Meditatie Zen doen

Waarom mantra’s niet zweverig zijn

Als iets een zweverig imago heeft dan zijn het wel mantra’s. Terwijl het eigenlijk gewoon een andere manier is om je hoofd tot rust te brengen, net zoals een rondje hardlopen, luisteren van muziek of wandelen hierbij kan helpen. Zo zweverig is het dus helemaal niet.

Wierook, een meditatiekussen of mantra’s? Het wordt al snel als zweverig bestempeld. Maar met (een beetje) zweverig is niets mis en alles is zo zweverig als je het zelf maakt, net zoals mantra’s. Want eigenlijk zijn dit gewoon lettergrepen, woorden of zinnen die je tijdens het mediteren herhaalt, om zo je hoofd tot rust te brengen. Vaak zijn deze woorden of zinnen in het Sanskriet. En behalve tijdens meditatie, kun je het ook op andere momenten gebruiken. Het is namelijk een goede manier om je aandacht even op iets anders te focussen, wanneer je niet kunt stoppen met piekeren, gestrest bent of altijd opstaat met een ochtendhumeur bijvoorbeeld. Je geeft als het ware je brein iets (nuttigs) te doen. Deze mantra’s kun je onder andere gebruiken:

Sa Ta Na Ma

Een tijd geleden heb ik een les Kundalini yoga gevolgd, waarbij we anderhalf uur bewegingen koppelden aan klanken. Aan het eind van de les mediteerden we met de mantra ‘Sa Ta Na Ma’. Eerst moest ik deze woorden alleen in mijn hoofd zeggen, daarna fluisteren en vervolgens hardop zeggen. Deze primaire klanken schijnen je te verbinden met de continue stroom van verandering in het leven. Geen idee of het waar is, maar ik vond het wel héél rustgevend. Ieder woord heeft een eigen betekenis: Sa is het begin, Ta is leven, Na is dood en Ma is wedergeboorte. Bij deze mantra breng je steeds de top van je duim samen met één van je vingers. Doe dit niet als een mietje, maar druk flink hard om wakker te blijven:

 • Sa = duim + wijsvinger
 • Ta = duim + middelvinger
 • Na = duim + ringvinger
 • Ma = duim +pink

Om

De bekendste mantra van allemaal is waarschijnlijk ‘Om’. Het wordt het geluid van het universum genoemd en staat onder andere voor geboorte, dood en het proces van herboren worden. Deze klank wordt vaak aan het begin en aan het eind van een meditatie gezegd. Daarnaast is het de basis van veel andere mantra’s, zoals ‘Om mani padme hum’ en ‘Om shanti’. Ondanks dat ‘Om’ maar uit twee letters bestaat, wordt de klank tijdens het mediteren lang aangehouden. De nadruk ligt op de ‘m’.

Je eigen mantra

Natuurlijk kun je ook je eigen mantra bedenken, dit hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Zie het als een inspirerende quote die je normaal op je koelkast zou hangen of op een post-it zou schrijven om niet te vergeten. Nu herhaal je het in je hoofd of zeg je het hardop. Een aantal voorbeelden:

 • Ik ben rust
 • Alles is goed
 • Het is altijd nu
 • Vandaag is leuk
 • Be easy
 • Alles gaat voorbij
 • I am love

Fluisteren, chanten of met een ketting

Of je een mantra het beste kunt fluisteren, in je hoofd kunt herhalen of kunt chanten, zijn de meningen verdeeld. Ik denk, heel cliché, dat je vooral moet doen waar jij je prettig bij voelt. Misschien is chanten net (een zweverige) brug te ver of word je zenuwachtig van je eigen fluisterstem. Als je het belangrijk vindt dat je de mantra tijdens het mediteren in een bepaald ritme herhaalt, kun je een kralenketting gebruiken. Zo kun je ook tellen hoeveel keer je de mantra hebt gezegd of gezongen, al is dat natuurlijk niet zo interessant.

Gebruik jij wel eens een mantra? Zo ja, welke?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply