Ontspanning Zen voelen

Waarom ik fan ben van slow travel

Waarom ik fan ben van slow travel

In maart ging ik acht dagen naar Japan. In plaats van binnen een korte tijd het hele land door te reizen, bezocht ik met mijn vriend twee steden: Fukuoka en Hiroshima. Dat we maar voor twee steden kozen en daardoor aan slow travel deden, had een aantal voordelen.

Tijdens de vakantie keken we zo min mogelijk op de klok. In plaats van extra ons best te doen om de trein van vijf over twaalf te halen, gingen we op ons dooie gemakje na het ontbijt weg en zagen we vanzelf wel hoe laat de trein ging. Natuurlijk moet de trein dan wel regelmatig gaan, maar in Japan is het uitstekend geregeld met het openbaar vervoer in de grote steden. Zoveel mogelijk leven zonder tijd creëerde rust. Een behoorlijk contrast met het dagelijks leven, waarin ik min of meer gedwongen word om de tijd nauwlettend in de gaten te houden.

Afdwalen

Omdat we ons niet hoefden te haasten tijdens de vakantie, vielen details extra op. Ik zag met hoeveel aandacht de Japanners een zentuin onderhouden en een traditionele theeceremonie hielden. Ik keek toe hoe Japanners de goden wakker maken door voor de ingang van de tempel een paar keer in hun handen te klappen. En ik liet de kleurrijke kleding van de geisha’s extra op mij inwerken.

Doordat er maar twee steden op de planning stonden, hadden we genoeg tijd om stil te staan bij alles wat Fukuoka en Hiroshima te bieden hebben. Willen we nog een keer naar het park? Prima, geen probleem. Zien we daar een leuk winkelcentrum bij het metrostation? Lopen we daar toch even rustig doorheen. We hoefden niet per se de bekendste plekken te bezoeken, we konden ook genoeg zijstraten bekijken en afdwalen.

Nutteloos voelen

Geen volle agenda gaf ons de tijd om lekker te lanterfanten. Ik ging elke dag minstens een uur in bad, nam uitgebreid de tijd voor elke maaltijd, las verschillende boeken en luisterde naar podcasts en muziek. Op één hotelkamer lag een massagekussen, waar ik de laatste dag extra gebruik van maakte. Het kussen legde ik bijvoorbeeld onder mijn voeten, terwijl ik niets anders deed dan genieten van het ontspannende gevoel. Een beetje nutteloos of decadent misschien, maar zeg nu zelf: daar is het toch vakantie voor?

Door wat aan te rommelen kon ik het idee dat ik productief moet zijn meer loslaten. Hoewel ik mezelf nog steeds af en toe afvroeg: ‘Moet ik nu niet wat zinnigs gaan doen met mijn tijd?’. Maar inmiddels weet ik dat vechten tegen dit soort gedachten zinloos is; het hoort nu eenmaal bij een ‘monkey mind’.

Welke dag is het vandaag?

Het gaat er bij slow travel niet om dat je wéér een locatie van je bucket list kunt afstrepen en de ene na de andere foto hiervan op Instagram plaatst om aan anderen te bewijzen hoeveel bekende plekken je hebt gezien. Liever uitvoerig en met aandacht vier bijzondere locaties zien in plaats van tien, waarvan je alle details een paar dagen later alweer vergeten bent. Ik zeg wel eens: ‘Je bent pas echt op vakantie, als je vergeet welke dag het is.’ Door aan slow travel te doen, gebeurde dat ook.

Hoe ziet voor jou slow travel eruit?

BewarenBewaren

You Might Also Like

2 Comments

 • Janna
  31 maart 2018 at 13:13

  Wat een mooi artikel, dit is precies hoe reizen zou moeten zijn: de tijd nemen voor alles waar je zin in hebt en vergeten hoe laat het is, en welke dag het is. Ik ga deze zomer naar Colombia met mijn vriend en we hebben ook echt besloten niet álles te willen zien, maar een paar plaatsen te kiezen en wel te zien waar we uitkomen 🙂

  • Lisa
   31 maart 2018 at 13:35

   Dankje! En wat mooi zeg, Colombia. Die temperaturen nodigen ook uit om het extra rustig aan te doen. Alvast heel veel plezier!

  Leave a Reply