Natuur Zen doen

Waarom ik bomen leer herkennen

Het mooie, maar ook het enge aan het wonen in een stad waar (bijna) alles nieuw is, is dat niets nog betekenis heeft. Toen ik voor de tweede keer naar mijn huis liep in deze nieuwe stad en in deze nieuwe straat, was ik zelfs helemaal gedesoriënteerd. Wat bleek? Ik had een andere route genomen dan toen ik hier voor het eerst kwam.

Nu, bijna twee jaar later, is mijn kleurplaat van Utrecht al best ver ingekleurd. De plekken waar ik vaak kom, zoals het station, zijn fel gekleurd. Daar zijn zelfs herinneringen ontstaan. Zoals die keer dat ik mijn portemonnee verloor en die ene middag waarop de straatmuzikant zo aandoenlijk vals zong. Sommige plekken kleur ik expres niet in, omdat ik die liever vermijd. Maar er zijn ook plaatsen waarbij een grote pijl staat, net zoals op een stadsplattegrond wordt aangeduid waar je bent. Dit zijn de belangrijkste ijkpunten voor mij in Utrecht. Het stukje thuis dichtbij mijn huis.

Natuur betekenis geven

Misschien komt het ook door mijn richtingsgevoel dat alles lang ‘nieuw’ blijft voelen. Toch haal ik er veel plezier uit om een plek steeds verder te ontdekken. Daarom heb ik besloten om de natuur ook meer betekenis te geven. Ik wil in een bos lopen met een beetje meer achtergrondinformatie. Dat een boom een boom is, weet ik. Alleen wat voor boom het precies is, hoe oud hij kan worden en vooral hoe je hem kunt onderscheiden, dat probeer ik nu te leren.

Van mijn opa heb ik een boek gekregen met alle bomen van Europa. Door hem herken ik nu de bomen in zijn tuin, ik weet zelfs dat de grootste beuk er al stond in de tijd van Napoleon. Ik droom van een bos vol betekenis, gekleurd in de tinten van het seizoen. En misschien leer ik daarna wel schelpen. Het boek ligt al klaar.

Wat zijn de ijkpunten op de plek waar jij woont? En ken jij bomen bij naam?

You Might Also Like

2 Comments

 • Mariët
  31 december 2015 at 10:29

  Wat leuk! Hier ben ik nu zelf ook mee bezig. Ik loop dagelijks met mijn hond door het bos en door de duinen, en zou het heel leuk vinden steeds meer planten en bomen te herkennen. Welk boek is dat wat jij hebt gekregen?

  • Shirah
   1 januari 2016 at 20:33

   Hee leuk! Ik heb de Bomengids van Europa van de ANWB. Staan super veel bomen in, alleen is het boek niet zo handzaam.

  Leave a Reply