Inzicht Zen denken

Waarom leven we zo gehaast? – zenvraag #1

In een versnelling lager leven, kiezen voor je eigen tempo en je niet laten meeslepen door de drukte van anderen. Dat is de kunst van langzaam leven. Maar hoe komt het eigenlijk dat we zo gehaast leven? En wat is de oplossing? Voor deze nieuwe serie ging ik op onderzoek uit.

Toen ik pas merkte dat het lastig is om minder gehaast te leven en je niet te laten meeslepen door de drukte van anderen, stelde ik mezelf de volgende vragen: ‘Hoe komt het eigenlijk dat we zo gehaast leven? En wat is de oplossing?’ Niet alleen aan mezelf stelde ik deze vragen, maar ook aan de mensen om mij heen. Want zoals de Franse toneelschrijver Eugène Ionesco zei: “It is not the answer that enlightens, but the question.” In deze nieuwe serie probeer ik lastige vragen te beantwoorden met de hulp van anderen. Hieronder lees je de antwoorden.

“We hebben het gevoel dat we steeds een bestemming moeten bereiken. En zijn bang om stil te staan, omdat je dan misschien jezelf tegenkomt. Ik denk dat je langzamer kunt leven door bewuster met je tijd om te gaan.”

“Ik denk dat men tegenwoordig te veel wil en te veel eisen aan zichzelf stelt. Door alle media zijn er ook veel meer mogelijkheden om jouw leven te vergelijken met het waarschijnlijk onrealistische leven van iemand anders. Daardoor streeft men altijd naar ‘meer’ en ‘perfecter’, terwijl dat in de realiteit waarschijnlijk helemaal niet beter is. Hierdoor geniet men minder van wat hij/zij heeft. Probeer je daarom van alles niets aan te trekken, te leven in het moment en van alles te genieten. Maar dat blijft een uitdaging met alle (werk)drukte.”

“Er wordt altijd van je verwacht dat je iets doet en efficiënt je dag besteedt. Bij mij werkt het om de weekenden niet zo ver vooruit te plannen en vooral minder te willen. Het helpt om rust op te zoeken in de natuur en te genieten van het moment.”

“Omdat we vanuit de maatschappij een enorme druk krijgen om te presteren. We willen van alles en er wordt ook veel van ons verwacht. We moeten keuzes maken en de dingen doen die we echt belangrijk vinden en daarvan genieten.”

“Het komt omdat we in een maatschappij leven waar alles om status en geld draait. Als je daar niet aan mee wilt doen, val je er buiten. Dus iedereen wil zoveel mogelijk geld verdienen. Hoe meer, hoe beter en het is nooit genoeg. De oplossing ligt bij het herdefiniëren hoe wij hier in het westen leven. Minder werken en een basisinkomen kunnen oplossingen zijn.”

“We leggen een steeds hogere druk op onszelf. Ik denk dat dit komt omdat de wereld steeds complexer wordt en goed niet meer goed genoeg is. Je moet dan telkens ietsje harder rennen. Maar waarvoor? De oplossing is door jezelf telkens af te vragen voor wie of wat je harder rent en door het ook eens om te draaien: wat gebeurt er als ik in een versnelling lager ga? Is dat echt zo erg of lijkt dat maar zo?”

Conclusie

In de antwoorden komt duidelijk naar voren dat we gehaast leven door de verwachtingen van anderen en door de druk die we op onszelf leggen. Je dag moet je efficiënt besteden, status en geld is belangrijk en door de media zijn er mogelijkheden genoeg om je leven te vergelijken met anderen. Daarnaast wordt de druk om te presteren groter en is goed niet meer goed genoeg. De oplossing lijkt eenvoudig: keuzes maken en de dingen doen die voor jou echt belangrijk zijn, leven in het moment en vooral hiervan genieten.

Waarom denk jij dat we zo gehaast leven? En wat is volgens jou de oplossing?

You Might Also Like

1 Comment

  • Debby
    21 december 2015 at 10:49

    In mijn ogen zit dat ook gewoon in onze cultuur ingebakken. Als iemand vraagt “Hoe gaat het?” dan is het antwoord “Druk.” vaak een goed teken, je zegt niet eens of het goed of slecht met je gaat. Maar dat je het druk hebt, dat betekent dat je een vol schema hebt, en dus een zinvol leven. Sinds ik terug ben uit Centraal-Amerika kan ik die ondernemersmentaliteit van ons wel extra waarderen, maar af en toe een stapje terug is ook zo fijn <3

  • Leave a Reply