Interviews Mijn zen

Vera: “Besef dat je al goed bent zoals je bent”

Vera: "Besef dat je al goed bent zoals je bent"

Begin 2017 kreeg Vera een burn-out. Het duurde even voordat ze het kon accepteren, maar nu is ze zelfs dankbaar voor deze moeilijke periode: “Ik heb eindelijk echt rust kunnen nemen en kunnen herstellen.”

“Mijn carrière verliep goed. Ik kreeg promoties en had een uitdagende baan, maar binnen het bedrijf was ik ongelukkig. Toen ik de knoop doorhakte en op zoek ging naar een nieuwe baan, landde ik in een zware functie bij een groot bedrijf. Zo kwam ik van de ene uitputtende situatie terecht in de andere. Voeg daar nog mijn hooggevoeligheid aan toe, de hoge eisen die ik aan mijzelf stel en mijn eeuwige doorzettingsvermogen, en je hebt het ideale recept voor een burn-out.”

Erbij neerleggen

“Dat een burn-out erg uitdagend is, kunnen de meeste mensen zich wel voorstellen. Voor mij was het ook vooral vreemd, niet zoals ik had verwacht. Een burn-out bouw je vaak over langere tijd op, dat was bij mij ook het geval. Maar toch voelt het alsof je van de één op de andere dag bijna niets meer kan. Dat is heel raar en ook wel beangstigend. Het verloop van een burn-out is ook heel wisselend; met veel ups en downs. Hierdoor weet je nooit precies hoe het zal gaan of waar je aan toe bent.”

“Ik heb onderschat wat een burn-out met me zou doen. Ik dacht dat ik gewoon even een aantal maanden rustig aan zou moeten doen en dat het dan vanzelf snel weer goed zou gaan. Ik dacht zelfs dat ik de tijd zou hebben om elke dag gezond te koken, poweryoga te doen en dat ik grote vorderingen zou maken met mijn studie Japans. Het zou een hele mooie, nuttige en effectieve burn-out periode moeten worden, waarin ik allerlei dingen zou bereiken. Behoorlijk naïef natuurlijk. Het heeft zeker drie maanden geduurd voordat ik me erbij neer kon leggen dat al deze dingen helemaal niet gingen. Dat ik echt honderd procent van mijn tijd en energie nodig had voor rusten, rusten, rusten. Nu kan ik om mezelf lachen. Het is echt iets voor mij om zelfs hoge eisen aan mijn eigen burn-out periode te stellen.”

Genoeg ontspannen

“Op een gegeven moment besefte ik dat het oké is om niet altijd productief te zijn en dat ik het feit dat ik rust moest nemen gewoon moest accepteren. Ik heb nu een goede balans tussen inspanning en ontspanning gevonden. Dat blijft voor mij een lastig punt, maar het lukt me steeds beter. Gelukkig kan ik inmiddels ook weer wat leuke dingen doen, als ik maar genoeg tijd neem voor ontspanning. Zo ben ik in augustus begonnen met Simple Happy Zen, mijn YouTube-kanaal over simpel leven, meditatie en geluk. Hier kan ik zelf aan werken, op een manier die bij mij past en waar ik echt in geloof. Ik krijg er ontzettend veel positieve energie van om dit op te zetten. Daarnaast mediteer ik veel en doe ik aan yoga.”

Om jezelf lachen

“Uiteindelijk ben ik ook heel dankbaar voor mijn burn-out. Ik heb eindelijk echt rust kunnen nemen en kunnen herstellen. En ik heb veel over mezelf geleerd, waar ik later ook nog veel aan ga hebben. Ik kan nog altijd goed relativeren en ik ben gelukkig nooit mijn zelfspot verloren. Ik besef me nog elke dag dat ik enorm gezegend ben en dat er mensen zijn die het veel moeilijker hebben dan ik. Ook op dagen dat ik het nog moeilijk heb, probeer ik me te focussen op hoe goed ik het heb. En dat helpt enorm.”

“Tegen iedereen die ook in een burn-out zit of er één heeft gehad wil ik zeggen: probeer te accepteren dat dit om een belangrijke reden is gebeurd, dat je het nodig hebt. Wees er dankbaar voor en gun jezelf alle tijd. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar blijf vertrouwen houden. Je bent even gestruikeld. Je staat heus wel weer een keer op, maar nu nog even niet. Besef ook dat je al goed bent zoals je bent, dat je niet iets nodig hebt of iets moet bereiken. Blijf om jezelf lachen en bedenk je dat je nog steeds ontzettend veel dingen hebt om dankbaar voor te zijn.”

Wil jij geïnterviewd worden voor deze rubriek? Of ken jij iemand die wij moeten interviewen? Stuur dan een mail naar info@zenzoekers.nl.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply