Psyche Zen denken

Waarom je af en toe de boel de boel moet laten

Waarom je de boel de boel moet laten

Meestal vind ik het makkelijker om bezig te zijn dan niets te doen. Toch realiseer ik me steeds vaker dat het goed is om soms de boel de boel te laten. Maar waarom zou je juist als je een lange to-do list hebt, dingen laten voor wat ze zijn? Ik geef je drie redenen.

Er zijn dagen waarop ik gespannen thuiskom en zie wat er vooral nog moet gebeuren: ik zou mijn moeder terugbellen, de ramen mogen eigenlijk ook wel een keer gelapt worden en het liefst beantwoord ik uiterlijk vandaag die belangrijke mail. Het is op zulke momenten verleidelijk om op de automatische piloot door te gaan, ook al heb ik de behoefte om met een boek op de bank te hangen. Gelukkig zie ik steeds vaker in dat het geen zin heeft om continu ‘aan’ te staan. Het is zelfs heel gezond om af en toe de boel de boel te laten. Dit is waarom je dat ook eens zou moeten proberen:

1. Er is altijd wel iets te doen

In de ideale wereld heb ik aan het eind van een werkdag alles op mijn to-do list met gemak afgevinkt en trek ik met een tevreden gevoel de deur achter me dicht. De realiteit is dat ik bijna nooit met een afgevinkte to-do list naar huis ga. En ook in het weekend kan ik tig dingen bedenken om te doen, zoals de foto’s op mijn telefoon opschonen en overzetten in mappen of eindelijk een keer een nieuw fietsslot kopen. Het besef dat er altijd wel iets te doen is en dat ik daar nu eenmaal weinig verandering in kan brengen, helpt me om soms alles even los te laten. Morgen is er weer een nieuwe dag. Ga ik alsnog met een ontevreden gevoel slapen? Dan zeg ik tegen mezelf dat ik vandaag, net als alle andere dagen, mijn best heb gedaan en dat dat goed genoeg is.

2. Door te pauzeren doe je nieuwe inzichten op

Altijd doorgaan lijkt heel productief; je bent immers continu met iets bezig. Maar er zijn onderzoeken genoeg waaruit blijkt dat regelmatig pauzeren juist goed is voor je productiviteit. Zo is het vast geen verassing dat je op de beste ideeën komt als je onder de douche staat of naar de wc gaat. Door even afstand te nemen, doe je vanzelf nieuwe inzichten op. Bij mij zit het vaak in kleine dingen, zoals niet snel een mail versturen vlak voordat ik mijn laptop uitzet. Door een nacht te slapen en de volgende dag met een frisse blik weer aan de slag te gaan, voorkom ik dat ik dingen zeg waar ik achteraf gezien toch niet helemaal achter sta.

3. Je kunt toch niet alles veranderen

Ben je werkeloos? Eigen schuld. Heb je weinig vrienden? Dan had je maar meer moeite moeten doen. Tegenwoordig lijkt het alsof je op alles wat er in je leven gebeurt invloed hebt. Maar de realiteit is dat sommige dingen nu eenmaal gaan zoals ze gaan. Dan kun je er nog zo veel tijd en energie in steken, de uitkomst wordt er niet anders van. Natuurlijk wil dat niet zeggen dat je helemaal niks meer hoeft te doen, maar dit besef helpt wel om dingen wat meer los te laten. Zo heb ik de neiging om ’s nachts te piekeren. In plaats van maar te blijven malen, zeg ik tegen mezelf: ‘Nu kan ik er toch niks aan doen, want ik lig in bed en met alleen nadenken schiet ik weinig op.’ De tijd die ik hierdoor bespaar, kan ik veel beter aan nuttige dingen besteden, zoals slapen.

Kan jij makkelijk de boel de boel laten?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.