Minimaliseren Zen doen

Waarom hebben we nooit genoeg? – zenvraag #6

Waarom hebben we nooit genoeg? - zenvraag

Een vliegticket boeken terwijl je nét terug bent van vakantie. Kleding kopen ondanks dat je kast propvol zit. En blijven dromen over een betere baan, nieuwere auto en grotere groep vrienden. Hoe komt het toch dat we nooit genoeg hebben? Voor de zenvraag ging ik op zoek naar het antwoord. 

Tijdens het schrijven van dit artikel besefte ik dat ik eigenlijk alles heb. Helemaal als ik mijn leven door de ogen van een buitenstaander bekijk. Dit betekent niet dat ik nooit last heb van een knagend gevoel naar meer. Door dit gevoel word ik bijna nooit overvallen in een supermarkt of winkelstraat, maar meestal als ik door Instagram scroll. Want ondanks dat ik weet dat je hier een mooi deel van iemands leven ziet, wakkert het soms toch een drang naar meer en beter aan. Ik wil ook die keukenkastjes gevuld met glazen potten, die yogahouding perfect kunnen, een goed gevulde moestuin en een macramé cursus volgen. Hoe tevreden ik ook ben met mijn leven, het laat mij zien dat alles altijd beter, sneller, mooier en nieuwer kan. Inclusief ikzelf. Komt het gevoel van ‘niet genoeg’ voort uit een drang om mezelf te blijven ontwikkelen? Is het de stempel die deze westerse maatschappij op mij heeft gedrukt? Of is het gewoon lastig om iedere dag compleet tevreden te zijn met wat je wél hebt? Ik denk een combinatie.

Waarom hebben we nooit genoeg?, vroeg ik aan de mensen in mijn omgeving. Ook Lisa stelde dezelfde vraag aan de mensen om haar heen. Dit zijn de antwoorden:

“Omdat iemand altijd meer heeft. Iedereen zit in een bepaalde cirkel waarin je moet voldoen aan bepaalde normen en waarden. Vergeet niet hoe je erg gemanipuleerd wordt. De maatschappij is ingericht voor consumptie.”

“Ik denk omdat we houden van veranderen. Dat je meer wilt, hoeft niet negatief te zijn. Het kan je blik ook verruimen.”

“Dat is de aard van de mens. Onze verlangens maken ons tot wie we zijn. Het varieert van mens tot mens, wat we verlangen, maar we zullen altijd weer iets nieuws willen. Daar is ook niet veel aan te doen of je moet een boeddhistische priester worden zoals de filosoof Schopenhauer het voor zich zag.”

“Omdat iedereen vooruit wil in het leven. Als je minder geld hebt en dus minder kunt uitgeven, kun je dit gevoel stillen. Dan kom je denk ik meer tot de kern.”

“Ik denk dat we nooit genoeg hebben, omdat het in onze westerse cultuur zit. Het is ons altijd aangeleerd dat je moet werken en carrière moet maken, zodat je steeds meer eigendommen kunt krijgen. In andere culturen, bijvoorbeeld in sommige Aziatische en Afrikaanse landen, zijn mensen veel meer tevreden met wat ze hebben. Ze hebben genoeg aan eten, drinken en een dak boven hun hoofd.”

“Je hebt mensen die heel veel willen doen, bijvoorbeeld in hun werk. En dan hebben ze ook nog een gezin en willen ze met de hele meute meedoen, omdat ze bang zijn dat ze er niet meer bij horen. Die mensen voelen niet wat ze echt van binnen willen.”

“In onze maatschappij is altijd een (mogelijke) betere keus voor handen. Het maakt niet alleen het kiezen an sich lastig, maar ook het genoegen nemen met je keus. Ik denk dat we het heel lastig vinden om te gaan voor ‘goed genoeg’. We willen het beste, in alles. Je hoort te streven naar meer. Iemand met een universitaire achtergrond wordt met argusogen aangekeken als hij/zij ervoor kiest om ‘simpel’ werk te doen. Want je kunt meer, dus waarom streef je er niet naar? Misschien is het ook wel een ‘oerdrang’ naar vooruitgang, naar overleven.”

“Omdat je jezelf altijd wilt blijven ontwikkelen. Het is ook niet slecht om altijd meer te willen. Haalbare dingen willen, kan juist motiveren.”

“Ik denk dat het komt omdat mensen niet tevreden zijn met wat ze hebben en met wie ze zijn. Door steeds meer te kopen en te willen, denken ze gelukkiger te worden. Je moet juist kijken naar hetgeen wat je wel hebt en niet wat je nog kunt krijgen.”

“We vergelijken onszelf op social media, willen laten zien dat we ons ontwikkelen op het werk en willen meegaan in innovatieve ontwikkelingen. Weinig mensen zijn tevreden en leven in het hier en nu, maar je hoeft je niet te bewijzen.”

“We vinden het moeilijk om ons niet te laten beïnvloeden door anderen, waardoor we nooit stoppen met vergelijken en het gevoel hebben altijd te kort te komen.”

Conclusie

In bijna alle antwoorden komt er één ding naar voren: de drang naar meer wordt door de maatschappij waarin we leven veroorzaakt. Er zullen altijd mensen zijn die meer hebben, er zijn eindeloos veel keuzes en het kan lijken alsof meer je alleen maar gelukkiger maakt. De kunst is om stil te staan bij de dingen die je wel hebt en het ook eens van de positieve kant te bekijken. Want meer willen, hoeft niet alleen negatief te zijn. Het kan ook symbool staan voor zelfontwikkeling, je motiveren en misschien zelfs je blik verruimen.

Waarom denk jij dat we nooit genoeg hebben?

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Anouk Snik
  17 april 2017 at 12:55

  Ik denk dat het te makkelijk is om de maatschappij de schuld te geven. Misschien voelt het wel alsof we geprogrammeerd zijn, en met social media is het zeker makkelijker dan ooit om jezelf met anderen te vergelijken. Maar ‘meer willen’ is even oud als de mensheid, even oud als het leven. Caesar die delen van Europa veroverde, de VOC die handelde in exotischere en duurdere specerijen, groepen gorilla’s die strijden om het beste stukje regenwoud. Alles wat leeft is geprogrammeerd om altijd te streven naar meer, naar beter. Want dat is evolutionair een voordeel: zij die vechten voor meer zullen ook meer krijgen.
  Wat ik denk is dat de mens er alleen in doorgeslagen is: datgene wat wij willen is vaak overtollig en overbodig en de grenzen van wat er mogelijk is, zijn steeds breder. En dit maakt ons vaak ongelukkig en onverzadigd.
  Volgens mij is het grootste verschil dat er nu op grote schaal gedicteerd wordt wat we zouden moeten willen, en dat het nodig is dat mensen leren zelf te bepalen wat begerenswaardig is, wat je gelukkig maakt en waar je je energie in wilt steken. Want daar sluit ik me volledig bij aan: de kunst is om stil te staan bij de dingen die je wel hebt.

  • Reply
   Shirah
   17 april 2017 at 18:06

   Dankjewel voor je uitgebreide antwoord. Het zet mij aan het denken. Een mooie toevoeging aan het artikel!

 • Reply
  franske
  3 november 2017 at 02:28

  Wat wel een aardig boek is om te lezen, mbt zen, is

  https://www.bol.com/nl/p/buddhist-boot-camp/9200000015479583/?Referrer=ADVNLGOO002008P-T52KSSFWZEODM-178554022798&gclid=EAIaIQobChMIvuy78J-h1wIV1hXTCh2oegIUEAAYASAAEgKfAfD_BwE

  staan veel antwoorden en worstelingen op bovenstaande vragen in

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.