Mindfulness Zen doen

Waarom mindfulness en productiviteit goed samengaan

Waarom mindfulness en productiviteit goed samen gaan

Op één dag doen we meestal oneindig veel, van een mail beantwoorden en bedenken wat we ’s avonds gaan eten tot de was doen en appen met vrienden. Tegelijkertijd kost het veel moeite om de aandacht telkens te verleggen. Door aan mindfulness te doen, raak ik minder snel bedolven onder alles wat ik nog ‘moet’ doen en bereik ik meer met minder moeite.

Wanneer was de laatste keer dat jij je een half uur, misschien wel een uur concentreerde op één taak? Hoe vaak komt het voor dat je een uur lang niet gestoord wordt, zelfs al is het een notificatie op je telefoon? En hoeveel tabbladen heb je gemiddeld openstaan?

Eerder schreef Shirah al een artikel over monotasken. Dit kun je ook zien als een soort mindfulness: je houdt je aandacht volledig bij één taak. Hierdoor is niet alleen de kans groter dat je je werk goed doet, maar ben je waarschijnlijk ook veel sneller klaar. Heb je het idee dat je constant bezig bent, maar weinig bereikt? Dan biedt mindfulness houvast.

3 en niet meer

In mijn nieuwe baan heb ik te maken met veel verschillende projecten. Om te voorkomen dat ik door de bomen het bos niet meer zie, maak ik gebruik van top drie-lijstjes. Dit is een lijst met drie punten die de meeste urgentie hebben. Elke ochtend dwing ik mezelf niet meer dan drie dingen op te schrijven. Hierdoor raakt alles wat minder dringend is vanzelf op de achtergrond en dwing ik mezelf eerst met het belangrijkste te beginnen. Ik gebruik meestal post-its, want daar kun je simpelweg niet eindeloos lange teksten op schrijven. Heb ik drie punten afgerond? Tijd voor een nieuwe post-it!

Ik ben er even niet

Volledig in het nu zijn betekent ook dat je zo min mogelijk wordt afgeleid, waardoor de kans kleiner is dat je je werk onderbreekt. Ik merk dat afleiding soms heerlijk is, maar het kan ook een vlucht zijn. Even mijn telefoon checken, een praatje maken met iemand en hé, weer een nieuwe e-mail! Telkens opnieuw beginnen kost meer energie dan wanneer je gestructureerd en geconcentreerd te werk gaat. Probeer jezelf eerst eens een half uur af te sluiten. Misschien dat je die tijd makkelijk volmaakt en het zo goed voelt, dat je zo een uur verder bent.

Elke dag een nieuw mantra

Wil je nog geconcentreerder te werk gaan? Mediteer dan voordat je begint en gebruik een mantra. Moet je belangrijke telefoontjes plegen, dan is je mantra bijvoorbeeld: ‘Vandaag sta ik stevig in mijn schoenen.’ Je hoeft er niet lang de tijd voor te nemen. Zelfs al vijf minuten rustig zitten en je concentreren op één zin, kan een hele rustgevende en krachtige werking hebben. Sowieso is mediteren een hele fijne manier om meer in het nu te komen en je hoofd leeg te maken.

Beloon!

Je concentratie is ook niet oneindig, dus overschat jezelf niet. Niet voor niks krijgt de pomodoro techniek (25 minuten werken, 5 minuten pauze) veel aandacht. Soms lukt het gewoon niet om ergens geconcentreerd mee bezig te zijn, dus forceer niet te veel en geef jezelf vooral een schouderklopje als je wél iets hebt bereikt!

Wat helpt jou om productief te zijn?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply