Psyche Zen denken

Waarom er niks mis is met rust, reinheid en regelmaat

Waarom er niks is met rust, reinheid en regelmaat

Rust, reinheid en regelmaat: de heilige drie-eenheid. Toen ik tiener was (ja, dat is nog niet zo lang geleden), was het best lastig om mij hieraan te houden. Toch wist ik diep van binnen al dat dit kernwaarden zijn waar ik mij goed bij voel. Vooral nu zijn ze extra belangrijk.

Als je mijn slaaptips hebt gelezen of het artikel waarin ik vertel over hoe het is om geen groepsmens te zijn, dan komt dit verhaal misschien niet helemaal als een verrassing. Het liefst ga ik op tijd naar bed en sta ik iedere dag dezelfde tijd op. Ook hoef ik niet elke week de kroeg in. Dat betekent niet dat ik nooit de deur uit ga. Geef mij maar een stedentrip of een entreekaart voor een mooi museum. Maar zelfs al heb je wel een extreem wild leven, dan ben ik er ook van overtuigd dat rust, reinheid en regelmaat je goed doen.

1. Rust

Je kunt je elke avond helemaal kapot zweten in de sportschool of op een lange retraite gaan, maar zelfs dan weet je nooit helemaal zeker of je het zult vinden. Rust is niet tastbaar of maakbaar, je kunt het alleen zelf voelen. Wel zijn er een aantal dingen die je kunt doen om in de juiste richting te komen. Ik vind rust bijvoorbeeld door mijn weken niet helemaal vol te plannen. Ik heb me zelfs opnieuw leren vervelen. Ook kom ik tot rust met yoga en meditatie. In een interview met NRC vertelt schrijver Alex Soojung-Kim Pang dat je door ‘actieve rust’, zoals schilderen of fietsen, extra goed ontspant. Daarom zijn hobby’s ook zo belangrijk.

“Er bestaat ook zoiets als bewuste rust” – Alex Soojung-Kim Pang.

2. Reinheid

Elke zaterdagmiddag is mijn oma aan het dweilen. En zodra de eerste zonnestralen zich laten zien in het voorjaar, gaat ze met een flinke poetsdoek door het huis. Sinds ik mij het kan herinneren, had ik ook nooit moeite met schoonmaken. Integendeel, ik vond het juist heel rustgevend om op een zondagmiddag met muziek aan mijn kamer op te ruimen. Reinheid betekent voor mij ook goed zorgen voor mijn lichaam door gezond te eten, regelmatig te bewegen en – natuurlijk – goed te slapen.

3. Regelmaat

Als je net als ik een kantoorbaan hebt, dan is het niet zo moeilijk om regelmaat te brengen in je leven. Voor sommige mensen is deze voorspelbaarheid juist beangstigend, maar mij geeft het veel rust. Ik weet precies wanneer ik niet werk en dus leuke dingen kan plannen. Regelmaat zorgt ervoor dat je minder lang na hoeft te denken over bepaalde keuzes, zoals wanneer je wel of niet vrij bent.

Altijd bereikbaar

Het klinkt misschien saai of ouderwets om deze waarden aan te halen, maar ik denk dat ze in deze tijd extra belangrijk zijn. Dit heeft vooral te maken met het feit dat we altijd online zijn. Het is daardoor heel verleidelijk om over je eigen grenzen te heen te gaan. Want als je reageert op een WhatsApp-bericht, waarom kun je dan niet meteen langskomen? Rust, reinheid en regelmaat mij helpen om terug naar de basis te gaan. Terug naar wie ik ben, als een anker dat de haven nooit verlaat.

Welke waarden passen bij jou?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply