiten

“Het klinkt misschien een beetje raar, maar kamperen geeft mij de schop onder de kont die ik thuis mezelf niet altijd kan geven. Op een grauwe, grijze dag ben ik al gauw geneigd de hele dag binnen te blijven en op de bank neer te ploffen. Diezelfde dag op een camping in de natuur ziet er sowieso al minder grijs uit. Je merkt dan ineens dat een regenbui echt maar vijf minuten duurt en dat af en toe de zon nog even door de wolken schijnt. Je bent automatisch veel meer buiten. Ik word dan ook veel veel actiever. Als je zo dichtbij de natuur kampeert, dan nodigt die je ook gewoon uit om te gaan ontdekken door te gaan fietsen of wandelen.”

Wil jij geïnterviewd worden voor deze rubriek? Of ken jij iemand die wij moeten interviewen? Stuur dan een mail naar info@zenzoekers.nl.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.